Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam: Gert Ensing (datum: 16-05-2013 10:17)

Achter mijn woonperceel 1997 heb ik een perceel 1995. Daar zou ik graag een opbergschuurtje en/of een overkapping willen.

Volgens de gemeente (email van 2 jaar oud):
"Het betreffende perceel heeft de bestemming 'erf'. In de voorschriften die ik u op 28 april 2011 heb gemaild kunt u lezen dat het perceel daarmee uitsluitend bestemd is voor erven en tuinen, paden en lanen met de daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en andere werken. "

Welke mogelijkheden zijn hier voor mij ?
(zonder vergunningaanvraag etc)


Bijlage: perceel.pdf Reageer
Re: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-05-2013 10:50)

Zo te zien is het een algemeen binnenerf, een soort openbaar groen. Dat wil zeggen dat het niet echt bij uw hoofdgebouw hoort. De gemeente zou dit aan kunnen grijpen om te zeggen dat u hierop niet vergunningvrij mag bouwen, omdat het qua bestemming geen erf bij uw hoofdgebouw is.

Mocht de gemeente van mening zijn dat het qua bestemming WEL bij het hoofdgebouw hoort, kunt u hierop vergunningvrij bouwen. Het bestemmingsplan blijft dan buiten beschouwing.
Re: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam:
Appie (datum: 16-05-2013 16:30)

Zie ook:

Perceel vergunningvrij bouwen kan uit meerdere kadastrale percelen bestaan


15 mei 2013 - OmgevingsWeb, Edwin Kort








Volgens de definities uit artikel 1 bijlage II Besluit omgevingsrecht kan er alleen vergunningvrij gebouwd worden op het perceel bij het hoofdgebouw. Probleem is echter dat het begrip "perceel" niet gedefinieerd is. Wat nu als iemand een nieuw kadastraal perceel bij zijn woning koopt. Kan daar vergunningvrij op worden gebouwd?

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft op 15 mei 2013 in tegenstelling tot de rechtbank uitgesproken dat gekeken moet worden naar de feitelijke actuele situatie. In dit geval zijn beiden kadastrale percelen ingericht en worden gebruikt als tuin bij de woning. In dat geval mogen de verschillende kadastrale percelen worden aangemerkt als ??n hetzelfde perceel voor het vergunningvrij bouwen.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat het kadastraal perceel waar het vergunningvrij tuinhuisje op wordt gebouwd de bestemming "Tuin" heeft. Volgens het bestemmingsplan mag er niet gebouwd worden op de bestemming "tuin". Echter de bestemming "tuin" bij een woning "verbiedt" het tuinhuisje niet zodat er wel vergunningvrij gebouwd kan worden op grond van artikel 2 bijlage II Besluit omgevingsrecht. Zie tevens definitie van het "achtererfgebied" in samenhang met de definitie "erf".

Dit zou dus niet kunnen wanneer het kadastraal perceel bijvoorbeeld de bestemming "agrarisch" heeft of "openbaar groen". In dat geval behoort het kadastraal perceel niet meer tot het erf bij de woning c.q. achtererfgebied. Dit omdat bestemmingsplannen de inrichting als tuin bij de woning zijnde zal verbieden met dergelijke bestemmingen.

Aan artikel 3 bijlage II Besluit omgevingsrecht moet getoetst worden wanneer het tuinhuis groter wordt dan 30m2. Omdat er op gronden met de bestemming "Tuin" niet gebouwd mag worden moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor de activiteit strijdig gebruik bestemmingsplan. De activiteit bouwen blijft wel vergunningvrij mits wordt voldaan aan artikel 3 lid 1 (achterergebied en niet hoger dan 5 meter).

Lees voor de volledige uitspraak de link op omgevingsweb.nl.


Re: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-05-2013 16:50)

En dan vooral de definitie van 'erf'. Daar zitten de haken en ogen in dit geval
Re: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam:
Kroon G. (datum: 16-05-2013 17:39)

@Bolte: wilt u s.v.p. uitleggen waarom de definitie van 'erf' problemen oplevert.
Re: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam:
Gert Ensing (datum: 26-05-2013 10:50)

Van de gemeente heb ik eindelijk antwoord :-)

Ik mag vergunningsvrij bouwen onder de volgende voorwaarden:

maximaal bebouwd oppervlakte 30 m2
maximale hoogte van het bouwwerk 3 meter
maximaal 50% van het perceel mag bebouwd zijn
gebouw moet in het achtererfgebied (meter achter de voorgevel van de woning) staan

Als ik een carport zet van 30m2 (oppervlakte tussen palen) en vervolgens nog een uitstekend luifel maak die verder op de grond niet meer wordt gesteund. Ga ik dan over de 30m2, of is de 30m2 voor de oppervlakte bebouwd op de grond?
Re: mogelijkheid schuur/overkapping
Naam:
P. Bakker (datum: 27-05-2013 13:39)

Vergunningvrij bouwen kent een wijze van meten (artikel 1, lid 2 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht). Hierin staat dat maten buitenwerks gemeten moeten worden, waarbij uitstekende delen van ondergeschikte aard tot maximaal 0,5 meter buiten beschouwing blijven. Met andere worden overstekken etc. tot 0.5 meter mogen buiten beschouwing gelaten worden. Een overstek van meer dan 50 centimeter levert een denkbeeldige gevellijn op.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl