Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vrije doorgang getoogde deuren
Naam: orca, van - (datum: 11-10-2005 15:25)

Geldt de eis van vrije doorgang (85x2300) in het bouwbesluit over de gehele breedte van de deur, of mag dit ook gedeeltelijk zijn bij een aan de bovenkant afgeronde deur?
Hoe werkt dit met dubbele deuren (bovenkant afgerond)?
Reageer
Re: vrije doorgang getoogde deuren
Naam:
ivo kraus , van gemeente Roosendaal (datum: 11-10-2005 15:34)

je moet door de opening kunnen met een blok van 850mm breedte en 2300 mm hoogte. Lukt dit niet dan wordt niet voldaan aan de minimale vrije doorgang.
Re: vrije doorgang getoogde deuren
Naam:
jop (datum: 11-10-2005 22:37)

beste Ivo,

Feitelijk heb je helemaal gelijk, maar als we kijken naar de redenen voor de betreffende maten, dan is de breedte met name bepaald wegens de breedte van een rolstoel. Een rolstoel is geen 2300 hoog. De hoogte is weer bepaald door de toenemende lengte van de nederlander. Maar zijn hoofd is geen 85 cm breed... nou ja, meestal dan. Ik denk dat met het oog op gelijkwaardigheid je aan kunt tonen dat als er op een hoogte van 2300 een breedte is van 600 mm dit ook acceptable kan zijn. Graag hoor ik de mening van anderen.
Re: vrije doorgang getoogde deuren
Naam:
ivo kraus , van gemeente Roosendaal (datum: 12-10-2005 08:13)

acceptabel is een lastig criterium.
er staat duidelijk dat een vrije doorgang van 85x2300 mm vereist is.

Ik moet eerlijk zeggen dat als een dergelijk verzoek bij mij terb beoordeling zou komen ik geen redenen zou zien om mee te gaan in de gelijkwaardigheid.


Re: vrije doorgang getoogde deuren
Naam:
Rolf (datum: 12-10-2005 16:54)

Graag wil ik mij in deze discussie mengen.

Precies 1 jaar geleden heb ik met de gemeente exact dezelfde discussie gehad. De gemeente bleef op het standpunt dat het een opening van 850x2300mm moest zijn. Ik week daar aan de buitenzijde 30mm van af (in het middel ongeveer 2500mm en aan de buitenlijn 2270mm). Wat de zaak nog erger maakte was dat er een half jaar eerder iemand anders wel vergunning had gekregen.

Ik heb alle kreten aangevoerd: Gelijkwaardigheid, gelijkheidsbeginsel (iedereen over dezelfde kam, ), het feit dat ik nog 3 deuren had die (overigens rechte deuren) ook toegang boden tot de begane grond. Alles zonder resultaat. Gelijkwaardig was het niet, gelijkheid kon ook niet want fouten in het verleden hoeven niet te leiden tot gedogen in de toekomst etc etc

Ik heb diverse gemeente-ambtenaren (van andere gemeenten) die belast zijn met de BB hiernaar gevraagd en zelfs deze vonden het een grijs gebied waar enige ruimte voor vrijstelling moest zijn.

Uiteindelijk heb ik zelfs VROM benaderd. Deze wilden en konden hier geen uitspraak over doen?!?

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb het kozijn moeten wijzigen anders kreeg ik geen bouwvergunning. Er zit nu dus een andere deur in.

Ik hoop van ganser harte dat het jouw wel lukt, maar ik heb er een punthoofd van gekregen.......


Suc6
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl