Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Eis brand tov erfgrens
Naam: Beintema, van VDM Woningen B.V. (datum: 07-10-2024 14:53)

Wat is de wijze van meten voor de brandeis tov de erfgrens.
Binnenkant woning tot erfgrens of Buitenkant tot erfgrens
Reageer
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 07-10-2024 15:36)

de WBDBO wordt bepaald volgens de NEN6068, en die neemt aan dat de afmetingen van de brandruimte aan de binnenzijde van de constructie worden bepaald.

De dikte van de wanden wordt daarbij niet meegerekend, en je gevelopeningen zijn geprojecteerde vlakken.

Je mag dat dus op die manier ook berekenen, binnenzijde constructie tot erfgrens.

Let er wel op dat dat voor andere artikelen uit de regelgeving anders kan werken. bij het berekenen van daglicht en ventilatie bijvoorbeeld is het logischer de buitenkant van de gevel aan te houden voor de afstandsbepaling.
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
Beintema , van VDM Woningen B.V. (datum: 07-10-2024 16:01)

Zou u ook een link kunnen sturen waar dit staat in de NEN6068 of het artikel
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
Peter (datum: 08-10-2024 08:41)

Figuur F.3 van NEN 6068 lijkt naar de buitenkant van de gevel te kijken.
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 08-10-2024 13:10)

Figuur F2 geeft aan waar de brandruimte zit, dat is de begrenzing voor je rekenmodel.
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 08-10-2024 13:28)

Daar zit trouwens nog wel een rare kronkel in, omdat de regelgeving en delen van de NEN6068 het soms hebben over 'afstanden tussen gevels' (wat impliceert dat het wel buitenkant gevel is), maar wanneer je eraan gaat rekenen het model rekening houdt met een blokje langs de binnenkant van je constructie zonder wanddikte.

Voor de OP: vanwaar de vraag eigenlijk, wat is het concrete probleem?
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
Peter (datum: 08-10-2024 22:23)

In mijn NEN 6068:2020 zit geen figuur F.2.
Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 09-10-2024 09:53)

Ik ben er nog even wat dieper ingedoken, en zie nu in Bijlage A dat ze bij de berekening van de brand(ruimte) geen rekening houden met de wanddikte, maar daarna bij het bepalen van de uitslaande vlammen wel. Ook zijn er nog een paar opmerkingen bijgevoegd waarin wordt uitgelegd dat wanddiktes tot 0,5 mtr. op deze manier kunnen worden berekend, en dat de buitenzijde van de gevelopening (daar waar de zuurstof in een vlam kan inmengen) bepalend is voor de vorm van die vlam.

Onder het kopje 6.8 staat vervolgens ook nog het volgende:
Voor te bouwen gebouwen waarvan de WBDBO naar een spiegelsymmetrisch gebouw is beoordeeld volgens 6.6 van deze norm, is de benodigde brandwerendheid voor de dichte delen van de gevels hieronder weergegeven, een en ander afhankelijk van de afstand van de gevel van de brandruimte tot de gevel van het spiegelsymmetrische gebouw:

Indien deze afstand minder dan 1 m bedraagt, mogen er geen openingen in de gevel aanwezig zijn en moeten de dichte geveldelen van het te bouwen gebouw in combinatie met de gevel van het spiegelsymmetrische gebouw worden beschouwd als een constructie met twee spouwbladen, die tezamen volgens NEN 6069 moet worden beoordeeld en een brandwerendheid van 60 min moet hebben
Indien deze afstand ten minste 1 m maar minder dan de kleinste waarde van 5 m en driemaal de vlamdikte bedraagt, dan mag het model in NEN 6068 niet worden toegepast en moeten de gevelopeningen in het te bouwen gebouw voor het beschouwde traject brandwerend worden uitgevoerd (volgens NEN 6069), zodat zij niet meer als gevelopening hoeven te worden beschouwd.
Indien deze afstand ten minste 5 m of driemaal de vlamdikte bedraagt en bij een berekening volgens 6.6 van deze norm blijkt dat de stralingsintensiteit groter is dan 15 kW/m2, moet een dusdanig deel van de gevelopeningen van het te bouwen gebouw brandwerend worden uitgevoerd (volgens NEN 6069) dat de stralingsintensiteit ten gevolge van de resterende openingen ten hoogste 15 kW/m2 bedraagt op het spiegelsymmetrische gebouw.

Dit stuk gaat over de daadwerkelijke gevel. Ik denk dan ook dat het antwoord op je vraag gaat zijn dan je het beste rekening kunt houden met de buitenzijde van je gevel voor wat betreft openingen en brandoverslag naar de perceelsgrens.

Re: Eis brand tov erfgrens
Naam:
Jack , van SenS (datum: 10-10-2024 10:29)

Ik herken hierin de 'vuistregel' van een deskundige die (jaren geleden) sprak over brandoverslag tussen gevels:
- afstand <1m: géén openingen maken;
- afstand >1 en <5m: niet rekenen, maar sowieso maatregelen treffen (wbo);
- afstand >5m; er aan rekenen om bijdrage van afstand te kunnen bepalen, waardoor wbo evt. minder kan zijn of wellicht vervallen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl