Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Nagalmtijd meten (in lege klaslokalen)
Naam: Michiel Meinema, van Bouwfysica Meinema (datum: 23-09-2024 10:45)

Bij het meten in nog niet ingerichte ruimten is wel vaak een discrepantie tussen ontwerpberekening in sabine (die uigaat van 100% diffusiteit), en de daadwerkelijke meting in praktijk.

Bij een recente meting in klaslokalen was dit verschil echter 0,5 tot wel 1 seconde, wat iets meer is als we op basis van ervaring meemaken.

Nu kan ik tot op zekere hoogte wel verklaren waarom de meting tegenviel, extra hoog plafond, rechthoekige ruimte, zowel buitengevel als gangwand van glas (overige wanden eveneens hard) en een harde vloer.

Ik ben benieuwd hoe anderen hiermee om gaan, in mijn opinie zouden we dergelijke situaties enkel in de ingerichte situatie moeten meten maar het is soms lastig om teveel van de inrichting te verwachten (afhankelijk van gebruik). In zeer kleine ruimten gebruiken we nog wel eens diffusoren die we schuin opstellen in de hoeken, dit simuleert verstrooiing, maar het effect hiervan is te beperkt in grotere ruimten.
Reageer
Re: Nagalmtijd meten (in lege klaslokalen)
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 23-09-2024 13:49)

Vanuit welke regelgeving of richtlijn heb je de eis opgelegd gekregen? Staat daar niets bij van de wijze van meten?

In de richtlijn frisse scholen hebben ze het volgens mij over meten van de ingerichte klasruimte.

Nu lijkt me dat wel lastig ontwerpen, omdat de ene klasruimte de andere niet is, en inrichting ook varieert. Maar als ik naar de scholen van mijn kinderen kijk, zijn het meestal nogal galmbakken waarvan ik vermoed dat ze de vereiste nagalmtijden niet halen.
Re: Nagalmtijd meten (in lege klaslokalen)
Naam:
Jack , van SenS (datum: 24-09-2024 13:50)

Als verklaring voor de tegenvallende meting vermeld je een aantal factoren. Maar deze waren grotendeels bij het opstellen van de ontwerpberekening toch ook al bekend neem ik aan?
Re: Nagalmtijd meten (in lege klaslokalen)
Naam:
pino (datum: 24-09-2024 15:59)

Waarom gebruik je ontwerpsoftware waarvan je weet dat de uitslag te gunstig is?


Re: Nagalmtijd meten (in lege klaslokalen)
Naam:
Frank , van adviesbureau (datum: 25-09-2024 13:46)

Als je in de ontwerpfase rekent volgens (alleen) Sabine, dan zijn je resultaten vaak wel aan de gunstige kant. Dat komt doordat de formule van Sabine vooral naar een eerste-orde-effect kijkt. En dus inderdaad geen rekening houdt met een extra hoog plafond, wel of niet rechthoekig zijn van de ruimte, en veel of weinig harde wanden.
Als het geluid tussen de wanden kan gaan reflecteren, dan helpt een akoestische plafondplaat op een hoog plafond niet zoveel als je zou willen.

Bij een ontwerpberekening in de ontwerpfase gebruik ik altijd wel een optelling volgens Sabine, maar dan wel met de diffusiteitsfactor daarbij. Als je de diffusiteitsfactor ingeschat hebt, dan volgt dat de absorptie van bijvoorbeeld plafondplaten nog maar voor 40, 60, 80 procent meetelt (of een ander percentage).
Even googelen naar "diffusiteitsfactor" zal je wel wat verder helpen.

Zie bijvoorbeeld
http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?t=847&sid=2871e0d54f50b569b1ef39cef44fae42
http://www.noiseconsult.com/images/Diffusiteitsfactor.pdf

En vroeger had Rockwool ook een vergelijkbaar documentje met de beschrijving van de diffusiteitsfactor. Dat documentje vind ik nu zo snel niet terug met google.
Re: Nagalmtijd meten (in lege klaslokalen)
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 30-09-2024 11:30)

@ J. Bolte, dit is de frisse scholen, die in de documentatie durft te stellen dat het verschil tussen een wel en niet ingericht klaslokaal slecht ca. 0,2 seconde bedraagt, Maar in de regel meten we waarden van boven de 1,2 seconde als de eis 0,6 is.

@ jack de diffusiteitscorrectie (die Frank noemt) wordt in de regel niet meegenomen in de ontwerpberekening.

@ pino dit zijn de standaard sabine berekeningen die een 100% diffusiteit aan neemt en veelal door andere bureaus zijn opgesteld.

@frank bedankt voor de links, het NAG had ooit ook een artikel met die correcties, geschreven door iemand van rockwool
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl