Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: BENG bij renovatie
Naam: Roel (datum: 11-06-2024 13:52)

vlgs art. 5.6 Verbouw moet er een BENG berekening komen als er meer dan 25% van de thermische schil vernieuwd wordt. Nu heb ik een woning die een nieuwe buitenmuur krijgt... met iets overmetselen op de fundering kunnen we denk ik krap aan de 30cm spouwmuur komen. Er komt ook een stuk aan de zijkant bij aan. Deze wordt dan wel vlgs de nieuwbouweisen qua isolatie gebouwd. Aan het dak wordt verder niks gedaan (voorlopig, bewoners hebben geen geldboom in de tuin staan). Moet die BENG dan aan de nieuwbouweisen voldoen of is alleen energielabel voldoende? Likt me raar dat dan bv het dak ook naar RC6,3 moet. Als die spouwmeer geen 4,7 kan halen dan lijkt het me toch raar dat er dan een extra fundering gemaakt moet worden om het buitenblad op te vangen?
Reageer
Re: BENG bij renovatie
Naam:
Roel (datum: 11-06-2024 14:07)

oeps... art. 5.20BBL ipv 5.6
Re: BENG bij renovatie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-06-2024 15:38)

Er staat in dat artikel nog iets interessants. Het moet gaan over de INTEGRALE gebouwschil. Betekent dat dat je in zowel het dak als de gevels wijzigingen moet hebben om het artikel van toepassing te laten zijn?
Re: BENG bij renovatie
Naam:
Roel (datum: 11-06-2024 20:11)

dus dan zou onderstaande gelden:

2.

In afwijking van het eerste lid geldt bij het vernieuwen of vervangen van isolatielagen een warmteweerstand van ten minste 2,6 m≤.K/W voor een vloer, 1,4 m≤.K/W voor een gevel en 2,1 m≤.K/W voor een dak, bepaald volgens NTA 8800, en bij het vernieuwen of vervangen van ramen, deuren en kozijnen een warmtedoorgangscoŽfficiŽnt van ten hoogste 2,2W/m≤.K, bepaald volgens NTA 8800, of het rechtens verkregen niveau als dat hoger is.
Re: BENG bij renovatie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-06-2024 20:30)

Ik twijfel nog een beetje over hoe dat woord 'integraal' bedoeld is. Het kan ook betekenen dat 25% van de totale oppervlakte van alle uitwendige constucties bij elkaar wordt aangepast.
Re: BENG bij renovatie
Naam:
Roel (datum: 12-06-2024 09:16)

lees hier op Iplo/regelgeving:

Verbouwen van meer dan 25% van de integrale bouwschil
Van een ingrijpende renovatie is sprake bij het verbouwen van meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil. Het moet daarbij wel gaan om het verbouwen van de integrale bouwschil (artikelen 5.20, lid 5 en 5.21c, lid 3 Bbl).

Bij een integrale gebouwschil gaat het om de totale uitwendige scheidingsconstructie. Dat is binnenblad, spouwvulling en buitenblad bij elkaar (dus inclusief binnenmuur, buitenmuur, dakbeschot).

Van een ingrijpende renovatie kan bijvoorbeeld sprake zijn wanneer een dak of gevel volledig opengaat om te vernieuwen. In de praktijk komt het dan vaak voor dat er door meer dan 25% van het gebouw Ďvan binnen naar buitení is te kijken. Vaak zijn gebouwen bij een ingrijpende renovatie tijdelijk niet bewoonbaar of functioneel.
Re: BENG bij renovatie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-06-2024 10:32)

Ah, als je dus alleen je buitenblad vervangt, ben je niet bezig met een integrale vervanging van dat onderdeel, en zou die 25%-regel niet daarop van toepassing zijn.

Weer wat geleerd. :)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl