Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Openslaand raam in woonkamer.
Naam: Moni (datum: 02-05-2024 20:12)

Goedenavond,
Ik vroeg me af of er regels zijn voor de woonkamer voor wat betreft een openslaand raam. In deze woonkamer zitten namelijk wel twee ramen met een ventilatierooster, maar er kan geen raam open. Hetgeen toch al gauw benauwd is. Er is geen mechanische ventilatie in de woning.
Reageer
Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
Ron (datum: 03-05-2024 08:24)

Wij kunnen hier niet bepalen welke regels ten tijde van de bouw van toepassing zijn. De huidige regels zijn de ene keer aangescherpt en de andere keer losgelaten. Kortom we moeten meer weten willen we iets zinnigs kunnen zeggen. bouwjaar, evt verbouwjaar. etc.
Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
Ron (datum: 03-05-2024 08:24)

Wij kunnen hier niet bepalen welke regels ten tijde van de bouw van toepassing waren. De huidige regels zijn de ene keer aangescherpt en de andere keer losgelaten. Kortom we moeten meer weten willen we iets zinnigs kunnen zeggen. bouwjaar, evt verbouwjaar. etc.
Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
Joost (datum: 06-05-2024 08:41)

Ik ben het niet eens met het antwoord van Ron. Ik snap wel waarom hij dat aangeeft. Maar in de basis staat al heel lang in allerlei wetten en regels dat in "verblijfsruimten" je moet kunnen spuien. In de praktijk betekend dit dat je in een woonkamer een raam moet kunnen openzetten.

Hoe dit exact in jouw situatie zit, daarvoor moet er inderdaad wel meer informatie beschikbaar zijn. Bel eens met een bouwkunidg adviesbureau. Wellicht kunnen zij je helpen.
Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 06-05-2024 11:32)

Even los van de wijzigingen in de regelgeving, het staat NU als vereiste bij het hoofstuk 'bestaande bouw'. Dus je moet altijd een spuivoorziening hebben van ten minste 3 dm3/s/m2 oppervlak van die ruimte.

Er staat bij bestaande bouw niet expliciet dat dat met te openen ramen moet, en theoretisch gezien mag je dat ook invullen met je gebruiksventilatie. Maar vaak zie je dat die daar niet voldoende capaciteit voor heeft, op ruimteniveau.
Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
Alfred (datum: 06-05-2024 11:40)

Ook voor bestaande bouw is de eis volgens het bouwbesluit (bbl) om snel te kunnen verversen van de lucht. In de praktijk dus om een raam of deur open te zetten. De eigenaar is hiervoor verantwoordelijk. Als ik dit zo lees is de TS wellicht niet de eigenaar, maar huurder?
Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 06-05-2024 14:25)

De bouwregels zeggen iets over het gebouw, niet per se over de verantwoordelijkheid. Dat mogen de betrokken partijen samen uitvechten.

Tegelijkertijd, iets wat niet voldoet aan het niveau bestaande bouw mag je niet (laten) gebruiken. Dus het ligt wel in de lijn der verwachting dat een verhuurder zelf bekijkt of hij een ruimte wel MAG verhuren.

En misschien ook nog wel goed om even te checken of je dat venster wel mag gebruiken voor daglicht/ventilatie/spuien. Op het moment dat je op een perceelsgrens zit kan dat nog wel eens problematisch worden.

Re: Openslaand raam in woonkamer.
Naam:
Moni (datum: 15-05-2024 15:55)

Het huis is in 2019 gerenoveerd en toen zijn deze ramen erin gezet. Ik was toen nog geen huurder. Maar ik vind het benauwd in de woonkamer, zeker als het weer wat warmer is.
Dus ik wil eigenlijk weten of ik kans van slagen maak, als ik naar de woningstichting stap om te vragen om een raam dat open kan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl