Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam: Guus Bücker, van VvE de Frontier Sittard (datum: 04-04-2024 13:55)

Ons nieuwe appartementsgebouw, oplevering april 2023, heeft een platdak van ong. 320m2. Eris aan 2 kanten een noodoverstort van 20cmx10cm. In het midden van het dak zijn 2 hwa van 9cm2. Het dak loopt van 2 kanten naar het midden, waar een baan van ong. 2 meter is. Bij een gewone flinke bui, loopt een deel van het water over deze "snelweg" naar de noodoverstort. Volgens ons, als Vve, is er te weinig afschot. Volgens aannemer is afschot wat krap, maar voldoende. Het gevolg is dat bij een redelijke bui het water langs de muur en het onderliggende raam klettert. Geeft ook flinke herrie. Volgens alles wat ik op internet lees is een noodoverstort, voor nood en wordt deze vanwege signaalfunctie boven raam geplaatst.Oplossing volgens aannemer:latje van 1,5 cm voor noodoverstort (dakzijde) en de "mond" verlengen. Dit is toch prutswerk of zijn wij te kritisch? Voor de duidelijkheid er is geen verstopping.
Reageer
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Jeroen (datum: 04-04-2024 15:22)

Vraag de aannemer, architect of ontwikkelaar naar de capaciteitsberekening van de hemelwaterafvoer.
Vervolgens checken of de uitvoering conform dit ontwerp is aangelegd.
Is de afvoer op het riool of naar oppervlaktewater?
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
pino (datum: 04-04-2024 16:19)

De werking is een samenspel tussen de capaciteit van de reguliere afvoer, het afschotplan en de hoogte van de noodoverstort ten opzichten van de dakbedekking.

100 mm vrije doorstroomhoogte is zo ongeveer minimaal ten aanzien van de richtlijnen voor verstoppingsgevoeligheid.
de aannemer zal de hele overstort hoger moeten inplakken niet alleen de opening verkleinen.

en uiteraadt ook controleren of het dak dan nog voldoet met betrekking tot de wakeraccumulatie



Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
pino (datum: 04-04-2024 16:57)


Het is overigens over het algemeen de ontwerper die hiermee zit te prutsen en onvoldoende dakrandhoogte in zijn stukken heeft gedineerd voor een nette oplossing met een rechte overlaat

ofschot naar het midden in combinatie met een rechte overlaat aan de dakrand is waardeloos

Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Ron (datum: 05-04-2024 05:25)

Ik onderschrijf hetgeen pino schrijft. De ontwerper schiet vaak te kort. tekenen een hoogte isolatie met als tekst vlgs berekening. Kijk je in berekening moet je een RC van 6,3 halen en met de dikte isolatie die ze tekenen kom je vaak niet weg. en dan hebben ze al helemaal niet over de hoogte die benodigd afschot die je nodig. Meestal staat er een pijl met afschot en zoek het maar uit aannemer

In dit geval is het misschien vanwege gevelbeeld niet mogelijk om deze hoger in te plakken. Wat ik wel eens heb gedaan is een dijkje op het dak voor spuwer creeeren. De hoogte moet wel afgestemd zijn of wat het dak qua gewicht aankan. Dus dat hij overstroomt en dan de spuwer zijn signaalfunctie laat doen binnen de veiligheden in wat het dak aankan.

Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Jack (datum: 05-04-2024 09:42)

Ik zal niet ontkennen dat er in het ontwerp vaak onvoldoende aandacht (of kennis) is voor afschot en/of noodoverstorten, maar het is ook iets te kort door de bocht om het bij voorbaat altijd maar in de schoenen van de ontwerper te schuiven.

Een gebouw realiseren doe je met meerdere partijen. Als een andere de partij met al z'n ervaring van 'slechte ontwerpen' niet eerder aan de bel trekt dan wanneer iets gerealiseerd wordt of is, dan schiet die m.i. ook tekort.
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Jack (datum: 05-04-2024 10:13)

Een noodoverstort moet op een zichtbare plaats worden aangebracht, vanwege de signaalfunctie. Dat betekent m.i. niet dat deze boven een gevelkozijn moet zitten.

Specifieke details kennen we in dit geval niet. Of de overstort hoger had moeten/kunnen zitten alsook hoever de uitmonding t.o.v. de gevel zit is onbekend. Lastig om daarover te oordelen.
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
pino (datum: 05-04-2024 11:05)

het begint al met de keuze voor afschot naar het midden in combinatie met overstorten aan de randen.

Je moet dan reeds op een relatief klein dak met je overstort erg laag gaan zitten en ontzetten veel capaciteit gebruiken voor een acceptabele hoeveelheid water op dak.

bij afschot naar het midden hoort eigenlijk een ronde steekafvoer of een extra pluvia onderdruksysteem die de inlaat van het noodsysteem situeerde nabij de regulieren afvoer





Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Ron (datum: 05-04-2024 14:28)

@ jack.

mijn ervaring met de ontwerpers is niet gebaseerd op een enkele ervaring. Maar met meerder ervaringen met meerdere ontwerpende partijen. Ik kan gerust stellen dat het vaak, nee steeds vaker minder klopt. En dan mogen wij als uitvoerenden tegenwoordig ook aantonen dat wij de kwaliteit, (die in het ontwerp niet gehaald wordt) wij wel halen....
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Jack (datum: 05-04-2024 15:26)

@ Ron

Mijn ervaring met bouwers e.a. betrokkenen in het bouwproces is eveneens niet gebaseerd op een enkele ervaring.

Al vaak genoeg meegemaakt dat de aannemer een ander (lees goedkoper) isolatiemateriaal bestelt, en zich te laat realiseert dat er meer dikte benodigd is om dezelfde Rc-waarde te behalen.

Ik deel je mening dat veel ontwerpers steeds minder bouwkundige kennis hebben. Maar ik heb ook het idee dat de achterliggende studie daarin tekort schiet en/of de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen ontbreekt. Reden te meer voor álle betrokkenen bij een bouwproces om elkaar alert te houden ... al vanaf de beginfase van een project. Iets wel realiseren en achteraf alleen maar naar de ontwerper wijzen lijkt me ook niet terecht.
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Ron (datum: 07-04-2024 08:44)

@ jack

al men een dikte van 10 cm tekent met de vermelding van Rc volgens EPC berekening en dan blijkt dat je rc va 6,3 moet behalen. Da ga je dat met reguliere isolatie niet halen. Wij moeten de kennis ook vaak opzoeken. iets wat de ontwerper natuurlijk ook had kunnen doen. En dan heb je het nog niet over het afschot. die je over de hele linie wil hebben. Dan kan de opstand op 1 plek wel kloppen. maar het gaat om het verste punt waar je de meeste hoogte benodigd heb qua afstand. Dat lukt dan vaak niet binnen het ontwerp.
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
Leon (datum: 08-04-2024 09:21)

Leuk al die ervaring hier. Misschien moeten we die eens gebruiken om TS te helpen met de gevraagde probleemstelling ;)
Re: Noodoverstort werkt bijna altijd bij regen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 08-04-2024 10:26)

hemelwaterafvoer van 9cm²? ik hoop dat de TS 9cm doorsnede bedoeld.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl