Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Deur tussen 2 woningen
Naam: Esther Brandsma (datum: 21-03-2024 15:30)

Onze vraag gaat over 2 woningen. Wij hebben 2 woningen naast elkaar. We willen in beide woningen alle voorzieningen behouden. We willen alleen een doorgang tussen beide woningen. In dit geval een brandwerende deur met een slot erop.

Het betreft 2 verschillende eigenaren. Geen fiscale band met elkaar. Beide woningen hebben hun eigen verzekeringen en overige abonnementen etc. en betalen hun eigen gemeentelijke belastingen (dit willen we ook zo houden).

Wat komt hierbij kijken aan regels?
Reageer
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Ron (datum: 22-03-2024 05:18)

Het lijkt me nogal een privacy dingetje
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Thomas (datum: 22-03-2024 06:35)

Informeer even bij de afdeling bag / huisnummers van de gemeente of je de 2 huisnummers kunt behouden. Of dat ze het dan moeten zien als 1 woning met 1 adres.?

Verder heb je een vergunning nodig… teminste onder de wabo wel…wijziging brandcompartiment… geen idee hoe dit onder de omgevingswet zit eigenlijk… doe de vergunningcheck op het omgevingsloket.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-03-2024 14:46)

Waarom heb je die deur nodig?
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-03-2024 14:48)

@thomas

Als die deur dezelfde brandwerendheid als de wand heeft, is dat geen verandering van de plaats of kwaliteit van die brandscheiding. Dat is op zich dan ook niet vergunningsplichtig.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
pino (datum: 22-03-2024 16:01)

een gat in een bouwmuur is constructief dus een vergunning en controle berekening heb je zonder meer nodig.

Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 25-03-2024 07:07)

@pino,

Een grotere opening misschien, maar een gewone deur niet.

Maar ik wacht nog even op het antwoord op het 'waarom'.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Leon (datum: 25-03-2024 12:28)

De reden lijkt me weinig relevant voor de vraagstelling, maar goed. Wellicht een geval van mantelzorg? Komt vaker voor hoor. Verder ben ik het er wel mee eens dat dit strikt genomen vergunningsplichtig is. Een sparing in een (dragende) bouwmuur is gewoon vergunningplichtig. Of het vanuit brand ook vergunningsplichtig is durf ik niet te zeggen, dat lijkt een grijs gebied. Strikt genomen verander je de compartimentering niet maar mijn ervaring is dat gemeenten hier wel graag van op de hoogte zijn. Los van brand en rook zit je overigens met een ander (m.i. veel groter) probleem en dat is de geluidwering. Als je het niveau van de bestaande woningscheidende wand wil houden (wat feitelijk verplicht is) dan wordt dat minimaal een dubbele deur (dus twee achter elkaar, en dan nog steeds met goede geluidwering/valdorpel etc.) of een deur die je normaliter in een bankkluis tegenkomt.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Leon (datum: 25-03-2024 12:30)

Aanvullend: het ligt er qua geluid wel aan waar die deur komt. Twee verkeersruimten/bergingen o.i.d. aan elkaar koppelen is qua geluid makkelijker dan twee verblijfsruimtes (woonkamer/keuken/etc.) omdat de eisen dan wat lager zijn.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
pino (datum: 25-03-2024 16:23)

De maat van de opening maakt geen verschil voor zover mij bekend, Het is een wijziging van een constructief element.
En een relatief klein gat op de verkeerde plek kan wel degelijk constructief vrij ingrijpend zijn dat hangt maar helemaal van de situatie af.

Mocht jij een harde verwijzing weten die constructieve ingrepen op grote indeelt met betrekking tot de vergunningsaanvraag houd ik me aanbevolen.
Want af en toe schieten de vergunningsverleners hier in de omgeving wat dat betreft helemaal door.







Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-03-2024 14:25)

Vraag je eens af: moet er een latei of opvangconstructie boven dat kozijn komen, of kun je 'gewoon' een gat in je muur zagen en een kozijn erin zetten... Dat wil al iets zeggen over de constructieve impact, en of het een 'wijziging' is.

Daarnaast doen we voor gevelopeningen en doorbraken in de buitengevels ook niet heel moeilijk, en scharen we dat heel makkelijk onder 'vergunningsvrij'.

Wat voegt het stukje papier naar jullie mening toe?
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Leon (datum: 26-03-2024 15:06)

Als je denkt dat je 'gewoon' een gat in een dragende wand kan zagen zonder enige opvangconstructies dan wordt het tijd dat je achter je bureau vandaan komt en een bouwplaats bezoekt. Is het spannend? Nee, als je in het vak zit niet. Voegt een vergunning iets toe? Kan je je afvragen. Maar zoals je het nu stelt is m.i. niet hoe de wetgeving in elkaar zit. En ja, dat is krom als je het afzet tegen een vergunningvrije uitbouw waar je op eigen verantwoordelijkheid de hele achtergevel er uit mag slaan. Maar dat zijn specifieke uitzonderingen. Aanpassingen in gevelopeningen zijn in basis ook alleen vergunningvrij zolang je binnen dezelfde gevelsparing blijft.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-03-2024 16:03)

Oeh, kijk die laatste zin nog even na als je wilt.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-03-2024 16:05)

https://www.helpdeskbouwregels.nl/vraag/47#:~:text=Het%20maken%20van%20een%20nieuwe,is%20niet%20zonder%20vergunning%20toegestaan.

Wel van 2014, maar de systematiek is wat dat betreft niet veranderd.
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Leon (datum: 27-03-2024 12:31)

Hmm interessant, zo kende ik 'm niet. I stand corrected. Men beperkt zich dus tot het welstandsdeel, constructie is eigen verantwoordelijkheid. Dat verklaart jouw insteek, al blijf ik er bij dat 'gewoon een gat zagen' redelijkerwijs nooit kan in een dragende wand zonder aanvullende opvangconstructie. Uitsluitend bij een wandsegement uit één stuk (in de praktijk kan dat m.i. alleen gewapend beton zijn) zal de wand an sich wel blijven hangen boven de sparing. Maar dan is het nog steeds de vraag of de resterende 'latei' sterk genoeg is om de bovenliggende vloer te dragen. Normaliter zal de wapening daar niet op bedacht zijn (als je al kan achterhalen wat er uberhaupt in zit).
Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
pino (datum: 29-03-2024 14:52)

normaal is het inderdaad niet spannend maar er zijn wel degelijk uitzonderingen.

ik ben vaak genoeg bij schade geweest bij een gaatje in een dragende tussenmuur

ik denk dat minstens 5% van ons werk bestaat uit dit soort berekeningen omdat het gewoon uit de vergunning check volgt dat een muuropening niet 1 van de uitzondering is.

voor zover mij bekend is dat bij het weghalen van de halve muur niet anders dan bij een gat ter grote van een deur










Re: Deur tussen 2 woningen
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 19-07-2024 14:48)

Waarom zou je dat willen? Wat is de meerwaarde? Wat de vraagsteller van plan is of wil bereiken geeft meer richting aan de te geven antwoorden.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl