Zoek binnen het forum
Vraag: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: ben (datum: 12-08-2005 14:07)
Onze buurman heeft van de gemeente een vergunning gekregen voor het bouwen van een scheidingswand op een bestaand mandelig muurtje aan de voorzijde van onze woningen. Deze wand komt i.p.v. een oude portiekafscheiding met een bescheidenere lengte (nl. 2.5 meter lang in de oude situatie en 4.0 meter lang in de nieuwe situatie). Deze langere lengte zorgt voor een forse inbreuk, lees vermindering, van ons uitzicht. Wij gaan dus niet accoord met zijn plannen. Wat zijn nu onze rechten in het licht van het burenrecht:
A) Mag de buurman, zonder accoord onzerzijds, zomaar een erfafscheiding op het mandelig muurtje plaatsen?
b) Zo nee, mag hij dan wel aan zijn kant van het muurtje er op bouwen of alleen er tegen (zie BW art. 5.67),
c) Zo ja, welke mogelijkheden resten ons dan nog?
Reageer
Naam: ben (datum: 12-08-2005 14:07)
Onze buurman heeft van de gemeente een vergunning gekregen voor het bouwen van een scheidingswand op een bestaand mandelig muurtje aan de voorzijde van onze woningen. Deze wand komt i.p.v. een oude portiekafscheiding met een bescheidenere lengte (nl. 2.5 meter lang in de oude situatie en 4.0 meter lang in de nieuwe situatie). Deze langere lengte zorgt voor een forse inbreuk, lees vermindering, van ons uitzicht. Wij gaan dus niet accoord met zijn plannen. Wat zijn nu onze rechten in het licht van het burenrecht:
A) Mag de buurman, zonder accoord onzerzijds, zomaar een erfafscheiding op het mandelig muurtje plaatsen?
b) Zo nee, mag hij dan wel aan zijn kant van het muurtje er op bouwen of alleen er tegen (zie BW art. 5.67),
c) Zo ja, welke mogelijkheden resten ons dan nog?
Reageer
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: paulT (datum: 14-08-2005 10:28)
erfafscheiding
Houd rekening met uw buren
Wie gaat bouwen of verbouwen, heeft rekening te houden met de buren. Zo zijn er allerlei regels en omgangsvormen wettelijk vastgelegd voor onder meer erfgrenzen, beplanting en de bouw van terrassen en balkons.
Gemeente en privaatrecht
Hebt u met uw buren een geschil over erfscheidingen, aanplant, gezamenlijk eigendom, uitzicht en dergelijke, dan is dat een privaatrechtelijke aangelegenheid: een zaak tussen burgers. Hiermee kan en zal de gemeente zich niet bemoeien. Men zal u verwijzen naar een instantie voor rechtshulp. Maar de gemeente wil u wel informeren over dit onderwerp.
Overleg met de buren
Als de verstandhouding met de buren goed is, wordt u het wel met elkaar eens over de plek van de schutting en betaalt u die samen. U zult in goed overleg ook best even een steiger in de tuin van de buren mogen plaatsen voor het onderhoud van uw pand. Bij plannen voor een uitbouw, een dakterras of een balkon voorkomt tijdig overleg veel onnodige problemen.
Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij buren bezwaar maken en zich beroepen op de wet. In het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht is geregeld wat mensen aan hun buren moeten toestaan en wat niet. Zo zijn er wettelijke regels over erfgrenzen en over beplanting. Ook beschermt de wet buren tegen ongewenst uitzicht en is er precies vastgelegd onder welke voorwaarden u een raam in de zijgevel mag aanbrengen en wanneer u wel of niet een balkon of dakterras mag maken. In het Burenrecht zijn in feite de gebruikelijke ?omgangsvormen? vastgelegd.
Toestemming van de buren
Stemmen de buren toe met een voorstel van uw kant, dan is het verstandig dit op schrift te stellen en te laten ondertekenen. Mocht u later onenigheid krijgen, dan ligt dat tenminste onomstotelijk vast. De toestemming heeft pas werking tegenover latere buren als deze via de notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en wordt geregistreerd bij het Kadaster. Een balustrade van het dakterras op de aanbouw mag tot de dakranden als de buren daar toestemming voor geven.
Het Kadaster
Wordt u het met de buren niet eens over de plek van de erfgrens, dan kunt u bij het Kadaster tegen vergoeding een tekening krijgen waarop is aangegeven waar uw erfgrens exact ligt. Lost dat het probleem niet op, dan kunt u de landmeter van het Kadaster - in bijzijn van de buren - de erfgrens laten aanwijzen.
In strijd met wet, toch bouwvergunning
In Nederland hebben we gescheiden beoordelingstrajecten bij bouwaanvragen. Privaatrechtelijke belemmeringen spelen geen rol bij de verlening van een bouwvergunning (zie voor de uitzonderingen hieronder). Als uw plan voor bijvoorbeeld een dakterras past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan, moet de gemeente u een bouwvergunning verlenen. Dat is onder meer het geval als het dakterras zich bevindt binnen de voor- en achtergevelrooilijnen. Hoewel u dan een bouwvergunning hebt, kunnen de buren toch vorderen dat u de 2 meter grens in acht neemt. Uiteraard zal de gemeente u bij het verlenen van de bouwvergunning wijzen op de regels in het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht.
De uitzonderingen
Bestaat voor een vergunning van een balkon of dakterras een mogelijk bezwaar vanwege het bestemmingsplan, dan spelen bezwaren van het privaatrecht w?l een rol. Dat moet de gemeente dan in haar oordeel betrekken.
Erfafscheiding, gezamenlijk eigendom
Een erf afscheiden of afsluiten
Een erf afscheiden is het aanbrengen van duidelijk waarneembare afpalingstekens tussen twee percelen. Dat kan met paaltjes in de grond of met grensstenen. Iedereen mag zich op een terrein begeven dat alleen is afgescheiden. Als dat niet gewenst is, moet u uw erf afsluiten, zodat duidelijk zichtbaar is waar de grens van het perceel ligt. U heeft dit recht te allen tijde. Een afsluiting maakt u met paaltjes en (prikkel)draad, een hekwerk, een heg, een schutting etc. Bij het plaatsen van een afsluiting moet u precies weten waar de erfgrens ligt, aangezien u de afscheiding precies boven de erfgrens dient te plaatsen en niet deels op het terrein van uw buurman. Bij twijfel kunt u bij het Kadaster navragen waar de grens precies ligt.
Een scheidsmuur op de erfgrens
Achter de achtergevelrooilijn, op eigen erf, pal tegen de grens van het naburig erf mag u te allen tijde een scheidsmuur van 2 meter hoogte plaatsen. Rooilijnen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan of volgen uit de bouwverordening. Onder een scheidsmuur verstaat de wetgever iedere ondoorzichtige afsluiting van steen, hout, matglas, plastic, versterkte rietmatten of ander daarvoor geschikt materiaal.
De ene buur kan, zonodig via de burgerrechter, vorderen dat de andere buur er aan meewerkt dat op de erfscheiding een scheidsmuur van 2 meter hoogte wordt geplaatst. Dus voor de ene helft op het erf van de ??n en voor de andere helft op het erf van de ander. Zo?n scheidsmuur is gezamenlijk eigendom; de eigenaars van zo?n muur dragen volgens de wet gezamenlijk de kosten. Deze regeling geldt niet buiten de bebouwde kom en ook niet als uw naburig erf een openbare weg of openbaar water is.
Let op: naast de regeling in het Burenrecht heeft u ook te maken met de Woningwet. Daarin is voorgeschreven dat een scheidsmuur voor de voorgevelrooilijn maximaal 1 meter hoog mag zijn. Meer informatie hierover vindt u in de brochure Erf- en perceelafscheidingen van het ministerie van VROM. U kunt deze telefonisch aanvragen bij VROM (0900-8052) of inzien/downloaden via www.vrom.nl.
Gezamenlijk eigendom
Bij gezamenlijk eigendom spreekt de wetgever van mandeligheid. Voorbeelden zijn de bouwmuur tussen twee woningen en een schutting op de erfscheiding. Bij een mandelige muur hebt u het recht van inbalken: u mag tot op de helft van de dikte van de muur balken en ankers aanbrengen of vervangen mits dit de muur en de daarmee verbonden werken geen schade toebrengt. Buren kunnen verlangen dat v??r de aanvang van het werk door een deskundige wordt vastgesteld hoe dit kan zonder nadeel voor de muur. U hebt het recht om tegen een mandelige muur aan te bouwen en om tot op de helft van de scheidsmuur een goot te leggen als het water op eigen erf wordt geloosd. Dat is handig voor een afdak tegen de (gemetselde) schutting. Mandelige zaken moeten op kosten van alle mede-eigenaren worden onderhouden, gereinigd en zo nodig vernieuwd.
Beplantingen
Bomen, heesters en heggen mag u niet pal tegen de erfgrens van de buren planten. Bomen moeten 2 meter uit de grens staan en heggen of heesters 50 cm, gemeten vanaf het midden van de voet van de boom, heg of heester. Deze bepaling geldt niet als het naburig terrein een openbare weg of een openbaar water is. Is binnen de toegestane afstand aangeplant, dan is dat van aanvang af een onrechtmatige situatie. Buren kunnen in zo?n geval de rechter een machtiging vragen tot verwijdering van de beplanting. Alleen met toestemming van buren is dichter op de erfgrens plaatsen geen probleem. Die toestemming is rechtsgeldig tegenover latere buren als hij bij een notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en bij het Kadaster wordt geregistreerd.
Wortels en overhangende takken
Als de takken van een boom van de buren boven uw tuin hangen, kunt u de buren vragen die takken af te zagen. Zij zijn verplicht dit te doen. Weigeren ze, dan kunt u de takken zelf verwijderen. Daarbij mag u de grond van de buren niet betreden. Doorschietende wortels mag u altijd doorzagen en verwijderen. Vruchten worden uw eigendom zodra ze rijp uit de boom op uw terrein vallen. Plukrecht hebt u niet. Bij onenigheid over snoeien van een boom die lucht en licht wegneemt, kunt u de rechter om een uitspraak vragen.
Steigerrecht
Wanneer buren bepaalde werkzaamheden aan hun huis slechts kunnen verrichten door tijdelijk gebruik te maken van uw grond, mag u dat niet weigeren. Wel moeten uw buren dat op een correcte manier aan u melden en eventuele schade die erdoor ontstaat vergoeden. U kunt alleen weigeren of uitstellen als u daarvoor gewichtige redenen heeft.
Andersom geldt dus: als het voor (onderhouds)werkzaamheden nodig is een steiger in de tuin van de buren te plaatsen, mogen ze u dat niet weigeren.
Afwatering
U bent verplicht uw daken en goten zo in te richten dat het regenwater niet op het terrein van anderen loost maar op eigen terrein. Als dat niet verboden is door plaatselijke verordeningen, mag u het regenwater op de openbare weg of op openbaar water lozen.
Overstekende bouw
Het kan voorkomen dat een gedeelte van uw bouwwerk over de perceelsgrens is gebouwd of na enige tijd is gaan overhellen. Voorbeelden zijn een fundering, dakoverstek of bij een muur. Het wegnemen van het overstekende gedeelte kan een onevenredig nadeel met zich meebrengen voor u. U kunt via de rechter eisen dat de bestaande toestand - tegen betaling van een schadevergoeding - wordt gelegaliseerd. Indien u te kwader trouw bent of er anderszins grove schuld in het spel is, gaat dit uiteraard niet op.
Ongewenst uitzicht
Wie plannen heeft om een zijraam te plaatsen of het dak van een aanbouw als dakterras in te richten, moet er rekening mee houden dat de wet buren beschermt tegen ongewenst uitzicht. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld onder welke voorwaarden een raam in de zijgevel mag worden aangebracht en wanneer wel of geen balkon of dakterras mag worden aangelegd.
Raam in zijgevel
Vensters met uitzicht op het erf van de buren zijn toegestaan in het geval de betreffende muur op minstens 2 meter vanaf de erfgrens staat. Binnen die 2 meter mag u een venster maken als:
de muur grenst aan een openbare weg of water
het uitzicht wordt belemmerd door een muur die zich binnen 2 meter van het venster bevindt, de buren toestemming hebben gegeven,
de buren al meer dan 20 jaar geen bezwaar hebben gemaakt tegen de aanwezigheid van een bestaand venster (verjaring).
In muren die korter dan 2 meter van de erfgrens staan mogen wel vaste ondoorzichtige vensters worden aangebracht. Een draairaam met ondoorzichtig glas is in dit geval dus niet toegestaan. Het aanbrengen van ramen in de zijgevel is licht-bouwvergunningplichtig.
Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouw- en Woning Toezicht van uw gemeente.
Naam: paulT (datum: 14-08-2005 10:28)
erfafscheiding
Houd rekening met uw buren
Wie gaat bouwen of verbouwen, heeft rekening te houden met de buren. Zo zijn er allerlei regels en omgangsvormen wettelijk vastgelegd voor onder meer erfgrenzen, beplanting en de bouw van terrassen en balkons.
Gemeente en privaatrecht
Hebt u met uw buren een geschil over erfscheidingen, aanplant, gezamenlijk eigendom, uitzicht en dergelijke, dan is dat een privaatrechtelijke aangelegenheid: een zaak tussen burgers. Hiermee kan en zal de gemeente zich niet bemoeien. Men zal u verwijzen naar een instantie voor rechtshulp. Maar de gemeente wil u wel informeren over dit onderwerp.
Overleg met de buren
Als de verstandhouding met de buren goed is, wordt u het wel met elkaar eens over de plek van de schutting en betaalt u die samen. U zult in goed overleg ook best even een steiger in de tuin van de buren mogen plaatsen voor het onderhoud van uw pand. Bij plannen voor een uitbouw, een dakterras of een balkon voorkomt tijdig overleg veel onnodige problemen.
Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij buren bezwaar maken en zich beroepen op de wet. In het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht is geregeld wat mensen aan hun buren moeten toestaan en wat niet. Zo zijn er wettelijke regels over erfgrenzen en over beplanting. Ook beschermt de wet buren tegen ongewenst uitzicht en is er precies vastgelegd onder welke voorwaarden u een raam in de zijgevel mag aanbrengen en wanneer u wel of niet een balkon of dakterras mag maken. In het Burenrecht zijn in feite de gebruikelijke ?omgangsvormen? vastgelegd.
Toestemming van de buren
Stemmen de buren toe met een voorstel van uw kant, dan is het verstandig dit op schrift te stellen en te laten ondertekenen. Mocht u later onenigheid krijgen, dan ligt dat tenminste onomstotelijk vast. De toestemming heeft pas werking tegenover latere buren als deze via de notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en wordt geregistreerd bij het Kadaster. Een balustrade van het dakterras op de aanbouw mag tot de dakranden als de buren daar toestemming voor geven.
Het Kadaster
Wordt u het met de buren niet eens over de plek van de erfgrens, dan kunt u bij het Kadaster tegen vergoeding een tekening krijgen waarop is aangegeven waar uw erfgrens exact ligt. Lost dat het probleem niet op, dan kunt u de landmeter van het Kadaster - in bijzijn van de buren - de erfgrens laten aanwijzen.
In strijd met wet, toch bouwvergunning
In Nederland hebben we gescheiden beoordelingstrajecten bij bouwaanvragen. Privaatrechtelijke belemmeringen spelen geen rol bij de verlening van een bouwvergunning (zie voor de uitzonderingen hieronder). Als uw plan voor bijvoorbeeld een dakterras past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan, moet de gemeente u een bouwvergunning verlenen. Dat is onder meer het geval als het dakterras zich bevindt binnen de voor- en achtergevelrooilijnen. Hoewel u dan een bouwvergunning hebt, kunnen de buren toch vorderen dat u de 2 meter grens in acht neemt. Uiteraard zal de gemeente u bij het verlenen van de bouwvergunning wijzen op de regels in het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht.
De uitzonderingen
Bestaat voor een vergunning van een balkon of dakterras een mogelijk bezwaar vanwege het bestemmingsplan, dan spelen bezwaren van het privaatrecht w?l een rol. Dat moet de gemeente dan in haar oordeel betrekken.
Erfafscheiding, gezamenlijk eigendom
Een erf afscheiden of afsluiten
Een erf afscheiden is het aanbrengen van duidelijk waarneembare afpalingstekens tussen twee percelen. Dat kan met paaltjes in de grond of met grensstenen. Iedereen mag zich op een terrein begeven dat alleen is afgescheiden. Als dat niet gewenst is, moet u uw erf afsluiten, zodat duidelijk zichtbaar is waar de grens van het perceel ligt. U heeft dit recht te allen tijde. Een afsluiting maakt u met paaltjes en (prikkel)draad, een hekwerk, een heg, een schutting etc. Bij het plaatsen van een afsluiting moet u precies weten waar de erfgrens ligt, aangezien u de afscheiding precies boven de erfgrens dient te plaatsen en niet deels op het terrein van uw buurman. Bij twijfel kunt u bij het Kadaster navragen waar de grens precies ligt.
Een scheidsmuur op de erfgrens
Achter de achtergevelrooilijn, op eigen erf, pal tegen de grens van het naburig erf mag u te allen tijde een scheidsmuur van 2 meter hoogte plaatsen. Rooilijnen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan of volgen uit de bouwverordening. Onder een scheidsmuur verstaat de wetgever iedere ondoorzichtige afsluiting van steen, hout, matglas, plastic, versterkte rietmatten of ander daarvoor geschikt materiaal.
De ene buur kan, zonodig via de burgerrechter, vorderen dat de andere buur er aan meewerkt dat op de erfscheiding een scheidsmuur van 2 meter hoogte wordt geplaatst. Dus voor de ene helft op het erf van de ??n en voor de andere helft op het erf van de ander. Zo?n scheidsmuur is gezamenlijk eigendom; de eigenaars van zo?n muur dragen volgens de wet gezamenlijk de kosten. Deze regeling geldt niet buiten de bebouwde kom en ook niet als uw naburig erf een openbare weg of openbaar water is.
Let op: naast de regeling in het Burenrecht heeft u ook te maken met de Woningwet. Daarin is voorgeschreven dat een scheidsmuur voor de voorgevelrooilijn maximaal 1 meter hoog mag zijn. Meer informatie hierover vindt u in de brochure Erf- en perceelafscheidingen van het ministerie van VROM. U kunt deze telefonisch aanvragen bij VROM (0900-8052) of inzien/downloaden via www.vrom.nl.
Gezamenlijk eigendom
Bij gezamenlijk eigendom spreekt de wetgever van mandeligheid. Voorbeelden zijn de bouwmuur tussen twee woningen en een schutting op de erfscheiding. Bij een mandelige muur hebt u het recht van inbalken: u mag tot op de helft van de dikte van de muur balken en ankers aanbrengen of vervangen mits dit de muur en de daarmee verbonden werken geen schade toebrengt. Buren kunnen verlangen dat v??r de aanvang van het werk door een deskundige wordt vastgesteld hoe dit kan zonder nadeel voor de muur. U hebt het recht om tegen een mandelige muur aan te bouwen en om tot op de helft van de scheidsmuur een goot te leggen als het water op eigen erf wordt geloosd. Dat is handig voor een afdak tegen de (gemetselde) schutting. Mandelige zaken moeten op kosten van alle mede-eigenaren worden onderhouden, gereinigd en zo nodig vernieuwd.
Beplantingen
Bomen, heesters en heggen mag u niet pal tegen de erfgrens van de buren planten. Bomen moeten 2 meter uit de grens staan en heggen of heesters 50 cm, gemeten vanaf het midden van de voet van de boom, heg of heester. Deze bepaling geldt niet als het naburig terrein een openbare weg of een openbaar water is. Is binnen de toegestane afstand aangeplant, dan is dat van aanvang af een onrechtmatige situatie. Buren kunnen in zo?n geval de rechter een machtiging vragen tot verwijdering van de beplanting. Alleen met toestemming van buren is dichter op de erfgrens plaatsen geen probleem. Die toestemming is rechtsgeldig tegenover latere buren als hij bij een notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en bij het Kadaster wordt geregistreerd.
Wortels en overhangende takken
Als de takken van een boom van de buren boven uw tuin hangen, kunt u de buren vragen die takken af te zagen. Zij zijn verplicht dit te doen. Weigeren ze, dan kunt u de takken zelf verwijderen. Daarbij mag u de grond van de buren niet betreden. Doorschietende wortels mag u altijd doorzagen en verwijderen. Vruchten worden uw eigendom zodra ze rijp uit de boom op uw terrein vallen. Plukrecht hebt u niet. Bij onenigheid over snoeien van een boom die lucht en licht wegneemt, kunt u de rechter om een uitspraak vragen.
Steigerrecht
Wanneer buren bepaalde werkzaamheden aan hun huis slechts kunnen verrichten door tijdelijk gebruik te maken van uw grond, mag u dat niet weigeren. Wel moeten uw buren dat op een correcte manier aan u melden en eventuele schade die erdoor ontstaat vergoeden. U kunt alleen weigeren of uitstellen als u daarvoor gewichtige redenen heeft.
Andersom geldt dus: als het voor (onderhouds)werkzaamheden nodig is een steiger in de tuin van de buren te plaatsen, mogen ze u dat niet weigeren.
Afwatering
U bent verplicht uw daken en goten zo in te richten dat het regenwater niet op het terrein van anderen loost maar op eigen terrein. Als dat niet verboden is door plaatselijke verordeningen, mag u het regenwater op de openbare weg of op openbaar water lozen.
Overstekende bouw
Het kan voorkomen dat een gedeelte van uw bouwwerk over de perceelsgrens is gebouwd of na enige tijd is gaan overhellen. Voorbeelden zijn een fundering, dakoverstek of bij een muur. Het wegnemen van het overstekende gedeelte kan een onevenredig nadeel met zich meebrengen voor u. U kunt via de rechter eisen dat de bestaande toestand - tegen betaling van een schadevergoeding - wordt gelegaliseerd. Indien u te kwader trouw bent of er anderszins grove schuld in het spel is, gaat dit uiteraard niet op.
Ongewenst uitzicht
Wie plannen heeft om een zijraam te plaatsen of het dak van een aanbouw als dakterras in te richten, moet er rekening mee houden dat de wet buren beschermt tegen ongewenst uitzicht. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld onder welke voorwaarden een raam in de zijgevel mag worden aangebracht en wanneer wel of geen balkon of dakterras mag worden aangelegd.
Raam in zijgevel
Vensters met uitzicht op het erf van de buren zijn toegestaan in het geval de betreffende muur op minstens 2 meter vanaf de erfgrens staat. Binnen die 2 meter mag u een venster maken als:
de muur grenst aan een openbare weg of water
het uitzicht wordt belemmerd door een muur die zich binnen 2 meter van het venster bevindt, de buren toestemming hebben gegeven,
de buren al meer dan 20 jaar geen bezwaar hebben gemaakt tegen de aanwezigheid van een bestaand venster (verjaring).
In muren die korter dan 2 meter van de erfgrens staan mogen wel vaste ondoorzichtige vensters worden aangebracht. Een draairaam met ondoorzichtig glas is in dit geval dus niet toegestaan. Het aanbrengen van ramen in de zijgevel is licht-bouwvergunningplichtig.
Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouw- en Woning Toezicht van uw gemeente.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Jan Frank Mars (datum: 26-05-2006 07:34)
Ik heb een nieuw huis gekocht en ben bezig aan de achterzijde een aanbouw van 3 meter te maken, hiervoor heb ik van de gemeente een bouwvergunning verkregen. Mjn buren hebben al een bijbouw staan (ruim 15 meter) waar ik tegen aan bouw.
Op de aanbouw van de buren tegen de woning is een muurtje gemetseld als scheiding voor hun dakterras. In dit muurtje wil/moet ik een loodstrip aanbrengen, volgens de opzichter van de gemeente is dit bouwtechnisch de beste oplossing. Echter de buren willen niet dat ik in dit muurtje ga boren. Hun aanbouw is ca. 30 jaar oud. De muur staat precies op de erfscheiding, maar is natuurlijk wel ooit door de buren betaald. Mag ik hier wettelijk toch lood in aanbrengen ?
Naam: Jan Frank Mars (datum: 26-05-2006 07:34)
Ik heb een nieuw huis gekocht en ben bezig aan de achterzijde een aanbouw van 3 meter te maken, hiervoor heb ik van de gemeente een bouwvergunning verkregen. Mjn buren hebben al een bijbouw staan (ruim 15 meter) waar ik tegen aan bouw.
Op de aanbouw van de buren tegen de woning is een muurtje gemetseld als scheiding voor hun dakterras. In dit muurtje wil/moet ik een loodstrip aanbrengen, volgens de opzichter van de gemeente is dit bouwtechnisch de beste oplossing. Echter de buren willen niet dat ik in dit muurtje ga boren. Hun aanbouw is ca. 30 jaar oud. De muur staat precies op de erfscheiding, maar is natuurlijk wel ooit door de buren betaald. Mag ik hier wettelijk toch lood in aanbrengen ?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: W.blom (datum: 03-03-2008 09:32)
Geachte mevrouw, heer,
Bestaat er een voorbeeld brief om je buren te verplichting zich aan de wet te houden, betreffende erfafscheiding???
Naam: W.blom (datum: 03-03-2008 09:32)
Geachte mevrouw, heer,
Bestaat er een voorbeeld brief om je buren te verplichting zich aan de wet te houden, betreffende erfafscheiding???
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Paul (datum: 03-03-2008 12:27)
Ik wil wel een brief maken als je met eigen woorden zegt wat je aan je buurman wilt vertellen en zo uitgebreid mogelijk aangeeft wat er aan de hand is.
Naam: Paul (datum: 03-03-2008 12:27)
Ik wil wel een brief maken als je met eigen woorden zegt wat je aan je buurman wilt vertellen en zo uitgebreid mogelijk aangeeft wat er aan de hand is.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: paul (datum: 08-04-2008 17:25)
Hallo,
Ik heb een vraag over een schutting die aan de voorkant van het huis op de scheiding van de buren staat. De schutting was 1.80 hoog en 2 meter lang.De buurman heeft het
afgezaagt tot 1.30 meter. Mogen we op onze kant van de scheiding een nieuwe schutting van 1.80 zetten?
Naam: paul (datum: 08-04-2008 17:25)
Hallo,
Ik heb een vraag over een schutting die aan de voorkant van het huis op de scheiding van de buren staat. De schutting was 1.80 hoog en 2 meter lang.De buurman heeft het
afgezaagt tot 1.30 meter. Mogen we op onze kant van de scheiding een nieuwe schutting van 1.80 zetten?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Leon (datum: 09-04-2008 09:44)
@paul
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
1. Wanneer die schutting OP de erfgrens staat, en dus mandelig is, mag de buurman zonder jouw toestemming geen wijzigingen aanbrengen. Gezien jouw plannen was je het niet eens met die verlaging, daar kun je hem op aanspreken.
2. Het is maar de vraag of een schutting van 1,80 m ?berhaupt wel geplaatst mag worden aan de voorzijde. Dit zul je even na moeten kijken bij VROM en/of de gemeente.
Naam: Leon (datum: 09-04-2008 09:44)
@paul
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
1. Wanneer die schutting OP de erfgrens staat, en dus mandelig is, mag de buurman zonder jouw toestemming geen wijzigingen aanbrengen. Gezien jouw plannen was je het niet eens met die verlaging, daar kun je hem op aanspreken.
2. Het is maar de vraag of een schutting van 1,80 m ?berhaupt wel geplaatst mag worden aan de voorzijde. Dit zul je even na moeten kijken bij VROM en/of de gemeente.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Manuel van Lith (datum: 15-06-2008 21:41)
Hallo,
In onze voortuin wil ik een taxus haag op de erfscheiding plaatsen mag dit precies op de erfafscheiding op moet ik op mijn eigen grond blijven?
Mijn buren hebben nu een soort bodembedekker van ong. 50 cm hoog die helemaal op onze grond is doorgegroeid (vandaar dat ik het wilt scheiden) maar moet hij die dan terugsnoeien tot 50cm van onze erfscheiding?
Alvast bedankt voor u antwoord
MvG
Manuel van Lith
Naam: Manuel van Lith (datum: 15-06-2008 21:41)
Hallo,
In onze voortuin wil ik een taxus haag op de erfscheiding plaatsen mag dit precies op de erfafscheiding op moet ik op mijn eigen grond blijven?
Mijn buren hebben nu een soort bodembedekker van ong. 50 cm hoog die helemaal op onze grond is doorgegroeid (vandaar dat ik het wilt scheiden) maar moet hij die dan terugsnoeien tot 50cm van onze erfscheiding?
Alvast bedankt voor u antwoord
MvG
Manuel van Lith
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Leon (datum: 16-06-2008 10:30)
Zie hiervoor het Burgerlijk Wetboek, boek 5 titel 4 --> http://www.ekbouwadvies.nl/bouwen/burenrecht/wetboek.asp
Bomen dienen 2 meter uit de erfgrens te blijven, heester-achtigen 50 cm. Voor overige planten gelden geen beperkingen. Let wel, dit is REGELEND recht, wanneer je met je buren afspreekt dat de heg OP de erfgrens mag komen te staan, is het natuurlijk ook goed.
Naam: Leon (datum: 16-06-2008 10:30)
Zie hiervoor het Burgerlijk Wetboek, boek 5 titel 4 --> http://www.ekbouwadvies.nl/bouwen/burenrecht/wetboek.asp
Bomen dienen 2 meter uit de erfgrens te blijven, heester-achtigen 50 cm. Voor overige planten gelden geen beperkingen. Let wel, dit is REGELEND recht, wanneer je met je buren afspreekt dat de heg OP de erfgrens mag komen te staan, is het natuurlijk ook goed.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Patricia van der Kamp (datum: 24-09-2008 18:06)
Ik heb een dakterras welke grenst aan een lager gelegen terras van mijn buren. Nu wil ik aan hun kant houten plantenbakken (80cm hoog) zetten omdat hun zo op mijn terras kijken, maar nu klagen ze dat ze hun uitzicht kwijt zijn. Ik heb al aangeboden ze in te korten tot 50cm. Er gaat nog beplanting die ook de hoogte in gaat.Kan ik ze wel neerzetten?
Naam: Patricia van der Kamp (datum: 24-09-2008 18:06)
Ik heb een dakterras welke grenst aan een lager gelegen terras van mijn buren. Nu wil ik aan hun kant houten plantenbakken (80cm hoog) zetten omdat hun zo op mijn terras kijken, maar nu klagen ze dat ze hun uitzicht kwijt zijn. Ik heb al aangeboden ze in te korten tot 50cm. Er gaat nog beplanting die ook de hoogte in gaat.Kan ik ze wel neerzetten?
servituut
Naam: G de Jong (datum: 30-10-2008 13:21)
Mag je, zonder een muur of wand te plaatsen, aanbouwen tegen de zijgevel van je buren, daarmee gebruik makend van deze spouwmuur ? Is er dan niet sprake van het ontstaan van een servituut ?
Naam: G de Jong (datum: 30-10-2008 13:21)
Mag je, zonder een muur of wand te plaatsen, aanbouwen tegen de zijgevel van je buren, daarmee gebruik makend van deze spouwmuur ? Is er dan niet sprake van het ontstaan van een servituut ?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Paul (datum: 30-10-2008 15:30)
Je mag alleen gebruik maken van de muur van je buren als je daar toestemming voor hebt.
Naam: Paul (datum: 30-10-2008 15:30)
Je mag alleen gebruik maken van de muur van je buren als je daar toestemming voor hebt.
erfafscheiding (coniveeren) niet om aan te zien.
Naam: Daan (datum: 28-11-2008 08:37)
Ik heb begin dit jaar een nieuwe woning gekocht.
Nu wil ik in de tuin de erfafscheiding tussen mij en me buurman vervangen omdat de coniveren aan mijn kant door de vorige bewoners helemaal kaal zijn geknipt. de coniveren staan midden op de erfafseiding.
De buurman wil dit echter niet en geeft als reden "mijn kant ziet er prima uit"
Ik vind dit erg asociaal. Heb ik hier rechten??
Van af onze kant kijken we door de coniveren heen in de tuin van de buurman.
Naam: Daan (datum: 28-11-2008 08:37)
Ik heb begin dit jaar een nieuwe woning gekocht.
Nu wil ik in de tuin de erfafscheiding tussen mij en me buurman vervangen omdat de coniveren aan mijn kant door de vorige bewoners helemaal kaal zijn geknipt. de coniveren staan midden op de erfafseiding.
De buurman wil dit echter niet en geeft als reden "mijn kant ziet er prima uit"
Ik vind dit erg asociaal. Heb ik hier rechten??
Van af onze kant kijken we door de coniveren heen in de tuin van de buurman.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: planet (datum: 03-01-2009 15:20)
Fijn gaas met klimop tegen de coniferen aan zetten. Overhagende takken mag hij afknippen .Als hij komt zeuren dat de klimop door de coniferen heen groeit zeg je "aan onze kant zit ie mooi dicht hoor" ...............
Naam: planet (datum: 03-01-2009 15:20)
Fijn gaas met klimop tegen de coniferen aan zetten. Overhagende takken mag hij afknippen .Als hij komt zeuren dat de klimop door de coniferen heen groeit zeg je "aan onze kant zit ie mooi dicht hoor" ...............
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Rob (datum: 04-02-2009 16:39)
Geldt de 'ongewenst uitzicht' regel -dat je 2 meter uit de erfgrens moet blijven- ook als ik een dakkapel op of een Velux dakraam in het zijdakvlak wil plaatsen?
Naam: Rob (datum: 04-02-2009 16:39)
Geldt de 'ongewenst uitzicht' regel -dat je 2 meter uit de erfgrens moet blijven- ook als ik een dakkapel op of een Velux dakraam in het zijdakvlak wil plaatsen?
hekwerk nieuwbouwterrein
Naam: piet (datum: 16-02-2009 22:10)
Het perceel langs ons is verkocht,er worden zes nieuwe woningen gebouwd,nu hebben wij hier een hekwerk staan.de te bouwen woningen komen bijna op de perceels grens te staan .De aannemer moet zegt hij het hekwerk gedeeltelijk demonteren.daarna plaats hij een nieuw hekwerk op zijn kosten .Op deperceelsgrens.Nu is mijn vraag wie is straks eigenaar. Ik of de nieuwe bewoners ?
Naam: piet (datum: 16-02-2009 22:10)
Het perceel langs ons is verkocht,er worden zes nieuwe woningen gebouwd,nu hebben wij hier een hekwerk staan.de te bouwen woningen komen bijna op de perceels grens te staan .De aannemer moet zegt hij het hekwerk gedeeltelijk demonteren.daarna plaats hij een nieuw hekwerk op zijn kosten .Op deperceelsgrens.Nu is mijn vraag wie is straks eigenaar. Ik of de nieuwe bewoners ?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: vink (datum: 30-03-2009 09:59)
wij hebben al jaren problemen met de buren o.a. over de erfafscheiding . er staat een oude schutting , buurman heeft 8a9jr geleden ondanks ons protest een coniferenhaag geplaatst op minder dan 50cm vanaf de schutting . in de loop van de jaren groeide deze ver over de schutting en ong. 3.5mtr hoog . buurman weigert te snoeien . wij hebben afgelopen jr de haag aan onze kant teruggesnoeid tot aan de stam . wij hebben dit tevoren gemeld . wij willen dit jr een nieuwe schutting plaasen 2.20 mtr hoog . kan dit ondanks protest van de buren ?
Naam: vink (datum: 30-03-2009 09:59)
wij hebben al jaren problemen met de buren o.a. over de erfafscheiding . er staat een oude schutting , buurman heeft 8a9jr geleden ondanks ons protest een coniferenhaag geplaatst op minder dan 50cm vanaf de schutting . in de loop van de jaren groeide deze ver over de schutting en ong. 3.5mtr hoog . buurman weigert te snoeien . wij hebben afgelopen jr de haag aan onze kant teruggesnoeid tot aan de stam . wij hebben dit tevoren gemeld . wij willen dit jr een nieuwe schutting plaasen 2.20 mtr hoog . kan dit ondanks protest van de buren ?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: lia (datum: 13-04-2009 12:09)
hallo, ik woon in een huurwoning,toen ik er net in kwam stond er een erfafscheiding d.m.v. een schutting.
ik heb een blokhut besteld van 2.60x2.00.
die kan ik nu niet meer plaatsen, want de buurman heeft de laatste twee schuttingen weggehaald en er een blokhut op geplaatst, nog voor ik dat kon.terwijl mijn blokhut berekend was op het moment dat de schutting er nog stond.
hij is daarmee over mijn tegels gegaan. maar hij blijft volhouden dat hij op de erfafscheiding is gebleven. kunt u mij alstublieft advies geven, ik weet niet zo goed meer wat te doen.
Naam: lia (datum: 13-04-2009 12:09)
hallo, ik woon in een huurwoning,toen ik er net in kwam stond er een erfafscheiding d.m.v. een schutting.
ik heb een blokhut besteld van 2.60x2.00.
die kan ik nu niet meer plaatsen, want de buurman heeft de laatste twee schuttingen weggehaald en er een blokhut op geplaatst, nog voor ik dat kon.terwijl mijn blokhut berekend was op het moment dat de schutting er nog stond.
hij is daarmee over mijn tegels gegaan. maar hij blijft volhouden dat hij op de erfafscheiding is gebleven. kunt u mij alstublieft advies geven, ik weet niet zo goed meer wat te doen.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Paul (datum: 13-04-2009 13:40)
In dit soort gevallen kun je alleen iets bereiken als je in overleg met je buurman en met respect voor elkaars belangen tot een gezamenlijke oplossing komt. De "juridische" weg biedt hier waarschijnlijk weinig perspectief.
Naam: Paul (datum: 13-04-2009 13:40)
In dit soort gevallen kun je alleen iets bereiken als je in overleg met je buurman en met respect voor elkaars belangen tot een gezamenlijke oplossing komt. De "juridische" weg biedt hier waarschijnlijk weinig perspectief.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: 'Prof.' MUSTER , van Stichting: 'Muster' ( Kinder-Museum (datum: 14-04-2009 15:16)
Blokhutten bouwen in Achtertuinen ? heerlijk ! dat twee buren hetzelfde willen PRIMA !
Als de ene Buur beweerd binnen de erfafscheiding gebleven te zijn en al twee( oude) schuttingen heeft afgebroken
wat zeurt de andere buurman dan ? hij heeft er dan toch een " gratis" nieuwe wand bij !
U vergat te vertellen hoe hoog(dezelfde?)
Blokhut( van Gamma ?)was zonder( lichte-) Bouwvergunning mag dat plm.3 meter zijn
Wilt u paralell of in Spiegelbeeld uw Blokhut ertegenaan zetten ?Maar kan dat niet omdat U aan uw kant nu 5 Cm tekort komt ? dan spaart U toch een tussenwand uit en zet er een extra " luifel tegenaan!
Dit zijn maar suggesties!
Hoe doet U het dan met de dakgoot-oversteek ?? Of zijn deze " Blokhutten" zo goedkoop dat ze een houten ?dakoversteek hebben ZONDER Dakgoot ?
Heeft deze " Blokhut geen " zijramen "?
U kunt natuurlijk UW Blokhutwand tegen die van de Buurman aanschroeven( geeft mmerr stevigheid !
Had U iets aan dit advies ? zeg het uwvrienden
zo niet, zeg het mij !
Hoogachtend ( 'Prof.' MUSTER.)dd 14-4-09
Naam: 'Prof.' MUSTER , van Stichting: 'Muster' ( Kinder-Museum (datum: 14-04-2009 15:16)
Blokhutten bouwen in Achtertuinen ? heerlijk ! dat twee buren hetzelfde willen PRIMA !
Als de ene Buur beweerd binnen de erfafscheiding gebleven te zijn en al twee( oude) schuttingen heeft afgebroken
wat zeurt de andere buurman dan ? hij heeft er dan toch een " gratis" nieuwe wand bij !
U vergat te vertellen hoe hoog(dezelfde?)
Blokhut( van Gamma ?)was zonder( lichte-) Bouwvergunning mag dat plm.3 meter zijn
Wilt u paralell of in Spiegelbeeld uw Blokhut ertegenaan zetten ?Maar kan dat niet omdat U aan uw kant nu 5 Cm tekort komt ? dan spaart U toch een tussenwand uit en zet er een extra " luifel tegenaan!
Dit zijn maar suggesties!
Hoe doet U het dan met de dakgoot-oversteek ?? Of zijn deze " Blokhutten" zo goedkoop dat ze een houten ?dakoversteek hebben ZONDER Dakgoot ?
Heeft deze " Blokhut geen " zijramen "?
U kunt natuurlijk UW Blokhutwand tegen die van de Buurman aanschroeven( geeft mmerr stevigheid !
Had U iets aan dit advies ? zeg het uwvrienden
zo niet, zeg het mij !
Hoogachtend ( 'Prof.' MUSTER.)dd 14-4-09
Re: bouwen erfafscheiding
Naam: Holly M. (datum: 04-05-2009 21:38)
ik heb een woning gehuurd. Nu zetten de buren altijd de auto op mijn terrein. Kan ik een hekje plaatsen op mijn gedeelte? Ik wil graag ook mijn auto parkeren op mijn eigen inrit. De woningstichting zegt het zelf op te lossen onderling. Maar de buurman wordt woest als ik netjes verzoek de auto wat opzij te zetten. Ik zet mijn auto strak langs de muur, dan zet hij zijn auto ruim en voor mijn deuren dat ik niet eens meer de auto inkan (rechts en links 10-15 cm is te weinig voor mij om in te stappen, want de deuropening is dan nog maar 5-8 cm). Hoe zou ik dit het beste kunnen oplossen? iemand tips? alvast hartelijk dank!
Naam: Holly M. (datum: 04-05-2009 21:38)
ik heb een woning gehuurd. Nu zetten de buren altijd de auto op mijn terrein. Kan ik een hekje plaatsen op mijn gedeelte? Ik wil graag ook mijn auto parkeren op mijn eigen inrit. De woningstichting zegt het zelf op te lossen onderling. Maar de buurman wordt woest als ik netjes verzoek de auto wat opzij te zetten. Ik zet mijn auto strak langs de muur, dan zet hij zijn auto ruim en voor mijn deuren dat ik niet eens meer de auto inkan (rechts en links 10-15 cm is te weinig voor mij om in te stappen, want de deuropening is dan nog maar 5-8 cm). Hoe zou ik dit het beste kunnen oplossen? iemand tips? alvast hartelijk dank!
Bouwen over de erfafscheiding
Naam: C. Berbee (datum: 26-01-2010 15:12)
Mijn vriend en ik willen 2,5 meter aan de achterzijde gaan uitbouwen. Wij willen graag de buitenmuur van de uitbouw over de erfgrens bij de buren zetten zodat wij binnen geen "knik" in de muur hebben. Helaas is het huis naast ons een huurwoning van de woningbouw.
Kunnen jullie ons advies geven waarmee we naar de woningbouw kunnen zodat zij eerder geneigd zijn ons verzoek in te willigen?
Naam: C. Berbee (datum: 26-01-2010 15:12)
Mijn vriend en ik willen 2,5 meter aan de achterzijde gaan uitbouwen. Wij willen graag de buitenmuur van de uitbouw over de erfgrens bij de buren zetten zodat wij binnen geen "knik" in de muur hebben. Helaas is het huis naast ons een huurwoning van de woningbouw.
Kunnen jullie ons advies geven waarmee we naar de woningbouw kunnen zodat zij eerder geneigd zijn ons verzoek in te willigen?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: V.Rietveld , van Particulier. (datum: 03-02-2010 00:14)
Mijn Buren hebben op mijn grond gebouwd en na herhaalde keren een aangetekende brief te hebben gestuurd reageren zij niet,wat moet ik doen ik heb geen geld voor een advocaat.
Naam: V.Rietveld , van Particulier. (datum: 03-02-2010 00:14)
Mijn Buren hebben op mijn grond gebouwd en na herhaalde keren een aangetekende brief te hebben gestuurd reageren zij niet,wat moet ik doen ik heb geen geld voor een advocaat.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Grietje , van nvy (datum: 06-02-2010 13:22)
U kunt zich het beste wenden tot het bureau voor Rechtshulp en Juridisch advies van uw Gemeente, dit is gratis. Misschien heeft u recht op een pro deo advocaat, maar het kan ook zijn dat u die niet nodig heeft. Bij een civiele [burgerzaken] procedure voor het Kantongerecht kunt u zonder advocaat terecht, dat is o.a. afhankelijk van het bedrag waar de zaak om gaat. Succes
Naam: Grietje , van nvy (datum: 06-02-2010 13:22)
U kunt zich het beste wenden tot het bureau voor Rechtshulp en Juridisch advies van uw Gemeente, dit is gratis. Misschien heeft u recht op een pro deo advocaat, maar het kan ook zijn dat u die niet nodig heeft. Bij een civiele [burgerzaken] procedure voor het Kantongerecht kunt u zonder advocaat terecht, dat is o.a. afhankelijk van het bedrag waar de zaak om gaat. Succes
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Grietje , van nvy (datum: 06-02-2010 13:35)
De buurman mag niet zonder uw toestemming iets veranderen aan een mandelige erfafscheiding [Burenrecht].
Aan de voorzijde van de woning mag een scheidsmuur van ten hoogste 1 meter worden geplaatst [Gemeentelijke regels].Voor beplanting gelden ook regels.
Wanneer de buurman deze regels, ook na behoorlijk overleg, negeert kunt u na schriftelijke aanzegging de kantonrechter vragen een en ander ongedaan te maken
Naam: Grietje , van nvy (datum: 06-02-2010 13:35)
De buurman mag niet zonder uw toestemming iets veranderen aan een mandelige erfafscheiding [Burenrecht].
Aan de voorzijde van de woning mag een scheidsmuur van ten hoogste 1 meter worden geplaatst [Gemeentelijke regels].Voor beplanting gelden ook regels.
Wanneer de buurman deze regels, ook na behoorlijk overleg, negeert kunt u na schriftelijke aanzegging de kantonrechter vragen een en ander ongedaan te maken
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: olthuis (datum: 15-04-2010 16:50)
stel je voor een gangpad van 1 meter breed enekant muur(van Jan) anderekant muur/schutting (PIet)
gangpad is 60 cm van overbuurman (Jan) Muur andere 40 cm van muur /schutting nis van (piet)
over buurman (jan) wil gaan Bouwen op 60 cm eigen grond deze muur word minimaal 4 meter hoog (bouwt 2e etage boven op bestaande schuur) het gangetje dus wordt 22 cm smaller hij heeft dus nog 38 cm eigen grond over tot de erfscheiding van buurman Piet.
Buurman Piet kijkt vanuit zijn woning op de grote muur van minimaal 4 meter.
mijn vraag is nu mag hij 4 meter bouwen en moet de gang niet minimaa 90 cm zijn.
Hij heeft al een verleende bouwvergunning gekregen.
er zit erfdienstelijkheid op van buurman Piet aan zijn naaste buren maar die buren moeten ook langs de muur van buurman jan.
wie weet hoe dit verhaal in elkaar zit rechtelijk gezien aangezien buurman jan 38 cm van de erfgrens bouwt.
Naam: olthuis (datum: 15-04-2010 16:50)
stel je voor een gangpad van 1 meter breed enekant muur(van Jan) anderekant muur/schutting (PIet)
gangpad is 60 cm van overbuurman (Jan) Muur andere 40 cm van muur /schutting nis van (piet)
over buurman (jan) wil gaan Bouwen op 60 cm eigen grond deze muur word minimaal 4 meter hoog (bouwt 2e etage boven op bestaande schuur) het gangetje dus wordt 22 cm smaller hij heeft dus nog 38 cm eigen grond over tot de erfscheiding van buurman Piet.
Buurman Piet kijkt vanuit zijn woning op de grote muur van minimaal 4 meter.
mijn vraag is nu mag hij 4 meter bouwen en moet de gang niet minimaa 90 cm zijn.
Hij heeft al een verleende bouwvergunning gekregen.
er zit erfdienstelijkheid op van buurman Piet aan zijn naaste buren maar die buren moeten ook langs de muur van buurman jan.
wie weet hoe dit verhaal in elkaar zit rechtelijk gezien aangezien buurman jan 38 cm van de erfgrens bouwt.
aanbouw
Naam: gil (datum: 03-06-2010 19:27)
De buren hebben reeds aanbouw.nu willen wij ook een aanbouw.hebben wij toestemming nodig van de buren om aan een muur dat voor 20 cm op ons erfdeel staat te bouwen. Trouwens van wie is deze muur.
Naam: gil (datum: 03-06-2010 19:27)
De buren hebben reeds aanbouw.nu willen wij ook een aanbouw.hebben wij toestemming nodig van de buren om aan een muur dat voor 20 cm op ons erfdeel staat te bouwen. Trouwens van wie is deze muur.
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Geert (datum: 08-06-2010 15:37)
Op mijn erf binnen mijn erfgrens staat een muur. Ik heb het kadaster laten meten. Het kadaster stelt dat de muur mijn eigendom is. Mijn muur was 1.80 hoog. Een bedrijf naast mij heeft zonder mijn toestemming mijn muur opgehoogd naar ruim 2.60 meter en op mijn muur een dak gelegd voor een ingang. Hij blijkt geen vergunning te hebben aangevraagd. Ik heb de kwestie bij de gemeente aangekaart. Die hadden een last onder dwang opgelegd, maar ineens toen we die uitgevoerd wensten te zien heeft de eigenaar van het bedrijf een schetsplan ingediend vanwege een geweigerde bouwvergunning. Hij maakt veel kans nu op legalisering. Maar achter de muur is gewerkt met gevaarlijke en schadelijke stoffen. De gemeente zegt nu dat mijn muur onderdeel kan worden van de illegale bouw die gelegaliseerd gaat worden. maar volgens mij heb je daar altijd mijn toestemming voor nodig en een bewijs dat de grond schoon is. Hoe kan ik eisen dat het dak er af gaat en de muur weer wordt hersteld? Moet ik dan naar de rechter en wie moet ik aanklagen?
Want de gemeente schrijft mij niet aan, terwijl mijn muur hoger is geworden dan de toegestande norm.
Naam: Geert (datum: 08-06-2010 15:37)
Op mijn erf binnen mijn erfgrens staat een muur. Ik heb het kadaster laten meten. Het kadaster stelt dat de muur mijn eigendom is. Mijn muur was 1.80 hoog. Een bedrijf naast mij heeft zonder mijn toestemming mijn muur opgehoogd naar ruim 2.60 meter en op mijn muur een dak gelegd voor een ingang. Hij blijkt geen vergunning te hebben aangevraagd. Ik heb de kwestie bij de gemeente aangekaart. Die hadden een last onder dwang opgelegd, maar ineens toen we die uitgevoerd wensten te zien heeft de eigenaar van het bedrijf een schetsplan ingediend vanwege een geweigerde bouwvergunning. Hij maakt veel kans nu op legalisering. Maar achter de muur is gewerkt met gevaarlijke en schadelijke stoffen. De gemeente zegt nu dat mijn muur onderdeel kan worden van de illegale bouw die gelegaliseerd gaat worden. maar volgens mij heb je daar altijd mijn toestemming voor nodig en een bewijs dat de grond schoon is. Hoe kan ik eisen dat het dak er af gaat en de muur weer wordt hersteld? Moet ik dan naar de rechter en wie moet ik aanklagen?
Want de gemeente schrijft mij niet aan, terwijl mijn muur hoger is geworden dan de toegestande norm.
Re: erfafscheiding
Naam: de Kuijer (datum: 07-08-2010 16:35)
mijn overburen hebben van de gemeente een nieuwe haag mogen planten in eigen beheer,(want de haag en de grond zijn van de gemeente)nu ben ik daar net komen wonen en de haag een hulsthaag is op meerdere plekken meer dood dan levend .nu zegt de gemeente dat ik maar een nieuwe haag moet planten achter de gemeente haag waarom het ene huis wel en het andere niet
Naam: de Kuijer (datum: 07-08-2010 16:35)
mijn overburen hebben van de gemeente een nieuwe haag mogen planten in eigen beheer,(want de haag en de grond zijn van de gemeente)nu ben ik daar net komen wonen en de haag een hulsthaag is op meerdere plekken meer dood dan levend .nu zegt de gemeente dat ik maar een nieuwe haag moet planten achter de gemeente haag waarom het ene huis wel en het andere niet
Verwijderen van de kadaster piketten
Naam: Joeri , van Semper Florens kweker (datum: 02-09-2010 15:52)
Mijn buurmean verwijderde de geplaatste Kadaster piketten, Piketten zijn op mijn kosten geplaatst omdat naar mijn mening zijn hek op mijn terrein staat ,wat door de kadaster piketten wordt bewezen, legt ook materiaal op mijn grond, zeggen helpt niets, aangetekende brieven helpen niets, nu stuur ik hen een rekening denk ik voor het gebruik van mijn grond,en de te maken kosten voor nieuwe piletten, en de kosten van de verwijderde, maar zal denk ik weinig uithalen, Wat i s wijs?
Naam: Joeri , van Semper Florens kweker (datum: 02-09-2010 15:52)
Mijn buurmean verwijderde de geplaatste Kadaster piketten, Piketten zijn op mijn kosten geplaatst omdat naar mijn mening zijn hek op mijn terrein staat ,wat door de kadaster piketten wordt bewezen, legt ook materiaal op mijn grond, zeggen helpt niets, aangetekende brieven helpen niets, nu stuur ik hen een rekening denk ik voor het gebruik van mijn grond,en de te maken kosten voor nieuwe piletten, en de kosten van de verwijderde, maar zal denk ik weinig uithalen, Wat i s wijs?
is het geoorloofd een schuur bouwen tegen de erf afscheiding
Naam: j.vermeulen (datum: 04-11-2011 16:59)
Is het geoorloofd dat mijn buren een schuur gaan plaatsen tegen de erfgrens?
Of dienen zij er evenals bij een haag 40 cm. vanaf te blijven?
Voor de buren is de plaats waar zij de schuur willen laten plaatsen terzijde van hun huis met aangebouwde garage.
Voor mij is het echter aan de achterzijde van mijn achtertuin,begrensd door een haag welke op mijn grond staat
en waar ik op uitkijk.
Onze huizen staan los van elkaar,maar haaks op elkaar.
Ik heb begrip voor de bouw van een schuurtje maar wil het liever niet als uitzicht.Wat zijn de wettelijke regels voor de hoogte van het schuurtje en afstand t.o.v de erfgrens?
Naam: j.vermeulen (datum: 04-11-2011 16:59)
Is het geoorloofd dat mijn buren een schuur gaan plaatsen tegen de erfgrens?
Of dienen zij er evenals bij een haag 40 cm. vanaf te blijven?
Voor de buren is de plaats waar zij de schuur willen laten plaatsen terzijde van hun huis met aangebouwde garage.
Voor mij is het echter aan de achterzijde van mijn achtertuin,begrensd door een haag welke op mijn grond staat
en waar ik op uitkijk.
Onze huizen staan los van elkaar,maar haaks op elkaar.
Ik heb begrip voor de bouw van een schuurtje maar wil het liever niet als uitzicht.Wat zijn de wettelijke regels voor de hoogte van het schuurtje en afstand t.o.v de erfgrens?
(Blok)hut/extra bergruimte op dakterras toegestaan?
Naam: Naomi (datum: 19-12-2011 09:30)
Hoi,
Mijn partner en ik hebben een bovenwoning op het oog met een dakterras. Het woonoppervlak is aan de kleine kant maar aangezien het dakterras 40 m2 meet vroeg ik me af of het mogelijk is een extra ruimte op het dakterras aan te leggen die dienst kan doen als bergruimte. Het gaat om een koophuis met erfpacht, dakterras is met vergunning geplaatst. Wat zijn de mogelijkheden in dit geval? Is dit toegestaan mits de afmetingen binnenbepaalde afmetingen vallen of is deze optie uitgesloten?
Bvb dank!
Vriendelijke groet
Naomi
Naam: Naomi (datum: 19-12-2011 09:30)
Hoi,
Mijn partner en ik hebben een bovenwoning op het oog met een dakterras. Het woonoppervlak is aan de kleine kant maar aangezien het dakterras 40 m2 meet vroeg ik me af of het mogelijk is een extra ruimte op het dakterras aan te leggen die dienst kan doen als bergruimte. Het gaat om een koophuis met erfpacht, dakterras is met vergunning geplaatst. Wat zijn de mogelijkheden in dit geval? Is dit toegestaan mits de afmetingen binnenbepaalde afmetingen vallen of is deze optie uitgesloten?
Bvb dank!
Vriendelijke groet
Naomi
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: esmeralda (datum: 20-02-2014 13:36)
Mijn buurvrouw wilt een balkon/dakterras maken,ik heb dus bezwaar gemaakt bij de gemeente en geef geen toestemming om te bouwen..Nu zegt mijn rechtsbijstand dat ik geen poot heb om op te staan,het terras word aan de achterkant van de woning gebouwd en is maar liefst 4 meter hoog.Het volgende is het probleem,mevrouw wilt op de uitbouw schuttingen plaatsen waardoor mijn uitzicht en lichtinval weg valt de schuttingen zijn 180 cm hoog en worden meer dan 2 meter naar de diepte van de tuin in geplaatst.Als ik dan naar buiten kijk zie ik alleen maar de vieze tweedehandse houten sinaasappelkist.Mijn andere buurman heeft een mooi dakterras/balkon en omdat hij dat heeft kreeg mevrouw toestemming van de gemeente.Het verschil is dat het mooie dakterras lichtdoorlatende glasplaten heeft,nu is mijn vraag kan ik procudere volgens het burgelijke wetboek 5art50.Of kan mij iemand vertellen hoe dit aan te pakken,het dakterras/balkon komt op de erfgrens te staan en 20cm van mijn raam.Radeloos want als schilder ben ik afhankelijk van het daglicht.Daarbij kan mevrouw als zei de trap oploopt om naar het terras te gaan van achter tot voor naar mijn woning in kijken.Praten heeft geen zin met mevrouw,ik heb alle nette manieren geprobeert.Ik ben nu dus radeloos,het is een eigen huis waar ik in woon en ben ook bang dat mijn waarde zakt als dat ding er staat.Wie kan mij helpen????
Naam: esmeralda (datum: 20-02-2014 13:36)
Mijn buurvrouw wilt een balkon/dakterras maken,ik heb dus bezwaar gemaakt bij de gemeente en geef geen toestemming om te bouwen..Nu zegt mijn rechtsbijstand dat ik geen poot heb om op te staan,het terras word aan de achterkant van de woning gebouwd en is maar liefst 4 meter hoog.Het volgende is het probleem,mevrouw wilt op de uitbouw schuttingen plaatsen waardoor mijn uitzicht en lichtinval weg valt de schuttingen zijn 180 cm hoog en worden meer dan 2 meter naar de diepte van de tuin in geplaatst.Als ik dan naar buiten kijk zie ik alleen maar de vieze tweedehandse houten sinaasappelkist.Mijn andere buurman heeft een mooi dakterras/balkon en omdat hij dat heeft kreeg mevrouw toestemming van de gemeente.Het verschil is dat het mooie dakterras lichtdoorlatende glasplaten heeft,nu is mijn vraag kan ik procudere volgens het burgelijke wetboek 5art50.Of kan mij iemand vertellen hoe dit aan te pakken,het dakterras/balkon komt op de erfgrens te staan en 20cm van mijn raam.Radeloos want als schilder ben ik afhankelijk van het daglicht.Daarbij kan mevrouw als zei de trap oploopt om naar het terras te gaan van achter tot voor naar mijn woning in kijken.Praten heeft geen zin met mevrouw,ik heb alle nette manieren geprobeert.Ik ben nu dus radeloos,het is een eigen huis waar ik in woon en ben ook bang dat mijn waarde zakt als dat ding er staat.Wie kan mij helpen????
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Jan (datum: 06-03-2014 19:22)
We hebben een geschil met de buren, vandaar de volgende vraag: Als een klimop op slechts 2 centimeter van de erfgrens staat, wie is dan de eigenaar?
Naam: Jan (datum: 06-03-2014 19:22)
We hebben een geschil met de buren, vandaar de volgende vraag: Als een klimop op slechts 2 centimeter van de erfgrens staat, wie is dan de eigenaar?
Re: bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur
Naam: Karel (datum: 09-03-2014 12:45)
als die 2cm. uw eigendom is is de klimop van u
Reageer
Naam: Karel (datum: 09-03-2014 12:45)
als die 2cm. uw eigendom is is de klimop van u