Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Energielabel bij oplevering woning
Naam: Joost (datum: 05-10-2023 16:52)

Zoals bekend moet er bij oplevering of verkoop van een woning een definitief energielabel worden opgesteld.

https://www.ilent.nl/onderwerpen/energielabel/energielabel-gebouwen/energielabel-woningen

Waar ik echter geen duidelijkheid over heb: een particuliere opdrachtgever die zelf in eigen beheer een woning bouwt, is hij/zij ook verplicht tot het hebben van een definitief energielabel bij oplevering.

Er is namelijk dan geen sprake van een verkoop van een woning of sprake van een oplevering van een woning vanuit een projectontwikkelaar of ontwikkeld aannemer.


Reageer
Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Roel (datum: 06-10-2023 20:07)

Voor een particuliere bouwer lijkt mij overbodig zolang men de woning niet verkoopt. Zo'n label is ook maar 10 jaar geldig. Waarom zou je dan een def. label laten maken als je het toch niet verkoopt (binnen 10 jaar)
Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Jack (datum: 09-10-2023 09:02)

Bij de nieuwbouw van een woning zal een EPC of BENG-berekening onderdeel zijn van de indieningsvereisten bij de bouwaanvraag. Zo'n berekening biedt inhoudelijk uiteindelijk meer informatie dan alleen het energielabel.
Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Joost (datum: 09-10-2023 10:50)

zijn dit jullie meningen of is dit ook de wet?
Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Jack (datum: 10-10-2023 09:06)

Het is vanuit de bouwregelgeving (wet) vereist dat bij aanvraag omgevingsvergunning van een woning een BENG-berekening moet worden ingediend.

Op die BENG-berekening (iig die van Uniec) wordt ook het energielabel vermeld. Die informatie is dus bij gemeente en bij eigenaar/bewoner bekend; als er geen sprake is van verkoop dan zou ik niet weten wie nog meer moet weten wat het energielabel van die woning is.
Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Joost (datum: 12-10-2023 14:54)

dank jack.

ik deel je mening... maar de vraag is of het ook de wet is.

Besluit energieprestatie gebouwen
Artikel 2.1 en Artikel 2.2

en dan meer specifiek de tekst:

In afwijking van het eerste lid zorgt de eigenaar van een gebouw voor de aanwezigheid van een geldig energielabel bij de oplevering van dat gebouw indien dat gebouw is gebouwd in opdrachtgeverschap waarbij die eigenaar de eigendom verkrijgt en volledige zeggenschap heeft over en verantwoordelijkheid draagt voor de bouw van dat gebouw.


dus: een particulier die een woning bouwt in eigen beheer is verplicht na oplevering zijn voorlopige energielabel gemaakt voor de omgevingsvergunning te laten controleren (voor 300-500 euro) en definitief te laten maken. Is dit wat hier in de wet staat?


Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Jack (datum: 16-10-2023 13:46)

Bij de bouwaanvraag wordt een BENG-berekening ingediend. Strikt genomen moet je bij de oplevering aantonen dat de uitgangspunten in die BENG-berekening daadwerkelijk zijn aangehouden. Het komt ook voor dat bij een prijsopgave voor het maken van een BENG-berekening het definitief maken daarvan bij oplevering is inbegrepen. Check even of dat in jouw situatie misschien ook het geval is.

Als je kunt aantonen welke materialen en installaties zijn toegepast, en als die niet afwijken van hetgeen in de ingediende BENG-berekening is aangehouden, kan ik me niet voorstellen dat het definitief maken 300 tot 500 euro moet kosten.
Re: Energielabel bij oplevering woning
Naam:
Joost (datum: 17-10-2023 10:30)

hi jack. ik ben niet de particulier, maar de opsteller van de berekening.

Ik ben op zoek naar een super duidelijk antwoord op mijn vraag. maar partijen lijken vooral meningen te hebben. :-)

Dan toch nog een reactie over de kosten. Tel maar eens uit wat je allemaal moet doen. Naar de woning toe; reis- en kilometerkosten, tellen we 1 uurtje voor. opname op locatie en beoordelen projectdossier 1 uurtje op locatie? Op kantoor wijzigingen doorvoeren in de BENG + definitief afmelden, ook 1 uurtje. En dan moet alles dik voor mekaar zijn.. je bent zo voor alles een 4 uurtjes verder met een gemiddelde vrijstaande woning. Ik werk niet voor 40 euro per uur. dus veel goedkoper dan 300 euro (ex btw) wordt het niet.




Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl