Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vluchtroute buitenruimte
Naam: Jonathan, van Gemeente Amsterdam (datum: 24-05-2023 17:28)

Beste,

Moet een vluchtroute ook beginnen vanuit een
buitenruimte op, of aan een gebouw, zoals een dakterras, of balkon?
De beantwoording van deze vraag is van belang voor de bepaling van vluchtroutes en voor het overbruggen van hoogteverschillen.


De onduidelijkheid komt voort uit de begripsdefinitie van een vluchtroute en de toelichting. Vluchtroute lijkt te gaan ruimtes in het gebouw en niet ook om buitenruimte -> "in een voor personen bestemde ruimte"


-begripsdefinitie van vluchtroute: een route die begint in een voor personen bestemde ruimte.. etc.
-de toelichting van artikel 2.102 (en Artikel 2.112) uit het bouwbesluit licht toe dat het artikel geldt voor een ruimte waarin bij regulier gebruik personen aanwezig zijn


Reageer
Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-05-2023 19:48)

Het gaat in die artikelen om een ruimte zoals bedoeld in het bouwbesluit. Een balkon of terras is geen 'ruimte' in die zin.

Waar zit voor jou de verwarring?
Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-05-2023 19:50)

Wanneer je vluchtroute binnen begint, maar dan over een dak of terras voert, dan gaan de regels daarvoor wel gelden.
Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
Jonathan (datum: 25-05-2023 08:58)

Dank voor je antwoord. Voor alle duidelijkheid, ik heb ook altijd toegepast dat een vluchtroute niet vanaf een buitenruimte begint. De vraagstelling komt voort uit andere opvattingen bij ons op de afdeling.

Als een buiten"ruimte" geen "ruimte" is als bedoeld in het bouwbesluit dan is er geen verwarring. Dit wordt alleen niet duidelijk uit begripsdefinities en toelichting. Is hier jurisprudentie van die dat verduidelijkt?

Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
pino (datum: 25-05-2023 13:42)

interessant heb toevallig iets bij de hand wat hier ook om draait
in een discussie met de brandweer
Ik vind e.e.a. ook niet echt duidelijk aangezien er in lid 1 het onderstaande staat

Op elk punt van een voor personen bestemd gedeelte van een vloer begint een vluchtroute die leidt naar het aansluitende terrein en vandaar naar de openbare weg.

een dakterras of balkon is m.i. een vloer


Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-05-2023 09:23)

Letterlijk teksten interpreteren blijft altijd lastig; we noemen het 'buitenruimte', dus ruimte. Maar het is niet wat we normaliter onder 'n ruimte verstaan. Echter, er kunnen mensen verblijven.

Op welke onderdelen van regelgeving m.b.t. vluchtroutes zou dit van belang kunnen zijn? M.i. alleen bij het bepalen van de lengte van de vluchtroute, of zie ik dan iets over het hoofd?
Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
Michiel Meinema (datum: 26-05-2023 09:47)

Letterlijk teksten intrepreteren is juist enorm eenvoudig, probleem is echter dat het bouwbesluit niet uit nederlandse maar uit juridische tekst bestaat. En dit is voor normale mensen een onleesbare brei die slechts met behulp van een NPR of met eindeloos bellen met normcommisie kan worden doorgronden.
Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
Frank , van adviesbureau (datum: 26-05-2023 12:16)

Ja, in eerste instantie lijkt er wat onduidelijkheid te zijn: In de Begripsbepalingen in art. 1.1 wordt gesproken over een voor personen bestemde ruimte; bij Vluchtroutes in art. 2.102 lid 1 wordt gesproken over een voor personen bestemd gedeelte van een vloer.

Maar stel dat je op basis van art.2.102 ervoor kiest om de vluchtroute ook al te definiŽren op/in de buitenruimte, wat zijn dan de eisen en consequenties?
- De loopafstanden volgens art.2.102 lid 4 en lid 5 gelden vanaf een punt in een gebruiksgebied. Loopafstanden hoef je dus sowieso niet te toetsen vanaf deze buitenruimte. (Tenzij er sprake zou zijn van een functiegebied in de buitenruimte.)
- Het hoogteverschil van 4 m bedoeld in art.2.102 lid 9 geldt vanaf een punt in een subbrandcompartiment, dus (normaal gesproken) ook niet vanaf deze buitenruimte.

Dus: misschien begint de vluchtroute al wel "in" de buitenruimte, maar dan beginnen daar nog niet automatisch ook alle eisen.
Re: vluchtroute buitenruimte
Naam:
Jonathan (datum: 26-05-2023 17:51)

het heeft met name als gevolg dat de afmetingseisen uit het bb voor trappen naar dakterras gaan gelden. En eventueel ook gevolgen als een bordes
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl