Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Merknaam voorschrijven contractstukken
Naam: S. Burlee (datum: 17-05-2023 10:37)

Hallo,

Ons bureau is betrokken bij de nieuwbouw van een woning voor particuliere opdrachtgevers. Zij willen hiervoor bij 2 aannemers offertes opvragen op basis van tekeningen en een technische omschrijving (geen Stabu bestek).

Zij hebben een duidelijk beeld over wat zij mooi vinden, bijvoorbeeld qua aluminium buitenkozijnen, binnendeuren en schakelmateriaal.

Vraag: is het voor zo'n particuliere opdracht toegestaan om hiervoor specifieke merken en types te omschrijven? Of moet de aannemer altijd vrij zijn om gelijkwaardige alternatieven aan te bieden?

Opdrachtgevers hebben hun zinnen gezet op bepaalde producten (na uitgebreid huiswerk te hebben gedaan) en hebben dus geen behoefte aan eventuele alternatieven die de aannemer aandraagt.

Bedankt!


Reageer
Re: Merknaam voorschrijven contractstukken
Naam:
Leon (datum: 17-05-2023 10:49)

Natuurlijk is dat toegestaan. Het zou toch een vreemde wereld zijn als de aannemer (opdrachtnemer) gaat bepalen wat er precies gemaakt wordt...
Re: Merknaam voorschrijven contractstukken
Naam:
pino (datum: 17-05-2023 11:06)

Natuurlijk is dat toegestaan.
desgewenst kan het zelfs worden vastgelegd dat de opdrachtgever zorgt voor levering van bepaalde materialen. (directie levering)

het staat de aannemer uiteraadt vrij om behalve het gevraagde product ook een alternatief af te prijzen.

Re: Merknaam voorschrijven contractstukken
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2023 13:53)

Ik zit in dezelfde markt en schrijf altijd specifieke producten voor. Hierbij maak ik de algemene opmerking dat het de aannemer altijd is toegestaan om met een gelijkwaardig alternatief te komen. Dit alternatief dient wel ter goedkeuring tijdig(!!) aan de directie te worden voorgelegd zodat deze de tijd heeft om een besluit te nemen.

Let hierbij vooral op dat dit tijdig gebeurd. Het wil nog wel eens gebeuren dat het te laat gebeurd en dat er dan een soort 'shotgun marriage' ontstaat doordat het voorgeschreven product niet meer op tijd leverbaar is ('ja, als we kiezen voor het voorgeschreven product dan moeten we x weken langer wachten en lopen we vertraging op maar als we voor mijn product gaan dan kan ik meteen door'). Dat wil je graag voorkomen.
Re: Merknaam voorschrijven contractstukken
Naam:
S. Burlee (datum: 17-05-2023 14:46)

Bedankt voor de reacties tot nu toe. Ik stel de vraag i.v.m. hetgeen in de UAV2012 staat:

Par.17 lid 5:
Indien de directie zulks goed vindt, zal de aannemer in plaats van met een fabrieksnaam aangeduide bouwstoffen andere mogen leveren, mits van overeenkomstige hoedanigheid. De directie onthoudt de goedkeuring niet op onredelijke gronden.

Ik kan me herinneren dat er rechtszaken zijn gevoerd tussen aanbesteders en bouwbedrijven omdat er specifieke merken in een bestek vermeld stonden, terwijl dit volgens de bouwbedrijven een prestatieomschrijving had moeten zijn.

Maar ik wil het onderwerp voor deze ene woning niet groter maken dan het is ;-) Vooral nieuwsgierig naar jullie ervaring/standpunt hieromtrent.

Re: Merknaam voorschrijven contractstukken
Naam:
Leon (datum: 17-05-2023 16:17)

Ik neem zelf altijd een omschrijving op in het bestek dat bij de prijsvorming geen alternatieven aangeboden mogen worden wanneer er een bepaald merk/type is opgenomen. Dit om eerlijk te kunnen vergelijken. Tevens een omschrijving dat na opdrachtverstrekking wel alternatieven mogen worden aangeboden t.o.v. het bestek, maar dat het de opdrachtgever vrij staat om deze zonder verdere opgave van redenen niet te accepteren. En uiteraard vind ik dat je daar redelijk mee om moet gaan, maar zeker esthetische zaken zijn niet altijd in normen te vangen. Dan blijf je eeuwig dimdammen over wel/niet gelijkwaardig, daar zit niemand op te wachten.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl