Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: geen raam dat open kan
Naam: Emiel van Ekert (datum: 12-05-2023 17:29)

Mijn gehandicapte broer krijgt een kamer op de begane grond waar enkel een deur open kan om te luchten. een raam is er niet. ivm de veiligheid maak ik me zorgen.
Moet een kamer in een zorginstelling op de begane grond grenzend aan tuin die toegankelijk is voor iedereen voorzien zijn van een veilig raam dat open kan? Of is een deur die open kan toegestaan, hoewel dat als onveilig eervaren wordt

hartelijk dank alvast voor het beantwoorden
Reageer
Re: geen raam dat open kan
Naam:
pino (datum: 12-05-2023 19:14)

Heeft u broer iets waardoor hij min of meer opgesloten moet zitten?

Re: geen raam dat open kan
Naam:
alfred (datum: 13-05-2023 20:26)

Voor brandveiligheid / vluchten is een te openen raam geen verplichting.
De gemeente moet voor dit soort panden een vergunning brandveilig gebruik afgeven. Vraag deze op en check of de praktijk klopt met de vergunning. Eventueel navragen bij gemeente of brandweer ( afhankelijk wie controleert), of ze bij de laatste controle het pand goedgekeurd hebben.
Re: geen raam dat open kan
Naam:
r.r. (datum: 14-05-2023 09:57)

Is het de toegangsdeur(vanaf de hal), of naar buiten?

Re: geen raam dat open kan
Naam:
Jack , van SenS (datum: 15-05-2023 09:22)

Als het gebouw in basis 'woonfunctie' of 'woonfunctie voor zorg' betreft (geen 'gezondheidszorg'), dan vraagt het Bouwbesluit m.b.t. spuien (art.3.42) dat ten minste één beweegbaar constructieonderdeel een beweegbaar raam is. Dit is verwarrend vanwege de term 'raam', want volgens de toelichting bij dit artikel mag het ook een schuifpui zijn.

In een publicatie las ik dat het echter ook een openslaande deur mag zijn, mits het maar niet de toegang van de woonfunctie betreft.

https://www.nieman.nl/wp-content/uploads/2019/06/BkiP.05.19.VraagenAntwoord.pdf

Re: geen raam dat open kan
Naam:
Leon (datum: 15-05-2023 11:30)

In dit soort gevallen zie je vaak dat dergelijke ramen (of deuren) door de zorg/begeleiding worden afgesloten zodat de bewoner deze zelf niet kan openen. En nee, dan heb je geen mogelijkheid om te luchten maar bij nieuwbouw zal je zien dat dat - als het goed is - amper nog nodig is. Ventilatiesystemen zijn daar wel op afgestemd. Doorspuien doen we tegenwoordig alleen nog in 'geval van nood', bijvoorbeeld om de lucht van de verbrande broodjes snel af te voeren. Lekker doorluchten om het voorjaar naar binnen te halen is blijkbaar sowieso niet wenselijk als ik het goed begrijp. Alternatief overigens is dat het raam of de deur maar beperkt open kan, bijvoorbeeld alleen in de kiepstand (weet niet of dat hier een optie is). Ook dat is een oplossing die vaak wordt toegepast bij dergelijke kwetsbare doelgroepen. Linksom of rechtsom zijn dit altijd kritische punten die je in overleg met de begeleiding aan moet vliegen. Het Bouwbesluit moet je dan soms maar even deels vergeten op dit punt, gezond verstand weegt dan zwaarder vind ik. Heel strikt genomen kan je je dan ook afvragen of het gebouw wel geschikt is voor de doelgroep (daar koop je nu niks voor) en/of dat jouw broer misschien beter af is in een andere kamer. Dat heb je door wachtlijsten vaak ook niet voor het kiezen, daarbij mag je er ook vanuit gaan dat de begeleiding dat soort dingen meeneemt in de afweging (waar mogelijk). Blijf in contact met de begeleiding, dat is het belangrijkste want dit zijn zeer specifieke zaken, die krijg je via een forum niet altijd scherp. Dergelijke beschermde woonomgevingen lijken sterk op 'standaard' woningen, dat is ook de bedoeling, maar het venijn zit 'm vaak in de kleine details die een wereld van verschil kunnen maken voor de bewoner.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl