Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Dakopbouw over erfgrens
Naam: Annemiek Mul (datum: 26-03-2023 14:31)

Mijn buren hebben vorig jaar een dakopbouw laten plaatsen. Direct bij de aanvang van de werkzaamheden heb ik mondeling aan de aannemer verzocht erop toe te zien dat er niet over de erfgrens gebouwd zou worden. Hij meldde dat ze slechts 2 cm. over de erfgrens zouden gaan in verband met de wandbekleding. Wanneer ik zelf een opbouw wil plaatsen, wordt deze wandbekleding verwijderd. Nu is er toch op hele tussenmuur de muur voor de opbouw geplaatst. Zonder overleg. Wat kan ik hieraan doen?

Bijlage: IMG_20230128_143337360_HDR.jpg Reageer
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Alfred (datum: 26-03-2023 20:40)

Dit had natuurlijk met de buren besproken moeten worden, vooraf op initiatief van de buren. Naast het bouwen op de mandelige muur, afspraken over gebruik indien u een opbouw gaat realiseren en hoe zijn de afspraken over het verzwaren van de mandelige fundering.
De aannemer is vertrokken, die kun je niet meer aanspreken.

Dus alsnog in gesprek met de buren.
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Annemiek Mul (datum: 27-03-2023 06:33)

Dank voor uw reactie. Er is met de buren niets te bespreken. Zij leggen zelfs de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van cement op het kanaalplatendak op mijn nieuwe bijkeuken bij mij.
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
pino (datum: 27-03-2023 13:42)

Ze kunnen wel meer roepen.

het is jammer dat die afspraak met de aannemer niet even zwart op wit is gezet.

zijn er tekeningen waarop de erfgrens in relatie tot de bouwmuur is aangegeven?
en kloppen die met de uitvoering of komen die overeen met u afspraak met de aannemer?

in dat laatste geval kunt u de gemeente om handhaving verzoeken

In het eerste geval zult u naar de rechter moeten om iets gedaan te krijgen.

Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Leon (datum: 27-03-2023 13:48)

Weet wel waar je aan begint als je de gemeente en/of de rechter inschakelt. Dat gaat de relatie met de buren niet ten goede komen.
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
pino (datum: 27-03-2023 14:25)

ik lees tussen de regels dat die relatie toch al niet heel warm is
Maar inderdaad meestal komt het helemaal nooit meer goed als je samen voor de rechter staat

Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Jack , van SenS (datum: 27-03-2023 14:43)

De aannemer van de buren is geen partij in deze; u had zijn opdrachtgever (de buren) hierop moeten aanspreken. En dan eigenlijk niet pas ten tijde van aanvang bouw, maar bij aanvraag vergunning.

Ik maak uit de vraagstelling op dat u niet vooraf ge´nformeerd bent over de plannen? Was dat wel het geval geweest, dan had u de tekeningen kunnen inzien en bezwaar kunnen maken m.b.t. bepaalde onderdelen. Meestal worden aanvragen gepubliceerd in een plaatselijk weekblad o.i.d. Maar ik begrijp ook heel goed dat dat compleet aan je voorbij gaat als er geen aanleiding is om die rubriek wekelijks te bekijken.

Vreemd eigenlijk dat er niet een soort meldplicht is naar direct aangrenzende buren, als je een bouwvergunning aanvraagt. Ik zou het niet meer dan normaal vinden om m'n buren vooraf te informeren, maar blijkbaar denkt niet iedereen er dus zo over.
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Leon (datum: 27-03-2023 15:15)

@Pino
Klopt, dat lees ik ook. Maar ik wil het maar even meegeven in de overweging. Wellicht is er wat dat betreft al niets meer te verliezen, maar het kan ook extra olie op het vuur zijn. En laten we vooropstellen dat TS hier in haar recht staat (er vanuit gaande dat de zichtbare, doorgaande verticale voeg ook daadwerkelijk de erfgrens is!) maar anderzijds is de overschrijding m.i. ook zeer beperkt. In het uiterste geval zou je wellicht ook een (adresgebonden, dus overdraagbare) overeenkomst kunnen treffen (afdwingen?) dat je in geval van een eigen dakopbouw weer terug mag slopen tot de erfgrens. Dan blijft het nu even bij wat het is en heb je meteen de oplossing bij de hand, mocht het toch een probleem worden. Geen idee hoe dit juridisch zit maar het lijkt me in ieder geval de meeste praktische insteek (voor iedereen).
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
pino (datum: 27-03-2023 15:18)

die verplichting tot overleg is er volgens mij wel alleen is dit vanuit het burgerwetboek geregeld en niet vanuit de wabo.
Bouwtoezicht mag zich hier feitelijk niet mee bemoeien.

Ben benieuwd of de buren in de controle van de bestaande constructie en de fundering ook rekening hebben gehouden met een zelfde opbouw bij de buren.
Of dat ze complete reserve gewoon hebben gebruikt zonder iets te meldenRe: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Annemiek Mul (datum: 28-03-2023 19:29)

Ik heb telefonisch contact gehad met de buurvrouw. Zij vertelde mij dat zij wel vergunning hebben ontvangen, maar geen goedgekeurde gestempelde bouwtekeningen. Dat is toch raar lijkt mij?
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Annemiek Mul (datum: 28-03-2023 19:31)

Ik heb telefonisch contact gehad met de buurvrouw. Zij vertelde mij dat zij wel vergunning hebben ontvangen, maar geen goedgekeurde gestempelde bouwtekeningen. Dat is toch raar lijkt mij?
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Leon (datum: 29-03-2023 08:18)

De vergunning is natuurlijk leidend, dat er geen gestempelde tekeningen zijn lijkt me sterk eerlijk gezegd (al weet ik niet of dat verplicht is, of slechts gebruikelijk). Het kan natuurlijk ook zijn dat die afgestempelde stukken bij de gemachtigde zijn beland (bijv. architect of aannemer, dat speelt wanneer zij de stukken hebben ingediend namens jou). Overigens zegt een vergunning niks over eigendomsverhoudingen! Dat is iets dat de eigenaren zelf moeten regelen. Dat de gemeente het goedkeurt is dus geen vrijbrief voor de buren om op jouw erf te komen.
Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Thomas (datum: 29-03-2023 08:30)

Er zijn steeds meer gemeenten die werken met digitaal gecodeerde documenten. Vraag gewoon bij de gemeente op.

Maar dit gaat het probleem niet oplossen. Je zult in overleg moeten met de buren over de mandeligheid en de fundering.

Re: Dakopbouw over erfgrens
Naam:
Annemiek Mul (datum: 15-04-2023 13:46)

Is inmiddels opgelost. Kennelijk loopt mijn dakbedekking vanaf de schoorsteen van de buren naar achteren aan de kant van de buren. Ik vind het wel bijzonder. Een aantal jaren geleden is de boei vernieuwd en later nog is het dek geisoleerd en opnieuw bekleed. Beide keren is mij niet gemeld dat er iets niet helemaal goed zat.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl