Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglichtfactor
Naam: Jack, van SenS (datum: 20-03-2023 10:45)

Nieuws van afgelopen week: omgevingswet en wkb definitief per 1-1-2024.

V.w.b. het berekenen van de daglichttoetreding (bij nieuwbouw) vervangt de 'daglichtfactor' het 'equivalent daglichtoppervlak'. Ik lees dat hiervoor (gratis) software ter beschikking komt, maar eigenlijk heb ik alleen nog maar een rekenmodule van DGMR voorbij zien komen en die is (vooralsnog) niet gratis!

Heeft iemand hieromtrent andere tips en/of informatie?
Reageer
Re: daglichtfactor
Naam:
Leon (datum: 20-03-2023 11:59)

Ik lees even mee, al geloof ik nooit dat hier (goede/praktische/bruikbare) gratis programmatuur voor komt. Daar is de materie veel te complex voor. Als bureau zijn wij ook nog aan het oriŽnteren, maar wat ik onlangs begreep is dat de normcommissie er nog helemaal niet (volledig) uit is. Daar zijn nog wat laatste plooien glad te strijken, dus definitieve software is er nog niet.
Re: daglichtfactor
Naam:
pino (datum: 21-03-2023 11:03)

Waarom is gratis van belang?
je bent een professioneel je wilt juist betalen Dan heb je ook recht op ondersteuning als dat nodig is.


Re: daglichtfactor
Naam:
Leon (datum: 22-03-2023 10:40)

Daar is wel iets voor te zeggen pino. Gratis software is doorgaans ook niet de beste en meest bruikbare, ongemerkt kost dat ook weer uren (=geld). Bij betaalde diensten komen er vanzelf aanpassingen/verbeteringen op gang vanuit de gebruiker, vervolgens is er bij de ontwikkelaar ook budget om daar iets mee te doen. Vergelijk het met de EPC-software van de NEN zelf, dat was ellende. Marktpartijen als Uniec hebben dat - tegen betaling - gigantisch gestroomlijnd en verbeterd.
Re: daglichtfactor
Naam:
Jack , van SenS (datum: 22-03-2023 12:10)

@pino; wij zijn 'n klein bureau en controleren zelf in een vroeg stadium gedurende het ontwerpproces of aan de daglichteis wordt voldaan; mede om die professionele kwaliteit te kunnen bieden. Dan is het fijn om die berekeningen zelf te kunnen maken, maar dan is het best 'n verschil of je eenmalig 'n NEN-norm aanschaft (waar je meerdere jaren 'mee vooruit' kunt) of jaarlijks kosten voor 'n licentie hebt.
Re: daglichtfactor
Naam:
Michiel Meinema , van bouwfyscia meinema (datum: 23-03-2023 09:25)

De daylight calculator van velux had een vrij adequaate raytracer om daglichtfactor te berekenen aan de hand van een sketchup model.

In principe is elke raytracer in staat om daglicht factor te berekenen aangezien het veel meer een exacte simulatie van de werkelijkheid i.p.v. een grove benadering zoals veel andere onderdelen.

Belangrijker als de software is het correct invoeren van gegevens, zo heb ik van concurenten bijvoorbeeld berekeningen gezien met wanddikten van 0 cm. En op die manier kan alles voldoen.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl