Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vrije hoogte vluchtroute particuliere woning
Naam: P. Gianni (datum: 10-03-2023 10:58)

Bij een in particulieropdrachtgeverschap gebouwde woning dient de vrije hoogte van een verblijfsgebied conform art. 1.12a minimaal 2,1m. te bedragen. In art. 2.107 (inrichting vluchtroute) staat echter dat de vluchtroute een minimale vrije hoogte van 2,3m. dient te hebben.

Betekent dit dat alle deuren en ruimten waar een vluchtroute doorheen loopt dus feitelijk 2,3m. moeten zijn?

Bij een woning zou dit namelijk betekenen dat bijna alle ruimten + deuren dus toch 2,3m. moeten zijn aangezien er vaak een vluchtroute doorloopt. Denk bijvoorbeeld aan een hal en een gang richting voordeur.

Voor we een discussie gaan voeren over welke hoogte je nu wel of niet moet toepassen: ik vraag dit omdat ik niet altijd uitkom met 2,315 deuren onder een schuin dak en ik hier dus graag 2,115 deuren zou toepassen.
Reageer
Re: vrije hoogte vluchtroute particuliere woning
Naam:
pino (datum: 10-03-2023 11:39)

goeie vraag.

Je zou verwachten dat de deuren ook naar bestaand mogen om te vluchten maar dit is niet aangeven
Re: vrije hoogte vluchtroute particuliere woning
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 10-03-2023 16:50)



art. 1.12a zegt niets over de hoogte, maar geeft aan welke afdelingen er buiten beschouwing mogen worden gelaten, en welke afdelingen op niveau bestaande bouw mogen worden getoetst.

Je afmetingen voor je ruimtes staan in afdeling 4.1, die mag je dus op bestaande bouw toetsen, en dan kom je op 2.1 uit.

Je afmeting voor de verkeersroutes en toegankelijkheid staan in afdeling 4.4. Normaal zou die op niveau nieuwbouw 2,3 mtr. zijn, maar je moet deze hele afdeling buiten beschouwing laten.

Dan is er nog art. 2.107 lid 6, waarin staat dat je vluchtroutes altijd ten minste 0,85 x 2,3 mtr. moeten zijn. Die afdeling wordt niet genoemd, en dat artikel moet je dus op nieuwbouwniveau toetsen. Dat betekent dat je plafond ten minste op 2370 ofzo moet zitten, omdat die 2,3 meter je doorloop is door je deurkozijn.

Het is wat raar dat ze dat laatste artikel niet laten aanhaken bij de rest. Maar misschien vertrouwen ze er ook wel een beetje op dat de markt zichzelf reguleert, en dat je niet zomaar een nieuwe woning met een plafond op 2,1 meter wilt gaan maken.
Re: vrije hoogte vluchtroute particuliere woning
Naam:
P. Gianni. (datum: 12-03-2023 13:14)

Ik ging inderdaad iets te snel door de bocht met betrekking tot de artikelen en klikte ook te snel op verzenden. Het zou handig zijn als er een edit functie zou komen zodat je naderhand de reactie kan aanpassen,

Waar het mij omgaat is niet de hoogte van een verblijfsruimte maar de hoogte van een doorgang. Ik zou het mijn opdrachtgevers niet aandoen om een verblijfsruimte lager dan 2,3m. te maken.

Ik zit echter regelmatig in de knel met deurhoogten onder schuine daken. Hier komt het vaak gunstiger uit om een deur met een vrije hoogte van 2,1m. toe te passen. Voor het gebruik zie ik hier geen problemen (ik vind persoonlijk een deur met die vrije hoogte prima en vluchten kan ook prima met die hoogte) en dit mag gezien vanuit art. 4.4 dus ook. Maar dan komt art. 2.107 dus en die maakt het de facto vrijwel onmogelijk om de vrijheid die door art. 12a gegeven wordt te gebruiken. Daarmee voelt het een beetje als een kat in de zak kopen. Dat verbaast mij.
Re: vrije hoogte vluchtroute particuliere woning
Naam:
pino (datum: 12-03-2023 14:43)

je kan een adviesvraag indienen bij de Adviescommissie.
Ik vermoed dat dit artikel gewoon over het hoofd is gezien bij de vrijstellingen.


Een verblijfsruimte lager als 2300mm kan m.i. toch voldoende meerwaarde hebben ten opzichten van geen ruimte om deze te realiseren.






Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl