Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk?
Naam: DikOz (datum: 27-01-2023 15:57)

Wij hebben een gesprongen waterleiding in een flatwoning. De woning ernaast heeft ook wateroverlast, daar moet het parket ook vervangen worden.

Mijn vraag is of/hoe het lekkende water via de betonnen draagmuur scheiding tussen de flats kan hebben gelekt.
Als dat niet kan, dan moet het water buitenom via het dak-terras zijn gelekt/aangezogen door de houten de houten raampartij.
De dak-terras warmte isolatie laag was erg nat en is met de bitumen laagg vervangen.

De situatie is:
Gesprongen leiding in flat 1. Flat 2 ernaast is gescheiden door een betonnen draagmuur. Beide woningen hebben een 25 cm betonnen constructievloer met daarop een 7 cm anhydriet dekvloer. De leidingen liggen in de betonvloer.
Maar, appartement 1, waar de lekkage is geconstateerd en gemaakt, heeft boven op die 2-laags vloer ook nog een zwevende vloer (2cm verende tussenlaag en 5 cm anhydriet). Die 'tweede' vloer maakt de vloer in appt 1 ong. 7 cm hoger dan in de flat 2.
Reageer
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
pino (datum: 27-01-2023 16:55)

dat moet je onderzoeken.
ter hoogte van de vloer zit altijd een naad die hoeft niet waterdicht te zijn op een verdieping.

het kan ook zijn dat het prefab is dan zijn de naden nog groter
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 27-01-2023 17:31)

Onderzoeken: zoals weghakken langs de scheidingsmuur van stukje zwevende vloer (anhydriet, folie, verende laag) en dan een stukje standaard anhydriet vloer tot de betonnen draagvloer?
Zou het nog uitmaken dit weg te hakken in de lekkende woning 1 of in de meelekkende woning 2?
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Alfred (datum: 28-01-2023 14:36)

https://www.lekrecherche.nl/bouwkundige-lekkage/
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 29-01-2023 09:15)

Mooi zo'n bedrijf. Er zijn er nu 2 langs geweest om de situatie op te nemen en beide hebben het doorlekken niet meegenomen in hun beschouwing of offerte.

De parketteur heeft het lekken wel als een risico onderkend, maar kon niet verklaren of en hoe dat doorlekken tussen aan elkaar grenzende flatwoningen gebeurde.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Jack , van SenS (datum: 30-01-2023 10:17)

Veel informatie, maar ook verwarring.

Blijkbaar is er een waterleiding gesprongen, maar weet je niet exact waar? Je gaat er van uit dat ze alleen in de vloer zitten, maar ze zullen ook vanuit de vloer omhoog gaan naar de diverse aansluitpunten.

Je vermeldt schade bij de naastgelegen woning, maar niet bij de ondergelegen woning (of andere ruimte). Als de lekkage in de vloer zit zou je ook daar schade verwachten.

Je schrijft dat de parketteur 'n risico vermeldt; betekent dat dat hij de ondervloer voor het parket heeft genageld i.p.v. verlijmd?

Offerte vragen voor herstelwerkzaamheden van schade is pas zinvol als je de plaats van de lekkage hebt getraceerd en dat probleem als eerste weet te verhelpen.

Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 30-01-2023 10:46)

Dit is een zeer lastig traject, waterlekkages laten zich doorgaans zeer moeilijk traceren tot de bron. Je hebt maar een heel klein gaatje nodig, vervolgens kan de bron van de lekkage heel ver af zitten van de plek waar het water zich laat zien. Bovendien vraagt het altijd om sloopwerk, zowel bij een dak als bij waterleidingen. Komt bij dat een waterdruppel je niet vertelt hoe lang deze er al ligt en/of waar het vandaan komt. Kan n lekkage zijn, kunnen er ook meerdere zijn. In appartementengebouwen zit je dan ook nog eens met het probleem van verschillende eigenaars/bewoners, waardoor de ellende zich over meerdere adressen kan verspreiden. Dat vraagt dus om de nodige onderzoeks- en oplossingstijd en daarmee geduld van de bewoners.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 30-01-2023 10:48)

Moraal van het verhaal: daar kom je via een forum niet achter. Houd wel even in het achterhoofd dat beton niet per definitie (100%) waterdicht is, dat is nogal een misvatting. En bij platte daken kan condensatie ook nog een rol spelen, niet elke 'lekkage' komt van buiten.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
pino (datum: 30-01-2023 13:20)

eigenlijk lijkt mij dit ook niet direct het probleem van de TS
maar meer iets van de VVE en ook niet echt dringend dat lekkage ook bij de buren schade kan veroorzaken is geen nieuws.


de schade is opgelost ik neem aan dat je dit claimt bij de verzekering
Indien de buren hun schade bij jouw neerleggen je dit eveneens naar je verzekering stuurt.
zij zullen wel uitzoeken of dit terecht is of een gebrek en bij het laatste de claim afwijzen cq doorsturen naar de vve

Mocht het ooit weer gebeuren volg je de zelfde procedure.

Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 12-02-2023 09:30)

De lekkage en gevolgen lopen nu 6 maanden. De lekke leiding was al gevonden. Die is afgesloten en er is een nieuwe leiding aangelegd 'in het zicht'.

De parketvloeren en de ondervloeren zijn verwijderd in beide flats. Ondervloeren erg nat, groot deel van de kamer. Drogers nu doen hun werk, maar alleen in de naastgelegen flat.

Het nieuwe probleem is dat de bedrijven die een droog voorstel voor de zwevende-vloer flat gedaan hebben, elkaar tegenspreken.

Tegenspreken: dat drogen wij door gaten te boren en er droge lucht doorheen te blazen/zuigen.

De ander doet zo'n gaten/lucht aanpak gewoonlijk ook. Maar in mijn geval kan dat niet. De zwevende vloer moet eruit. Anders kan de natte dekvloer (Anhydriet of zand-cement) op de constructievloer niet gedroogd worden.

Misschien een bouwkundige (of welke expert) inhuren om de voorstellen te beoordelen?
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
pino (datum: 12-02-2023 13:00)

anydrite of zandcement maakt nogal verschil
ten aanzien van de vochtbestendigheid.

zandcement en beton kan je gewoon drogen.
gips kan heel slecht tegen vochtRe: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 12-02-2023 15:03)

Zou het kunnen betekenen dat ook de dekvloer vervangen/gerenoveerd moet worden als die inderdaad van Anhydriet is en zeer vochtig is geworden de afgelopen maanden?


Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
pino (datum: 12-02-2023 21:35)

Ja dat kan heel goed.
gips is niet vochtbestendig
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 13-02-2023 10:01)

Pas nog een flinke waterschade gehad op een (nieuwbouw)project. Cementdekvloeren lieten zich best wel goed drogen met voldoende bouwdrogers maar dan moet de vloerafwerking er wel af (voor zover die niet al heeft losgelaten). Anhydriet heb ik geen ervaring mee, maar kan me voorstellen dat dat een stuk kritischer is.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 13-02-2023 10:03)

Wel belangrijk (spreekt mogelijk voor zich, maar toch...): vergis je niet in de droogtijd. Immers alle liters water die er in zijn gegaan, moeten er ook weer uit. En de bovenzijde van een dekvloer zal vrij snel droog aanvoelen maar onderin kan het nog zeiknat zijn. Check dit wel goed voor je er weer een afwerking over aanbrengt.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 13-02-2023 12:59)

Dank voor de reacties, ook al is niet erg bemoedigend. Tot nu toe is 'droog' gemeten met goede vochtmeters.

Wij hebben geconstateerd via de watermeter dat in oktober/november ca. 3,5 L water lekte in ca. 6 uur (warmwaterleiding). De lekkage is van september. Helaas te weinig liters om de CV ketel te laten aanslaan.

Wat voor soort bedrijf kan ik benaderen voor
een technische vergelijking van de droog offertes (wel of geen vloer verwijderen) en of/hoe gemeten wordt of de constructie deklaag droog is of renovatie vraagt?
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 13-02-2023 13:01)

Sorry, met wel of geen vloer bedoel ik wel of geen zwevende vloer (anhydriet) weghakken. De vloerbedekking parket is er al lang uit.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 13-02-2023 13:29)

3,5 liter? Dat valt dan nog wel mee toch? De casus die ik benoemde betreft een vleugel van tussen de 500 en 1000 m2 die blank heeft gestaan (koudwaterleiding gesprongen, die heeft de hele avond en nacht vrij spel gehad. Even uit mijn hoofd is dat (ook via de hoofdwatermeter) geschat op zo'n 8 kubieke meter (8000 liter).
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 13-02-2023 14:49)

Moet je dat je dat relatief zien t.o.v. de 60-70m2 hier? Als het lek er 3 maanden zou zijn geweest, is dat 1,3 m3. Maar je hebt gelijk, het stond niet blank, althans niet zichtbaar.

Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 14-02-2023 10:27)

Je kan het relatief bekijken natuurlijk, maar de absolute waarde vind ik dan toch interessanter eigenlijk. En dan blijft 3,5 liter toch beperkt (gelukkig). Die stook/verdamp je er nog wel een keer weer uit lijkt me.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
Leon (datum: 14-02-2023 10:29)

Daarbij gaat de verhouding tot de grootte van de woning natuurlijk niet helemaal op in zo'n geval. De lekkage is lokaal en beperkt qua hoeveelheid water, dat water zal nooit 60 vierkante meter vloer benvloeden.
Re: Water lek via betonnen steunmuur mogelijk
Naam:
DikOz (datum: 11-03-2023 12:52)

Wel, het blijkt dat de lekkage de 3 woonkamers (geheel), keuken en gang bereikt heeft. En het kan niet drogen omdat het tussen een folie en de constructievloer zit opgesloten. Daardoor heeft elke druppel een uitweg moeten zoeken toen de laag onder de folie verzadigd was.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl