Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam: Adam, van The British Roofer (datum: 16-01-2023 13:33)

Ik ben aan het uitzoeken aan welke bouwvoorschriften ik moet voldoen met betrekking tot dakbedekking in Nederland, met name schuine daken. Simpele dingen zoals hoe vaak er pannen op de panlatten moeten komen etc. Ik heb zonder succes het Bouwbesluit 2012 doorzocht en ook gevonden dat de belangrijkste verwijzing met betrekking tot schuine daken naar NEN 6707 is, maar daar moet je voor betalen zie het als NEN is een besloten vennootschap. Ik heb moeite te begrijpen dat bouwvoorschriften/wetten niet vrij beschikbaar zijn, zoals in veel andere landen. Ik heb contact opgenomen met mijn gemeente en zij kunnen niet helpen. Betaalt elke dakdekker in Nederland 40 euro om erachter te komen aan welke regels hij zich moet houden? Staat het niet ergens gratis online? Mogen mensen de informatie niet vrijelijk delen? Excuses als het Nederlands niet goed is, ik gebruik translate
Reageer
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Pino (datum: 16-01-2023 14:08)

Lees je vraag nog eens na waarom zou je panlatten aanbrengen als er geen pannen aangebracht worden?
Wat de norm betreft die moet je kopen als je hem wilt lezen maar verwacht er geen concreet praktisch handboek mee te kopen zonder opleiding kom je niet zo ver met een boek vol regels dat bovendien waarschijnlijk ook nog naar een tiental andere normen verwijst. Voor sommige normen zijn praktijk richtlijnen te koop deze zijn meestal toegankelijker. Lesmateriaal van technische scholen is meestal ook veel inzichtelijker maar daar is ook niet zomaar aan te komen.

Ps. Je bedrijfsbus en overige gereedschap is ook niet gratis waarom zou kennis dat wel zijn
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Leon (datum: 16-01-2023 15:01)

Om het maar simpel te houden: NEN-normen zijn inderdaad niet gratis te verkrijgen. En dat is inderdaad een beetje vreemd als je bedenkt dat het over het algemeen wel verplicht is, voortkomend uit wetgeving. Er gaan volgens mij ook wel geluiden op om dit gratis te maken in de toekomst maar ik zie dat persoonlijk nog niet zo snel gebeuren. Anderzijds: wat is 40 euro als éénmalige kostenpost?
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
B. Dover (datum: 16-01-2023 15:11)

Indien je praktische richtlijnen zoekt die tevens voldoen aan zowel de bouwregelgeving als ook aan de kwaliteitsnormen kun je waarschijnlijk het beste terecht bij de branche federatie: https://vebidak.nl/.

Onder 'publicaties' vind je hun publicaties. Ik verwacht overigens dat deze voor niet-leden niet gratis zullen zijn.
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Michiel Meinema , van bouwfyscia meinema (datum: 17-01-2023 10:57)

Je kunt de NEN normen gratis inzien, ik dacht in delft. De wet is namelijk zeer duidelijk dat er geen obstakels moeten zijn om de wet te kennen en BB is daar onderdeel van. NEN instituut had bezwaar gemaakt om alle normen openbaar te maken en derhalve heeft rechter deze halve maatregel verzonnen. Maar eigenlijk zou dit inderdaad allemaal openbaar moeten zijn.
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Michiel Meinema , van bouwfyscia meinema (datum: 17-01-2023 14:08)

Houd er wel rekening mee dat de norm kan verwijzen naar andere normen die afhankelijk van wat je nodig hebt allemaal relevant kunnen zijn, je bent er in de praktijk dus vaak niet met de aanschaf van 1 enkele norm.
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Jack , van SenS (datum: 17-01-2023 14:44)

Stel je de vraag ivm een (nieuw) product dat je op de Nederlandse markt wilt brengen, of stel je de vraag omdat je een klus hebt in Nederland?

Je vraagt naar aantal panlatten in relatie tot dakpannen, maar dat is normaliter in de productdocumentatie al behoorlijk goed uitgezocht.


Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Adam , van The British Roofer (datum: 23-01-2023 19:02)

Bedankt voor de antwoorden. Misschien komt het gebruik van google translate niet goed over. Ik ben nieuw op het gebied van dakwerken, ik wil de regels in Nederland volgen. In het VK is het duidelijk welk type en welke maat houten latten moeten worden gebruikt. Hoe vaak moeten tegels me mechanisch op de panlatten worden bevestigd. Hoe nok- en heuppannen moeten worden bevestigd. welke maat nagels er gebruikt moeten worden, etc etc etc. Dit alles is gratis en overal online beschikbaar. Bovendien zijn er online veel forums en groepen voor dakbedekking. Dit is het soort informatie dat ik wil weten voor Nederland. Ik betaalde de 50 euro en aan de NEN 6707 had ik helemaal niets. Het stond vol met ingewikkelde formules en berekeningen die nergens op sloegen. Ik ben inderdaad op zoek naar praktische informatie over dakbedekking. Zijn er hier dakdekkers die me in de juiste richting kunnen wijzen?
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Leon (datum: 24-01-2023 08:30)

Als het om de regels rondom het leggen van dakpannen gaat, dan kun je je denk ik het beste richten tot de fabrikant/leverancier van de te verwerken dakpan. Zij geven doorgaans de praktische richtlijnen en voorwaarden op waar je rekening mee moet houden. De NEN-norm gaat je daar amper mee helpen denk ik.
Re: Bouwbesluit 2012. hellend dak. Dakdekker
Naam:
Adam , van The British Roofer (datum: 24-01-2023 13:17)

Thank you Leon
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl