Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam: Dorien van der Heijden, van particulier (datum: 27-12-2022 16:55)

Beste lezer,

We hebben een woning laten bouwen volgens de nieuwe BENG norm.
De Qv10 eis in de BENG berekening is 0,4 dm3/ (s.m2) waarbij een blowerdoortest
uit komt op 0,719 dm3/ (s.m2).
De aannemer geeft aan dat dit toch goed is omdat het bouwbesluit 2012 aangeeft dat het een max van 200 dm3 mag zijn.

Klopt dit en waarom toch meten als het verschil zo groot mag zijn?

Alvast bedankt,
Dorien

Reageer
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
pino (datum: 27-12-2022 20:25)

nee dat klopt niet.
om twee redenen

het gebouw wijkt daarmee af van de vergunning.
De aannemer moet dan aantonen dat het gebouw nog steeds aan de epc voldoet met de gemeten waarde

Er is mogelijk niet geleverd wat er verkocht is.
Was de aannemer verantwoordelijk voor het ontwerp en de detaillering?

Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-12-2022 12:26)

Het is een en/en situatie, je moet zowel aan de rechtstreekse eis voor luchtdoorlatendheid voldoen, als aan de waarden die in de BENG zijn gebruikt. Op dit moment voldoe je dus niet aan dat laatste aspect.

Je BENG berekening komt beter uit wanneer je die lagere luchtdoorlatendheid invult. Om aan die berekening (en dus het bouwbesluit) te voldoen zul je die waarde ook moeten bouwen in de praktijk.

Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-12-2022 12:34)

https://www.nieman.nl/specialismen/bouwtechniek-en-praktijk/luchtdicht-bouwen/eisen/

met een QV10 van boven de 0,6 kom je ook in een slechtere energieklasse terecht dan aangenomen in de BENG-berekening. Met je aangenomen waarde zit je ook aan de strengere kant van Klasse 2. Die afwijking is groot, en kun je dus niet zonder meer accepteren.

Wist die aannemer dat hij extra voorzieningen moest maken, of is hem simpelweg gevraagd om 'volgens bouwbesluit' te bouwen? In dat laatste geval kun je het hem het resultaat moeilijk kwalijk nemen.
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Joost (datum: 30-12-2022 09:43)

deze aannemer is een leugenaar of heeft er geen verstand van. bovendien heeft hij geen goed werk geleverd. Een luchtdichtheid van 0,719 dm3/ (s.m2) was 10 jaar geleden leuk, maar meneer is niet met de tijd meegegaan.
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Leon (datum: 02-01-2023 12:11)

Ook wanneer je de aannemer 'volgens Bouwbesluit' laat bouwen dan moet daar een BENG-berekening aan ten grondslag liggen. Die zijn altijd projectspecifiek, dat weet een aannemer ook. Zonder zo'n berekening weet je feitelijk niet wat je moet maken, dus als die ontbreekt in de bouwovereenkomst dan moet daar naar gevraagd worden. Een Qv-10 van 0,7 is niet direct heel slecht (10-15 jaar geleden was dat duurzaam) maar het is niet meer van deze tijd als het om nieuwbouw gaat. Ik zou het zeker niet accepteren, laat de aannemer maar met een verbetervoorstel komen. De grootste klapper zit (denk ik) in het schuine dak en/of bij de kozijnaansluitingen. Dat zijn zaken die op zich nog wel naderhand te fiksen zijn, zeker als de eindafwerking nog aangebracht moet worden. Vaak maakt men bij zo'n meetrapportage ook wel inzichtelijk waar de problemen zitten. Maar linksom of rechtsom: de aannemer heeft GEEN gelijk en dit kan/mag je m.i. ook zo niet accepteren. Zowel qua bouwkwaliteit als het feit dat je niet overeenkomstig de vergunning hebt gebouwd.
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Michiel Meinema , van bouwfyscia meinema (datum: 09-01-2023 09:42)

Die 200 dm3 is gerelateerd aan een 500 m3 inhoud.

Verder zegt de qv10 waarde weinig over de kwaliteit van de schil aangezien het gerelateerd is aan het vloeroppervlakte kan een gebouw met een qv10 van 0,7 luchtdichter zijn als een gebouw met een qv10 van 0,4.

Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Leon (datum: 09-01-2023 12:15)

Dat is waar, maar die stelling klopt dus alleen wanneer je verschillende gebouwen vergelijkt (groot versus klein).
In dit specifieke geval zijn we het toch met elkaar eens dat de woning van TS luchtdichter is wanneer de gestelde Qv10 van 0,4 wordt gehaald.
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Michiel Meinema , van bouwfyscia meinema (datum: 09-01-2023 14:08)

Niet zozeer de grote als wel de verhouding tussen oppervlakte en schil is van belang. Weet ik bijvoorbeeld een dubbel aantal verdiepingen te realiseren dan halveert de Qv10 van mijn gebouw zonder dat ik iets aan de schil heb gedaan.

In het geval van de woning van topicstarter is het evident dat een waarde van 0,7 ontoereikend is met een eis van 0,4.
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Leon (datum: 09-01-2023 14:32)

Ja precies. Ik weet hoe het werkt, ik wilde het vooral even verduidelijken voor TS (en/of anderen die niet zo in die materie zitten).
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
P. Gianni (datum: 10-01-2023 15:41)

Het is ook van belang om te weten of, ten tijden van de blowerdoortest, de woning in zijn geheel gereed is of niet en, indien het laatste het geval is, of er voorzieningen zijn getroffen om de zaken die nog niet af waren tijdens de test wel te dichten.

Ik heb dit zelf ook meegemaakt. De blowerdoortest was gedaan terwijl de woning nog niet geheel af was. Onder andere nog niet al het hang- en sluitwerk was geplaatst, niet alle ramen sloten goed (moesten nog afgesteld worden), sparingen in de kelder wand waren nog niet allemaal dicht, etc. De partij die de test deed heeft voor de test deze openingen niet afgedicht waardoor de uitkomst veel negatiever uitviel dan de waarde die inde BENG meegenomen was.
Re: Qv10 BENG eis t.o.v. de meet uitslag.
Naam:
Michiel Meinema , van bouwfyscia meinema (datum: 12-01-2023 10:37)

Daarom zal in de offerte van luchtdichtheidsmeting ook altijd staan dat de aannemer zaken goed voorbereid. Aangezien het ondoenlijk is om eerst alle lekkages op te sporen in een groot gebouw.
Dat aannemers zaken niet goed voorbereiden leidt vaak tot indicatieve metingen waar aannemer ook niet bijster veel aan heeft.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl