Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vereiste afvoer ventilatie bij douchehokjes
Naam: Ron van de Berg (datum: 15-12-2022 12:39)

ik heb in een sporthal een doucheruimte met 3 douchehokjes. Wat je veel ziet ook bij zwembaden enzo. Nu is daar verdeeld over enkele ventielen in totaal 20 dm3/s afvoer aanwezig. Nu vraag ik me af: is dat genoeg? Zie je deze 3 samen als 'badruimte' of moet je het per douchehokje bekijken? Dan zou het dus 3x14 = 42 dm3/s moeten zijn. Benieuwd naar jullie mening.
Reageer
Re: vereiste afvoer ventilatie bij douchehokjes
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 15-12-2022 16:23)

'ruimte' is een bouwbesluit-begrip. Als jij er in de regelgeving mee weg kunt komen géén tussenwanden te maken, mag je het geheel ook zien als één ruimte.

Dus vraag jezelf af: moet ik van het bouwbesluit die tussenschotten maken?

Dat is je minimale wettelijke kader. Het is daarnaast ook de moeite waard om na te denken over de praktische aspecten. Wil je zo weinig ventilatie in een natte ruimte die zwaar gebruikt zal worden?
Re: vereiste afvoer ventilatie bij douchehokjes
Naam:
Jack , van SenS (datum: 16-12-2022 09:41)

Conform Bouwbesluit is 14dm³/s de minimale eis v.w.b. een badruimte. Wat je in de praktijk vaak ziet is dat bij dergelijke doucheruimten (scheidingswandjes / schotten die niet tot plafond doorlopen) er 14dm³/s per 2 douches wordt afgezogen. Daar zit je met 20dm³ voor 3 douches dan niet zo ver vandaan. Persoonlijk zou ik een voorruimte, indien aanwezig, ook meetellen. Dus dan kom je misschien op 28dm³/s.

Maar zoals Bolte al opmerkt; Bouwbesluit is ondergrens. Gezond verstand zegt, iets meer capaciteit lijkt hier wenselijk.
Re: vereiste afvoer ventilatie bij douchehokjes
Naam:
Leon (datum: 19-12-2022 11:47)

In alle eerlijkheid: als ik dergelijke constructies heb (en ik mag iets zeggen over ventilatie), dan reken ik zo'n hokje altijd als separate ruimte. Puur om gedoe en gezeur te voorkomen. Als je het op tijd bedenkt dan kost het eigenlijk niks meer en heb je het gewoon netjes geregeld. En als het dan éénmaal in de vergunning staat, dan is daarmee ook de kous af. Scheelt weer een hoop vergaderen door veel mensen zodat de aannemer/installateur een paar tientjes kan verdienen ;)
Re: vereiste afvoer ventilatie bij douchehokjes
Naam:
ron (datum: 19-12-2022 12:41)

@leon,

ik weet niet hoe ik de laatste regel moet lezen. ik vind dat u nog al generaliseert en eigenlijk verwijtend naar mijn beroepsgroep bent althans zo lees ik het. neem aan dat u het door het lachje erbij zet niet helemaal serieus neemt. Maar elke grap heeft wel een serieuse ondertoon is mijn ervaring. Wij hebben als aannemer liever ook duidelijkheid voor alle partijen, ook in begrotingsfase en dus dat iedereen hetzelfde begroot.
Re: vereiste afvoer ventilatie bij douchehokjes
Naam:
Leon (datum: 19-12-2022 13:17)

@ron
Het is natuurlijk ook een reactie met een knipoog. Maar zie het ook meer als 'tegenreactie' op het minimalistische bouwen op de ondergrens van het Bouwbesluit. Daarbij: als ik het op die manier in de bouwaanvraag heb staan, dan staat het ook zo in het bestek. Dus iedereen rekent met dezelfde uitgangspunten.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl