Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam: Ron Budding (datum: 15-09-2022 11:21)

Hierbij sturen wij een rapport welk door de vastgoedbeheerder wordt gebruikt om ons te verplichten om onze openslaande ramen te laten vervangen door vaste beglazing.

Aangegeven dat het bouwbesluit zegt dat in elke leefbare ruimte een openslaande raam moet zijn.

MVGM blijft herhalen en geeft middels een rekensom aan dat er genoeg (spui)ventilatie is
Het rapport gaat uit van 2 vertrekken (slaapkamers), echter er zijn 3 vertrekken (ook nog een keuken) die aan de corridor grenzen.

De keuken heeft ook nog eens de grootste oppervlak ca 15, 3 m2.

Graag zouden wij van uw een advies willen ontvangen, wij zijn namelijk van mening dat vervanging van openslaande ramen door vaste beglazing niet mag.
Bijgevoegd memo fa Duinwijck

Bijlage: 21084 memo beoordeling spuiventilatievoorziening in brandscheiding - De Loper te Vlaardingen (1).pdf Reageer
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Leon (datum: 15-09-2022 11:48)

Het kan aan mij liggen, maar persoonlijk zou ik de brandveiligheid in dit geval belangrijker vinden dan de mogelijkheid tot spuien (vanuit een binnenruimte). Niet in de laatste plaats omdat het draaiende deel wordt vervangen door een (brandwerend?) ventilatierooster.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Ron Budding (datum: 15-09-2022 12:00)

Het is dat mijn woning uitslaande brand heeft dus niet dat van buiten de brand naar mijn woning gaat.
Komt bij wanneer ik vaste brandvertragende beglazing heb ik geen vluchtweg meer heb
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Leon (datum: 15-09-2022 12:19)

Het gaat er juist om dat de gemeenschappelijke vluchtweg veilig blijft in geval van een woningbrand (dus brand- en rookvrij). Daar heeft iedereen toch belang bij?
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Ron Budding (datum: 15-09-2022 12:29)

Zeker, echter maar dan kan ik niet meer spuien zoals staat omschreven in het bouwbesluit
Er zijn toch systemen dat bij brand de ramen met brandvertragend glas automatisch sluiten
Hangt een prijskaartje aan maar dan voldoe je aan het bouwbesluit

Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
pino (datum: 15-09-2022 15:16)

Er wordt in het rapport een vervangende oplossing voorgesteld.Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
pino (datum: 15-09-2022 15:19)

ps.

Er staat in de regelgeving niet letterlijk dat er een te openen raam moet zijn.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Jack , van SenS (datum: 15-09-2022 16:35)

@pino; dat staat er letterlijk wel ...
(lid 3 is geldt alleen voor kinderopvang).
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
pino (datum: 16-09-2022 08:22)

@jack volgens mij staat alleen bij nieuwbouw vermeld dat er minstens 1 raam aanwezig moet zijn om te spuienRe: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Leon (datum: 16-09-2022 09:05)

Zo'n zelfsluitend raam is leuk bedacht, maar ik zie wat obstakels:
- Standaard zelfsluitend heeft geen zin, want dan sta je er zelf telkens bij om die deur open te wapperen;
- Kom je uit op een vrijloopdranger, die zijn ongetwijfeld te monteren op een draairaam maar ik denk niet dat dit getest is. Temeer omdat de sluitsystemen die je op een deur toepast, niet op een raam zullen zitten (er zal iets van een dagschoot aanwezig moeten zijn om het raam te 'vergrendelen'). En een slot met dagschoot krijg je normaliter nooit verwerkt in raamhout. Nog los daarvan: een vrijloopdranger is altijd een gelijkwaardige oplossing, al worden ze tegenwoordig voor woningtoegangsdeuren wel direct voorgeschreven. Maar dan nog zit je met de aansturing door rookmelders e.d. In mijn optiek maak je het
a) bijzonder duur;
b) nodeloos ingewikkeld;
c) mogelijk zelfs dermate ingewikkeld dat het na aanbrengen (en betalen) nog steeds gedonder oplevert met brandweer/gemeente.

Alles bij elkaar snap ik nog altijd niet waarom je een (brandwerend) ventilatierooster niet accepteert als oplossing. Spuien vanuit een besloten gang lijkt me persoonlijk sowieso een onwenselijk scenario.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Leon (datum: 16-09-2022 09:10)

Aanvullend (en daarmee komen we eigenlijk tot de kern van het probleem): men heeft in het verleden feitelijk een situatie gecreŽerd die niet echt handig is. Wellicht was het ooit een open galerij en is die later dicht gemaakt? Hoe dan ook, je zit nu met de gevolgen zoals je merkt. En misschien kom ik nu over als een zeur die z'n gelijk wil halen, maar ik zou echt nog eens overwegen om gewoon mee te gaan in het gegeven advies. Als je alle aspecten beschouwt (veiligheid, gezondheid, gebruiksgemak, inbraakwerendheid) dan is het m.i. een prima oplossing om dat raam te laten vervallen.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Jack , van SenS (datum: 16-09-2022 10:17)

@pino; is inderdaad nieuwbouweis. Ik had de bijlage met o.a. tekening nog niet bekeken en was in de veronderstelling dat dit plan van recentere datum was, waardoor 'rechtens verkregen niveau' van toepassing was.

De status van 'niet-besloten' van de bestaande gemeenschappelijke verkeersruimte is overigens bijzonder twijfelachtig. Mijn persoonlijke voorkeur zou ook uitgaan naar brandveiligheid i.p.v. spuien in die gevel.

Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-09-2022 15:48)

Even heel kort door de bocht: Die ramen waar u het over heeft zitten in een inwendige scheiding. Spuiventilatie is ervoor om na bijvoorbeeld een brand snel de woning te kunnen doorluchten. Met ramen die aan de buitenlucht grenzen.

Dat heeft u nu al niet, dus het argument dat u spuicapaciteit verliest is niet heel logisch.

Daarnaast is het inderdaad ook een interne brandscheiding, en is een zelfsluitend raam onpraktisch. Vervangen door vaste, brandwerende ramen is dus ook een beetje de enige oplossing.

Een goede vraag zou ook nog zijn of dit een dusdanige verbouwing is dat je ook aan bouwbesluit 2.94b lid 4 moet gaan voldoen, en een R200 rookwerendheid tussen de woningen en de gang moet gaan realiseren. Dat zou het plaatsen van ventilatieroosters bijna onmogelijk maken.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-09-2022 15:55)

@Jack,

Zie Google streetview, die gevel is sowieso dicht, dus het 'niet-besloten' zijn is niet eens twijfelachtig... Die gang is een binnenruimte, de vraag is alleen of het een BVR of een EBVR moet zijn. Dat verklaart ook dat de gevels van de woning op de tekeningnu al als brandwerend zijn aangegeven.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Jack , van SenS (datum: 16-09-2022 16:08)

Dus, nog 'n probleem erbij! Als de gevel van de gemeenschappellijke verkeersruimte sowieso te dicht is, hoe voldoe je dan sowieso aan de eisen m.b.t. de normale luchtverversing / ventilatie? Lijkt me zelfs in de huidige situatie al op z'n minst discutabel.
Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Ron Budding (datum: 17-09-2022 15:29)

Bedankt voor de reacties
Het is zeker complex en heel veel dingen voldoen gewoonweg niet (meer)
Over de corridor daar zaten in het verleden schuiframen in de gevel, waarom die weg zijn gehaald kan niemand mij vertellen
staat ook in memo van fa Duinwijck dat de corridor niet voldoet

Re: Openslaande ramen worden vervangen door vaste beglazing
Naam:
Leon (datum: 19-09-2022 10:41)

Tja, gebouwen worden soms onder handen genomen. En dan kan het best zijn dat voorzieningen die formeel noodzakelijk zijn, jaren later alsnog worden veranderd omdat ze onwenselijk/onhandig zijn. Dat daarmee op een bepaald vlak een onhandige situatie wordt gecreŽerd wordt niet altijd gezien. Komt nog eens bij dat regelgeving verandert en inzichten wijzigen. Dan kun je op dit soort onhandige gevallen uitkomen (helaas). Ondanks al het gedoe dat nu dus speelt, moet je het dan maar positief bekijken denk ik: er wordt dus wel serieus werk gemaakt van een situatie die voor iedereen acceptabel is (en bovendien ook voldoende de veiligheid en gezondheid waarborgt). Dat je dan bepaalde voorzieningen moet missen (het te openen raam) is niet leuk, maar waarschijnlijk niet te voorkomen helaas.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl