Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglichttoetreding tot een verblijfsruimte
Naam: Co, van prive (datum: 20-07-2022 00:01)

Situatie:
Slaapkamer met een buitengevel binnen een afstand van 2.00 m uit perceelsgrens. Overige 3 wanden zijn binnenwanden. De raamopening mag niet voor daglichttoetreding in rekening worden gebracht. Betreft een woning met een platdak.
Vraag :
Is volgens het Bouwbesluit het toegestaan om het minimale vereist daglichtoppervlak met een lichtkoepel ,of met lichtbuizen ed te bereiken.
Reageer
Re: Daglichttoetreding tot een verblijfsruimte
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-07-2022 10:12)

Ja dat mag; berekenen volgens NEN2057 (hellingshoek epsilon = 0)

Met lichtbuizen bedoel je denk ik 'solatubes' of gelijkwaardige producten? Dan kun je met NEN2057 niet veel, maar fabrikanten hebben daar zelf vaak 'n gelijkwaardige rekenmethode voor (.. die je zonodig ter goedkeuring kunt voorleggen aan bevoegd gezag).
Re: Daglichttoetreding tot een verblijfsruimte
Naam:
Michiel Meinema (datum: 20-07-2022 10:49)

Met gelijkwaardige rekenmethode bedoel je de daglichtfactor? Dit is meer een natuurgetrouwe simulatie als een rekenmethode, afhankelijk van geometrie en materiaalgebruik.
Daarmee is die benadering een stuk beter te verdedigen als de gebrekkige benadering die helaas gesteund wordt door wetgeving.
Op basis van gelijkwaardigheid zou je inderdaad kunnen stellen dat het qua verlichting meer opbrengt als een vele malen groter oppervlak in de gevel (dat het slechts 2 meter uit erfgrens ligt is echter iets wat ook in die benadering niet hoeft worden meegenomen).
Re: Daglichttoetreding tot een verblijfsruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-07-2022 13:23)

Let er ook op dat het bouwbesluit alleen iets zegt over de 'technische uitvoering', maar niet over de privaatrechterlijke beperkingen die je vanuit uit burgerlijk wetboek hebt.

Het bouwbesluit stelt dat je die opening niet voor ventilatie of daglicht mag meerekenen, en dat het raam waarschijnlijk brandwerend moet worden uitgevoerd.

Volgens het BW mag je geen doorzichtige of te openen delen in die gevel hebben. Dus je buren kunnen je alsnog verplichten dat raam dicht te zetten.
Re: Daglichttoetreding tot een verblijfsruimte
Naam:
Co , van prive (datum: 20-07-2022 14:56)

Ik jullie bij deze bedanken voor de reacties.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl