Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam: Ellen, van Officious (datum: 12-07-2022 10:44)

Hoe groot mag de tussenruimte zijn tussen trapboom en leuning van een balustrade in een te renoveren kantoorgebouw of is dit vrij indien er geen kinderen van het gebouw gebruik maken?
Reageer
Re: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam:
pino (datum: 12-07-2022 14:19)

De huidige trappen zijn het van rechtens verkregen niveau.

bestaande bouw heeft m.i. geen eisen voor kantoren op dit punt.

Re: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam:
Bram (datum: 12-07-2022 15:19)

ik zou het met de wetenschap dat de huidige normgeving ingegeven is naar de maat van kinderen hierop anticiperen nu je gaat renoveren en daartoe het hoogste huidige norm hanteren.
Hoe ga je het anders de ouders later uitleggen als er wat gebeurd. Ja ik twijfelde en toen heb ik het op een forum geponeerd en daar kwamen ze dat het met een rechtens verkregen niveau
zou volstaan. daar hebben de ouders naar mijn mening geen boodschap aan. Kinderen zijn nu eenmaal wezens die nog een hoop moeten leren, en hun verstandelijke vermogens zijn nog niet die van een volwassene. Dat de normeringen strenger zijn voor nieuwbouw zal toch ook niet voor niets zijn. LAten wij als volwassenen dan ons ontwikkelde verstand in deze gebruiken.


Re: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-07-2022 16:59)

@Pino, heb je dat nagezocht?

bestaande bouw, artikel 2.25 lid 2 geldt voor alle gebruiksfuncties en stelt dat de maximale afstand ook bij bestaande gebouwen maximaal 10 cm mag zijn.

Op die afstanden zijn geen uitsluitingen van toepassing, dus of je er nu jonge kinderen of bezoekers verwacht, of alleen personeel, maakt niet uit bij deze artikelleden.
Re: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam:
pino (datum: 13-07-2022 17:06)

art. 2 gaat m.i. alleen over de horizontale afstand tussen de trap en de leuning
voor gaten zijn geen eisen conform tabel 2.25
Re: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam:
Jack , van SenS (datum: 14-07-2022 09:23)

Het Bouwbesluit stelt o.a. eisen aan de 'horizontaal gemeten afstand' tussen vloer/trap/hellingbaan en de afscheiding (5cm bij nieuwbouw en 10cm bij bestaande bouw). Bij nieuwbouw mag er tot 0,2m boven tredevlak geen opstapmogelijkheid zijn bij bepaalde gebruiksfuncties. Bij bestaande bouw gelden hiervoor sowieso geen eisen.

Bouwbesluit vermeldt minimale eis. Dit is typisch zo'n artikel waarbij gezond verstand en oog voor praktisch gebruik welkom zijn.

Vergis je niet in de grootte van openingen die er (zeker in bestaande bouw) kunnen zitten. Vooral de zone naast de trap en onder de balustrade; zeker bij een trap zonder bomen. Als regelmatig ook kinderen gebruik kunnen of moeten maken van zo'n trap (los van de specifieke gebruiksfunctie), dan adviseer ik altijd kritisch naar de uitvoering van de balustrade te kijken en verder te gaan dan de regelgeving conform BB.
Re: balustrade/trapleuning renovatie kantoor
Naam:
Ron (datum: 15-07-2022 09:36)

Ik heb wel eens een school gebouwd en mijn projektleider dacht dat het ook wel mogelijk was om de schoolkinderen daar een kijkje te laten nemen. De bouw is toch veilig. Ja maar de maatregelen zijn niet geeent op het gedrag en de inzichten en de afmetingen van kinderen. En een veilige bouwplaats wil zeker niet zeggen dat er niets kan gebeuren. Dit geld ook voor ieder ander werkomgeving kantoor fabriekshal of thuiswerkplek (thuis gebeuren nog altijd de meeste ongelukken) . Het leven is nu eenmaal omringd met risico's en zonder risico's heb je geen leven zeg ik dan weer. Blijft dat je, je maximaal moet inpannen om de risico's te verkleinen en dus het gezonde verstand te gebruiken in deze. Ik sluit me dan ook aan bij de bijdrages van Bram en Jack.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl