Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie trappenhuis
Naam: Jacques Verweij, van VVE Gibraltar Almere (datum: 10-07-2022 11:24)

Het gebouw is een appartementencomplex uit 2018 met 3 verdiepingen. 2 app. op bovenste (=3e verd.) Opp.vlakte van vloeren in trappenhuis is ongeveer 100 m2 verdeeld over 3 verdiepingen en begane grond. Probleem: Hitteontwikkeling in bovenste verdieping en vervuilde lucht (35+ graden C). Op bovenste verdieping is geen enkele luchtafvoer mogelijk vanwege ontbreken van voorziening, bv. in het dak. Op 1e, 2e en 3e verdieping is op elke verdieping een afsluitbaar luchttoevoerrooster van elk 170 x 5 cm. Op bovenste verdieping ontbreekt luchtafvoer. Vraag: is dit, gezien het bouwbesluit 2012 een juiste situatie. Vriendelijke groet Jacques Verweij Almere, Spanjestraat 20.
Reageer
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Jack , van SenS (datum: 11-07-2022 09:41)

Er gelden conform Bouwbesluit 2012 inderdaad eisen m.b.t. de luchtverversing van bijv. een gemeenschappelijke verkeersruimte, namelijk: 0,5dm³/s per m² vloeropp. van die ruimte. Zie hiervoor afdeling 3.6, artikel 3.32 lid 1.

De toe- en afvoervoorziening moeten niet-afsluitbaar zijn.

Bouwbesluiteis is 'n minimale eis; of je daar met de huidige voorzieningen aan voldoet kan ik niet beoordelen (capaciteit roosters is onbekend).

In jouw situatie lijkt toevoer wel te zijn voorzien, maar geen of onvoldoende afvoer. Mechanische afzuiging op de bovenste verdieping zou logischer zijn, dan waarborg je meteen 'n constante luchtcirculatie.


Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Jack , van SenS (datum: 11-07-2022 09:49)

aanvullend ... de capaciteit van de roosters is niet te bepalen op grond van alleen de afmetingen. Die wordt vastgesteld door de fabrikant, aan de hand van een bepaalde meetmethode. Je vermeldt bovendien dat ze afsluitbaar zijn; dat mag sowieso niet dus je zou ze moeten borgen in geopende stand.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Jacques Verweij , van VVE Gibraltar Almere (datum: 11-07-2022 10:52)

Dank Jack voor je heldere reactie. De aannemer stelt dat de regelgeving van het bouwbesluit is gevolgd. Feit is dat vanochtend een temperatuur is gemeten van 39 graden in het trappenhuis van de bovenste verdieping. Zelfs als de aannemer destijds, zoals hij stelt, de minimale regels heeft gevolgd, is deze temperatuur ontwikkeling niet te verkopen zonder voorzieningen te plaatsen.
Groet Jacques
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 11-07-2022 11:53)

Temperatuur in zo'n ruimte is geen Bouwbesluit-eis, als je daar iets mee wil doen dan is dat een private overeenkomst en niet iets dat je op basis van bouwregelgeving af kan dwingen. Dat dergelijke roosters niet afsluitbaar mogen zijn klopt, al zie je toch vaak dat daar ook 'flexibel' mee omgegaan wordt. Vaak pas ik zelf, in overleg met de opdrachtgever uiteraard, standaard ventilatieroosters in het glas toe bijvoorbeeld (als de situatie zich daar voor leent). Strikt genomen mag dat ook niet, die zijn immers afsluitbaar.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Jacques Verweij , van VVE Gibraltar Almere (datum: 11-07-2022 13:11)

Dank Leon, mij gaat het ook niet om al dan niet afsluitbare ventilatieroosters. Mijn belang is dat destijds bij de bouw in 2018, de regels van het bouwbesluit 2012 niet zijn uitgevoerd door de aannemer. Nadrukkelijk staat vermeld, dat er niet slechts sprake moet zijn van toevoer van verse lucht maar ook van afvoer van "vervuilde" lucht. Het ontbreekt aan een ventilatie voorziening in het dak van de bovenste verdieping. Er zijn 2 grote ramen op de zonkant; 1 x 180 x 180 cm en 1 x 180 x 70 cm. Dit zijn gesloten ramen, niet te openen. Mij lijkt dat dit een situatie is van niet uitvoeren van de bestaande regelgeving van afvoer van vervuilde lucht. Met verantwoordelijkheid van de aannemer/architect.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
pino (datum: 11-07-2022 14:32)

Weet je heel zeker dat er geen voorziening is?
ben je op dak geweest?
heb je goed naar de kozijnen gekeken?

die opwarming ga je niet tegen met het beetje ventilatie dat verplicht is.

als je daar iets aan wilt doen moet je bijvoorbeeld aan zonwering denken.

ps roosters mogen niet helemaal afsluitbaar zijn maar ze mogen wel regelbaar zijn


Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-07-2022 14:39)

Voor dat gebouw is een vergunning aangevraagd, die is getoetst aan het Bouwbesluit. In die vergunning zal ook gestaan hebben hoe de ruimte geventileerd zal worden.

Het is verboden in afwijking daarvan te bouwen, dus dat is in eerste instantie waaraan ook de aannemer zich te houden heeft.

Daarnaast zegt hij dat hij zich 'aan het bouebesluit heeft gehouden', maar vraag hem dan eens dat te laten zien via een ventilatie-berekening conform de NEN1087?
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-07-2022 15:02)

En over het niet kunnen berekenen, ik denk het wel. Als die roosters je enige voorziening zijn, ze zitten in dezelfde gevel en zijn puur afhankelijk van atmosferische luchtverplaatsing, is de maximale oppervlakte van zo'n rooster 0,17x0,05 = 0,0085 m2. Waarschijnlijk wel minder, omdat een rooster ook nog belemmeringen heeft, maar laten we er vanuit gaan dat het gaten zijn. Volgens de NEN1087 heb je dan een luchtverplaatsing van 0,0085x1000x0,625 = 5,3 dm3/s per rooster, en ongeveer 16 dm3/s voor alle drie samen.

Als je vloeroppervlakte daadwerkelijk 100 m2 is, moet je dus volgens het bouwbesluit 50 dm3/s kunnen ventileren, en schiet je hier een factor 3 ofzo tekort.

Bij een opening in het dak (maakt niet uit hoe groot), mag je met een luchtsnelheid van 2,5 gaan rekenen, en voldoet de situatie wel. Dus als er daar een pijpje wordt bijgezet ben je technisch niet in overtreding.


Maar al met al, rekenen is leuk, en je kunt het vast wel verbeteren, maar warm zal het daar altijd blijven. met al dat glas. Wat misschien nog wel interessant is, is de energieprestatieberekening die ook bij de bouwaanvraag zat na te kijken. Daarin worden bepaalde aannames gedaan voor isolatie, maar ook voor zonwering, LTA-factor van beglazing en gebouwinstallaties. Ook die moeten natuurlijk in je gebouw worden ingebracht tijdens de bouw.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Jacques Verweij , van VVE Gibraltar Almere (datum: 11-07-2022 15:19)

Beste J. Bolte, hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord. Het is inderdaad een complexe materie. Ik heb recentelijk Google Earth bekeken. Op het dak hier is geen enkele voorziening te herkennen. Overigens, ten tijde van de bouw van dit complex, is een zelfde complex gebouwd even hoog op het aanpalende terrein ook door dezelfde aannemer. Op de bovenste verdieping daar zijn 2 met deuren gescheiden ruimten en beiden hebben daar openslaande ramen en uitgangen in het dak voor mechanische ventilatie. Deze zijn met Google
Earth zichtbaar. Ik vind het onbegrijpelijk waarom in de ene wel en in de andere niet, terwijl de vloeroppervlakte bij het buurgebouw boven aanzienlijk kleiner is. Bij wie moet ik zijn om de verschillende calculaties boven water te krijgen.
Alvast hartelijk dank Jacques Verweij
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-07-2022 15:27)

Ik denk dat het opvragen van de bouwvergunning van destijds een goede eerste stap is, zodat u kunt zien wat er gebouwd had moeten worden.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 11-07-2022 15:42)

Leuk al die berekeningen die hier neergezet worden, maar als je over meer dan één gevel kan 'spuien' dan gaat de luchtsnelheid aardig omhoog. En aangezien het trappenhuis feitelijk één ruimte is, hoef je die ventilatie niet per bouwlaag te rekenen. En dan kan het ene rooster een toevoer zijn en het andere de afvoer. Afhankelijk van het type rooster zit je wel aan een behoorlijke reductie van de doorlaat, als je met 50% rekent dan zit je niet ver van de waarheid af denk ik. Al kan dat weer sterk verschillen per roostertype.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 11-07-2022 15:43)

En als het goed is, dan is er inderdaad iets over gezegd in de bouwvergunning.
Re: Ventilatie trappenhuis
Naam:
Jacques Verweij , van VVE Gibraltar Almere (datum: 11-07-2022 20:57)

Dank voor jullie meedenken! Groet
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl