Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: geluiden woning.
Naam: jaqueline (datum: 04-07-2022 16:01)

Wij hebben een 10 jaar oude woning die wij destijds door een aannemertje hebben laten bouwen op vaste grond. Onlangs hebben er in de buurt heiwerkzaamheden plaatsgevonden ten behoeve een nieuwe woonwijk. Hierbij hebben zijn een paar scheuren in onze muren ontstaan. Daarnaast horen wij met regelmaat geluiden in de constructie dit is geen vast patroon en de geluiden wisselen ook in volume. De aannemer die geheid heeft zegt dat ons gebouw aan het zetten is, doordat de bouwkwaliteit van weleer te wensen over laat en er wij de enige zijn volgens zijn zeggen met deze klachten . Daarnaast wijst hij naar een andere aannemer die een op 80 meter met bronbemaling in de weer is voor de realisatie van een kelder van een nieuw te bouwen woning. Maar ja de geluiden waren er al voordat dezemet graven begon. Door het ontrekken van het water zou onze woning ook zetten. Maar ik begrijp dat dit juist bij woningen op houten palen zou zijn als hier bemaalt wordt en onze woning staat op zand en is niet onderheid. Kortom wij maken ons zorgen wat er gaande is.
Reageer
Re: geluiden woning.
Naam:
pino (datum: 04-07-2022 21:48)

Als je er van overtuigd bent dat de heiwerkzaamheden de oorzaak zijn moet je de opdrachtgever van die klus aansprakelijk stellen voor de schade liefst via een advocaat.

Maar voor de goede orde naast een nieuwbouw woning kan je normaal gesproken heien zonder dat hierdoor constructieve schade ontstaat.
Heb je een logische verklaring dat er voor jouw woning niet is geheid?

grondwater onttrekking heeft bij een fundering op staal een veel grotere invloed dan bij een modern gebouw op palen.
Re: geluiden woning.
Naam:
jaqueline (datum: 05-07-2022 08:39)

Het geluid is er pas na het heien maar voordat er bronbemaling is geinstalleerd.
Re: geluiden woning.
Naam:
jaqueline (datum: 05-07-2022 08:40)

op staal funderen was de goedkoopste methode volgens de bouwer van onze woning.
Re: geluiden woning.
Naam:
Jack , van SenS (datum: 05-07-2022 09:00)

Je woordkeuze "aannemertje" en "goedkoopste methode" baren me enigsins zorgen.

Daarnaast is dit 'n te lastige kwestie om via 'vraag en antwoord' op dit forum inhoudelijk goed te kunnen beoordelen. M.i. zou het geen kwaad kunnen een constructeur te laten checken of funderen op staal destijds een goede en verstandige keuze was. Van daar uit kun je hopelijk verder en de juiste conclusies trekken en zonodig stappen ondernemen.
Re: geluiden woning.
Naam:
Leon (datum: 05-07-2022 10:20)

Ik weet niet hoe ver die hei-installatie van je woning stond, maar ik vind het altijd tricky om vlakbij bestaande bebouwing te heien. Bij projecten waar ik het zelf voor het zeggen heb (dus alles wat geen projectbouw is eigenlijk) geef ik de constructeur dan altijd mee om dan van boorpalen uit te gaan. Een goede relatie met de buurt is m.i. altijd meer waard dan de meerprijs van zo'n boormachine. Heb er ook nog nooit een opdrachtgever over horen klagen trouwens. Ik neem aan dat er dan ook geen opname van je woning is gedaan voordat men is begonnen met heien? Het klinkt allemaal weer knap knullig. Ik zou er zeker werk van maken, enige nadeel dat je hier hebt is dat er dus inderdaad Ún een heimachine staat Ún bronbemaling. Dat wordt dus waarschijnlijk een wedstrijdje vingerwijzen over wie er schuld heeft...
Re: geluiden woning.
Naam:
pino (datum: 05-07-2022 10:22)

zo werkt het niet helemaal.
Er is een verschil tussen verstandig en voldoen aan het bouwbesluit bestaande bouw.

Als je bouwt moet je onderzoek doen naar eventueel invloed van jouw werkzaamheden op de omgeving en daar zo nodig je bouwmethode op aanpassen als de belendingen hierom vragen
waarschijnlijk is er ook geen opnamen gedaan of zijn er trillingsmeters geplaatst.
De opdrachtgever van het bouwwerk staat dan vrij zwak.


Dat gezegd hebbende heeft het gezien de leeftijd van jouw woning vanzelfsprekend wel invloed op de schuldvraag als die keuze voor goedkoper destijds niet zijn onderbouwd met een dichtgetimmerd geotechnische advies.
Re: geluiden woning.
Naam:
Leon (datum: 05-07-2022 10:26)

Verder: 'aannemertje' en 'goedkoopste methode' klinkt inderdaad wat negatief/denigrerend maar ook daar kun je de nuance zoeken. Ik zou mijn woning liever laten bouwen door een kleine plaatselijke aannemer dan door zo'n grote bouwer die behalve een eigen uitvoerder alleen maar montageploegjes en andere zzp'ers aan het werk heeft. En wat is er mis met de goedkoopste methode zolang die ook goed is? Projectbouwers kiezen vaak al snel voor heien, zeker wanneer het een standaard cataloguswoning is. Een strokenfundering is dan vaak al snel duurder, omdat ze er over na moeten denken of het helemaal niet kunnen maken (ja, die aannemers bestaan ook tegenwoordig). Zo'n palenfundering inclusief balkenraster laat je tegenwoordig gewoon prefab aankomen, montageploegje er bij en klaar. Als daar een goed inkoopcontract achter hangt is dat vaak the way to go.
Re: geluiden woning.
Naam:
jaqueline (datum: 05-07-2022 15:07)

Met aanneemmertje is inderdaad bij nader inzien wat denegrerend geweest. Het is een kleine aannemer bedoel ik te zeggen. Toendertijd en vandaag de dag nog altijd werken ze met zijn tweeeen. Het heiwerk heeft op 150 meter afstand uitgevoerd. de bemaling vind plaats nog steeds op zo.n 80 meter afstand. Volgens de uitvoerder bij het heiwerk zijn er op 4 plaatsen trillingsmeter geplaatst geweest en alleen bij de dichtsbijzijnde is er een overschrijding geweest, doch daar was geen schade en is men doorgegaan. Ik heb wel opnames maar wat kan ik daar dan mee? ik lees de vraag of er opnames gemaakt zijn.
Re: geluiden woning.
Naam:
Leon (datum: 05-07-2022 15:17)

Ik bedoelde daarmee: is er een rapportage gemaakt van je woning? Normaliter maak je voor aanvang van dit soort werkzaamheden een opname van de woning, waarin bestaande schades worden vastgelegd. Dat is de nul-meting. Als er na afloop van de werkzaamheden meer schades zijn, dan heb je de verschillen inzichtelijk. Gezien de afstand (en je reactie) verwacht ik echter niet dat dit gedaan is, je kan je ook afvragen of het dan nog noodzakelijk is (en dat durf ik zelf niet te zeggen, daar heb ik te weinig kennis van). Maar ik bedoel met 'opname' dus niet dat je je eigen woning en/of de werkzaamheden gefilmd hebt ofzo ;) Al weet je natuurlijk nooit of dat nog een functie kan hebben, mocht het tot een zaak leiden.
Re: geluiden woning.
Naam:
pino (datum: 05-07-2022 15:19)

150 meter vergeet het dan maar.
dat veegt een specialist zo van tafel.
een beetje vrachtwagen op 25 meter van je woning veroorzaakt meer trillingen bij een klein bobbeltje in de weg.een langsrijdende vrachtwagen veroorzaakt hardere trillingen bij jouw huis.

waarschijnlijk gewoon toeval dat de zetting van je fundering nu voor problemen zorgt en niet vorig jaar.
Re: geluiden woning.
Naam:
pino (datum: 05-07-2022 15:22)

Met goede opnamen kan je bewijzen dat de schade is ontstaan na de opnamen.
Dat ze bij een dergelijke afstand de moeite hebben genomen bewijst overigens wel dat het om een serieuze partij gaat die daar aan het bouwen is.Re: geluiden woning.
Naam:
Leon (datum: 05-07-2022 15:22)

Overigens kan het onttrekken van water uit de bodem inderdaad ook de boosdoener zijn. Ik woon zelf in het oosten des lands, op zandgrond, daar zijn strokenfunderingen eerder regel dan uitzondering. Maar ook hier zie je de laatste jaren schades ontstaan die naar alle waarschijnlijkheid zijn terug te leiden op een veranderende grondwaterstand. Al mag je er in geval van bronbemaling volgens mij ook van uitgaan dat hier naar gekeken wordt, volgens mij ben je dan altijd vergunnings- of meldingsplichtig. En dient er dus enige onderbouwing bij gedaan te worden.
Re: geluiden woning.
Naam:
Leon (datum: 05-07-2022 15:23)

Het plaatsen van die trillingsmeters wekt inderdaad wel vertrouwen, die hebben inderdaad niet zomaar wat gedaan dus. Al koop jij daar niks voor natuurlijk.
Re: geluiden woning.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-07-2022 15:25)

Wat ik me nog wel afvraag: in welke plaats woont u? Ik vind het wat raar dat uw gebouw op een strokenfundering staat, terwijl er 150 meter verderop toch blijkbaar een fundering met palen moet worden toegepast.
Re: geluiden woning.
Naam:
piino (datum: 05-07-2022 15:27)

Als je er toch werk van wilt maken moet je de ontwikkelaar/opdrachtgever aanspreken
niet de bouwer.
Ook als de aannemer zelf ontwikkeld is dat bijna nooit 1 rechtspersoon.Re: geluiden woning.
Naam:
Ron (datum: 05-07-2022 15:48)

Ik denk dat er sprake is van zettingen. Het heiwerk zal het wellicht in gang gezet hebben en wordt nu versterkt met bemalingen in de nabijheid die gepleegd wordt. Ik vergelijk het met een stapel tijdschriften en die ogenschijnlijk goed op elkaar op een kastje liggen en daar al geruime tijd. Vervolgens loopt er iemand langs en glijdt er 1 of meerdere van af. Degene die langs liep heeft het in gang gezet, maar in beginsel zal er in de ondergrond iets niet goed zitten, er was al spanning aanwezig.
Weet jij of er indertijd soms grondverbetering is toegepast ( grondverbetering is dat gedeeltes dieper zijn ontgraven dan waarop de fundering aangelegd is en dit vanwege minder draagkrachtige grond weer aangevuld is) Er kan namelijk wel eens onvoldoende verdicht getrild zijn als er grondverbetering is toegepast waardoor dit het pand nu er trillingen en verandering in de bodem (grondwater) zich opnieuw aan het zetten is.
Re: geluiden woning.
Naam:
Leon (datum: 05-07-2022 16:48)

@J.Bolte
Zoals ik al zei: de grote projectbouwers grijpen al snel naar een palenfundering. Liever een paar korte palen er in jassen dan je moeten verdiepen in de wondere wereld van de strokenfundering. Zeker bij grotere aantallen woningen, aan en afvoer van de heistelling is vaak ook een serieus onderdeel van de kosten maar als je voldoende palen / woningen hebt dan valt het op het geheel wel mee. Terwijl een kleine aannemer liever een paar kuub beton extra laat komen en waar nodig de stroken wat breder maakt. Desnoods nog wat grondverbetering er onder. Zeker als het maar om een enkele woning gaat. Voor het geld van een extra betonmixer kun je immers geen heistelling laten aanrukken.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl