Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Kruimelgeval bijbehorend bouwwerk buiten bebouwde kom
Naam: Joris (datum: 18-06-2022 14:12)

Ik kom er toch niet helemaal uit en daarom de vraag hier maar eens stellen:

- hoe werkt een kruimelgeval in relatie tot bestemmingsplan/vergunningsvrij bouwen?

Concrete schets van de situatie:
Vrijstaande woning buiten de de bebouwde kom waar volgens het bestemmingsplan 150m2 bijgebouw gebouwd mag worden. Dat is reeds gerealiseerd. Vergunningsvrij dus ook geen mogelijkheden meer.
Geeft de kruimelregeling dan ruimte om daar nog meer bijbehorend bouwwerk te realiseren?

En wat als diezelfde woning wl in de bebouwde kom gelegen is? Dan zijn de mogelijkheden beperkter denk ik? Ik heb wel eens gelezen dat de 'mits, voor zover gelegen buiten de bebouwde kom' een soort van zou impliceren dat die eisen niet zouden gelden binnen de bebouwde kom, maar ik kan me toch niet voorstellen dat het zo werkt? Van de andere kant, waarom is de ligging buiten de bebouwde kom dan niet als eis opgenomen maar als een mits? Buiten de bebouwde kom gelden eisen, daarbinnen niet?

Iemand die over bovenstaande situatie zijn gedachten eens wil laten schijnen en/of zijn kennis/ervaring wil delen?
Reageer
Re: Kruimelgeval bijbehorend bouwwerk buiten bebouwde kom
Naam:
Tim (datum: 18-06-2022 19:52)

Buiten de bebouwde kom kan er dan nog aan bijbehorende bouwwerk van 150 m2, Max 5 m hoog vergund worden. Mits sprake is van geen strijd met goede ruimtelijke ordening. In de meeste gemeenten is de maximale oppervlakte al opgenomen in het bestemmingsplan.
Klopt dat binnen de bebouwde kom de oppervlakte en hoogte voorwaarde niet van toepassing zijn bij de kruimelregeling (bijlage 2, artikel 4 van het Bor).
Re: Kruimelgeval bijbehorend bouwwerk buiten bebouwde kom
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 23-06-2022 17:10)

De 'kruimelgevalregeling' is geen toetsingskader, maar de vorm van de soort ontheffing op het bestemmingsplan die je gaat volgen.
De grenswaarden die in Bor Bijlage 2 art. 4 worden genoemd zijn grenswaarden waaronder je die vorm kunt toepassen. Wanneer je daarbovenuit gaat kom je in de zwaardere ontheffingen terecht, waarbij je meer en beter moet onderbouwen waarom je plan ruimtelijk OK is.

Dat je in de categorie past, wil ook niet zeggen dat het bevoegd gezag medewerking MOET geven aan je plan. Ze kunnen nog steeds beslissen de aanvraag te weigeren.

Check voordat je art. 4 gebruikt altijd even of je bestemmingsplan binnenplanse ontheffingsmogelijkheden biedt. Die gaan voor op dit artikel, zijn gemakkelijker te voldoen, en het bestaan geeft al aan dat de gemeente er rekening mee houdt dat er gebruik van zal worden gemaakt. Meestal worden die dan ook toegestaan.

Check daarnaast bij gebruik van Bor bijlage 2 art. 2, 3 en 4 ook altijd even of je plan voldoet aan de randvoorwaarden uit art. 5. Anders mag je die eerdere artikelen niet eens toepassen, en is alles vergunning- en projectbesluit-plichtig.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl