Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Onderhoud of Omgevingsvergunning?
Naam: Jan Jaap (datum: 02-06-2022 09:10)

Kan het vervangen van raamkozijnen en -roeden t.b.v. het kunnen dragen van dubbel glas (i.p.v. enkel glas) gezien worden als onderhoud? Ook al is het in een beschermd stadsgezicht?

D.w.z. hoeft er indien vormgeving, detaillering en profilering qua uiterlijk gelijk blijven dan geen omgevingsvergunning voor aangevraagd te worden?
Reageer
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
a (datum: 02-06-2022 10:12)

nee, elke wijziging aan de kozijnen moet worden aangevraagd. Er wordt dan o.a. gekeken naar de profilering van het kozijn en zelfs het type glas.
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Jan Jaap (datum: 02-06-2022 10:45)

Bedankt voor je reactie.

Ik kwam het volgende tegen:

"Bij een monumentaal pand of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht moet u een vergunning aanvragen, zo wordt vaak gezegd. Maar let op: dit is niet nodig als kunststof kozijnen, ramen en deuren er hetzelfde uit blijven zien. Onze kozijnen lijken exact op houten kozijnen en de Select Windows fabriek is in staat klassieke profielen en raamvormen uit te voeren in kunststof.
(Bron: https://www.selectwindows.nl/heb-ik-voor-kunststof-kozijnen-een-vergunning-nodig/)

Maar dat klopt dus niet?
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Jan Jaap (datum: 02-06-2022 10:46)

Voor monumenten lijkt het i.i.g. niet te kloppen. Maar dus ook niet voor een beschermd stadsgezicht?
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
pino (datum: 02-06-2022 10:57)

De detaillering is in de praktijk nooit gelijk.


Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Leon (datum: 02-06-2022 11:32)

Ik ga even kort door de bocht, maar de tekst die je aanhaalt komt van een verkoper van kunststof kozijnen. Die beginnen bij mij standaard met een betrouwbaarheid van 0%, waarbij ik uiteraard open sta voor verbetering.
(Uiteraard zijn er ook goeie, maar die beperken hun 'claims' tot kozijntechniek en niet dit soort randzaken. En zelfs dan vraag ik bepaalde dingen vaak nog dubbel na om 'vergissingen' te voorkomen).
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Jan Jaap (datum: 02-06-2022 13:00)

Dank voor de reacties.
Is iedereen het er dus over eens dat hier wel degelijk een vergunning voor dient te worden aangevraagd?
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Leon (datum: 02-06-2022 13:42)

Nou, vergunningvrij en beschermd stadsgezicht of zelfs monumentaal gaan doorgaans niet samen.
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Leon (datum: 02-06-2022 13:44)

Je bent dan ook een beetje afhankelijk van hoe de gemeente e.e.a. beoordeeld, maar ga er maar vanuit dat je wel serieus werk moet maken van je 'imitatieklus'. Gewoon maar roepen 'dat het wel hetzelfde oogt' is dan niet genoeg, daar horen (detail)tekeningen e.d. bij.
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Jan Jaap (datum: 02-06-2022 14:45)

Bedankt Leon
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-06-2022 10:40)

Hou er ook rekening mee dat die ene omgevingsvergunning bestaat uit verschillende componenten. Voor Bouwen, voor het veranderen van monumentale waardes, voor ruimtelijk afwijken etc.

In het Besluit Omgevingsrecht, Bijlage II staat in art. 4a omschreven in welke gevallen de bouw- en ruimtelijke component kan komen te vervallen. Maar dat is vooral bij interne veranderingen, en veranderingen aan de achterzijde van het gebouw.
Ook schakelen die artikelen de Monumentencomponent niet uit. Dat is iets wat de gemeente zelf regelt in de Erfgoedverordening, dus je moet bij de gemeente zelf gaan vragen wat de voorwaarden zijn die zij daaraan gesteld hebben.
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-06-2022 10:42)

Selectwindows verkoopt dat spul zeker? :)

Een vergunningsplicht blijf je houden, maar bij de beoordeling daarvan zal welstand/Monumenten zeker sneller medewerking geven wanneer je aantoont dat de uitstraling niet verandert. Hoe zwaarder de monumentstatus echter is, hoeveel meer ze het belangrijk vinden dat ook het materiaal hetzelfde blijft, omdat dat natuurlijk ook onderdeel is van het tijdsbeeld voor dat gebouw.
Re: Onderhoud of Omgevingsvergunning
Naam:
Leon (datum: 07-06-2022 10:46)

Vraag Selectwindow dan ook even of ze een clausule willen ondertekenen dat de boel vergunningsvrij is en dat zij verantwoordelijk zijn voor alle gevolgschade, mocht er een kink in de kabel komen. Ik heb zo het gevoel dat je dan een andere kozijnleverancier moet gaan zoeken ;)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl