Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: eisen warmtepomp buitenunit
Naam: fam robbertsen (datum: 18-05-2022 05:39)

Wij wonen in een rug aan rug woning. wij hebben een tussenwoning. Nu we horen over dat we na 2026 de cv ketel moeten vervangen voor een warmtepomp hebben wij begrepen dat deze dan vervangen moet worden door een hybride warmtepomp. Nu kan hij in de krap bemeten tuin, lijkt ons niet prettig, Wij hebben hellend dak dus op het dak plaatsen is ook niet eenvoudig. Nu begrijpen wij dat er types zijn in de vorm van een schoorsteen. Mag je een schoorsteen(relatief groot op onze 4800 beukmaat woning) zonder vergunning geplaatst worden. Dakkappelen bijvoorbeeld aan de voorzijde zijn wel vergunningsplichtig. nu zitten er standaard dakdoorvoertjes. Zouden we als we besluiten voor warmtepomp in vorm van schoorsteen vergunning moeten aanvragen?

Reageer
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
a (datum: 19-05-2022 13:03)

De eerste vraag die u moet stellen of een standaard warmtepomp voldoende vermogen heeft. Dat hangt van de grootte van het huis en de isolatie af. In veel gevallen is de hybride warmtepomp een goedkoper alternatief. Die kunt u ook zonder buitenunit plaatsen.
Zon buitenunit op het dak is geen goedkope oplossing en ziet er -mijn inziens- lelijk uit. Of het vergunningsvrij kan durf ik niet te zeggen. Ik hoop het niet want dan wordt het een ratjetoe in nederland.
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
Leon (datum: 19-05-2022 13:17)

Met een hybride warmtepomp kom je er qua vermogen altijd uit hoor. Want daar waar je tekort komt, springt de ketel bij. Dat is juist de grap van het systeem. Buitenunits op het hellend dak zijn tegenwoordig ook allerlei oplossingen voor, ook nette. We moeten alleen even af van het idee dat er niks op het dak mag staan (net zoals zonnepanelen ook steeds meer geaccepteerd worden). Zolang er een beetje een logische lijn/ritme wordt gehanteerd over een totaal blok is er niks aan de hand. Of het vergunningsvrij is, ik denk het niet. Zoals gezegd is het helemaal niet verkeerd dat er een beetje 'toezicht' op is, al vinden we in Nederland altijd dat dat soort regels voor iedereen moet gelden behalve voor onszelf. Maar dat wil ook niet zeggen dat je er op leegloopt qua kosten, dat zal zeer beperkt zijn. Ik denk dat je in de meeste gevallen beperkt bent tot het 'instaptarief' van enkele honderden euro's. Al ben je hierin natuurlijk afhankelijk van de legesverordening van je gemeente, elke gemeente heeft daar zo zo'n eigen keuzes in.
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
Leon (datum: 19-05-2022 13:37)

Overigens: houd er even rekening mee dat die (hybride) warmtepomp verplicht is in geval van vervanging van de ketel na 2026. Als je bang bent dat je er niet lekker uitkomt, dan hang je in 2025 nog een gloednieuwe ketel op. Met het juiste onderhoud ben je dan nog tot minstens 2050 onder de pannen.
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
pino (datum: 19-05-2022 14:53)

Net als die hybride auto's zeker.
in de praktijk rijden alle leasers gewoon volledig op benzine

Ik vraag me overigens af hoe ze willen voorkomen dat je een cv uit het buitenland haalt of iets dergelijks

Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
Leon (datum: 19-05-2022 15:16)

@pino
Leaserijders hebben meestal ook een tankpas dus het zal ze worst wezen wat er betaald wordt en hoe het gebruikt wordt. Denk dat de gemiddelde huiseigenaar wel wat verstandiger omgaat met z'n thermostaat en daarmee het potentieel van een hybride warmtepomp zoveel mogelijk benut.
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
Alfred (datum: 19-05-2022 18:39)

Vandaag in het AD een leuk stukje over de units. Ontwikkeling gaat snel, kleinere buiten units. Bijvoorbeeld als een schoorsteen.
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-05-2022 09:41)

... levertijd is nog wel even 'n probleem.
Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
pino (datum: 20-05-2022 09:45)

Inderdaad.
en laat gas nu nog steeds de goedkoopste manier zijn om een wat ouder huis zonder pv panelen te verwarmen.Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
fam robbertsen (datum: 23-05-2022 05:53)

Dank voor alle reacties, echter de vraag of we nu wel of niet een vergunning zouden moeten aanvragen voor een warmtepompopstelling op het schuine dak is hiermee voor ons nog niet beantwoordt. Aangezien de kap bij ons aan de voorkant zit vanwege de rug aan rug woning en onze buitenruimte beperkt is, is voor ons de dakplaatsing de beste oplossing. Maar moeten we hier dan een vergunning voor aanvragen?

Re: eisen warmtepomp buitenunit
Naam:
Leon (datum: 23-05-2022 08:50)

Ik heb even de vergunningcheck doorlopen, maar ik vind het discutabel. Kleine dakdoorvoeren mag je zonder vergunning plaatsen, maar ik vind niet dat een complete buiten-unit (die ook buiten op het dak wordt geplaatst, als ware het een een schoorsteen) daar nog onder valt. Dan neemt het volume van het bouwwerk dus toe, en dus ben je vergunningplichtig in dit geval. Ik sluit overigens niet uit dat gemeenten hier verschillend mee om kunnen gaan, en/of dat de Rijksoverheid hier zelf wat specifieker voorwaarden voor gaat formuleren. Want dit gaat nog wel een actueel thema worden de komende tijd, ook bij bestaande bouw. (Niet in de laatste plaats omdat ze het zelf willen gaan verplichten). Al met al dus lastig om er een concreet antwoord op te geven helaas, maar ik zou er persoonlijk rekening mee houden dat er wel een vergunning voor moet komen, maar ook dat dat slechts een formaliteit zal zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl