Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: maximaal te bebouwen oppervlakte wonen/tuin
Naam: Anja (datum: 16-05-2022 11:23)

Goedendag,
Een deel van het erf is aangewezen als bestemming 'tuin'. Volgens de gemeente mag ik dit gedeelte niet meetellen als ik de maximale te bebouwen oppervlakte wil bepalen. Na wat ik op internet kan vinden hoort 'tuin' wel bij de erf, anders als bijvoorbeeld 'groen'. Ik ga er niet bouwen, maar als ik alleen het stuk wat voor 'woondoeleinden' gekenmerkt is als basis neem voor de berekening kom ik ruimte te kort.
In de instructiefilmpjes van OLO gaat het echter alleen over het erfgebied. Hoe zit dat?
Met vriendelijke groet,
Anja
Reageer
Re: maximaal te bebouwen oppervlakte wonen/tuin
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-05-2022 13:39)

Dat ligt aan de terminologie in het Bor, de plek waar de regels voor vergunningvrij bouwen staan. Voor het begrip 'erf' staat daarin :
erf: al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, voor zover een bestemmingsplan of een beheersverordening van toepassing is, deze die inrichting niet verbieden;

Je zou dus in je bestemmingsplan moeten kijken wat de gebruiks- en bouwregels voor de bestemming Tuin zijn. Als daar bijvoorbeeld echt keihard in staat dat je er niets mag bouwen, dan heeft de gemeente een punt.
Als daar instaat dat je niets mag bouwen behalve ondergeschikte bouwwerken, dan mag je dat stuk wel meenemen in het vergunningsvrij bouwen.
Re: maximaal te bebouwen oppervlakte wonen/tuin
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-05-2022 13:46)

Je bestemmingsplan kun je het makkelijkst inzien op ruimtelijkeplannen.nl, en dan zoeken op je adres en in het stuk klikken met de bestemming die je wilt zien.

Re: maximaal te bebouwen oppervlakte wonen/tuin
Naam:
Alfred (datum: 16-05-2022 14:32)

Gemeenten beperken de vergunningsvrije mogelijkheden door veelvuldig gebruik te maken van bestemming tuin. En deze als zodanig dicht te timmeren dat er geen mogelijkheden zijn.
Re: maximaal te bebouwen oppervlakte wonen/tuin
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2022 20:08)

Ik heb dit ook een keer meegemaakt. Als je even op google zoekt kom je wel wat rechterlijke uitspraken hierover tegen. Strekking daarvan was (kort door de bocht) dat een tuin behoort bij een woning en dus onderdeel uitmaakt van het achtererf. De bestemming tuin is hierbij wel van belang. Ik heb nu weer een soortgelijke situatie alleen daar heeft een deel van het achtererf de bestemming agrarisch en dan gaat het dus niet op.

Nu ben ik geen jurist en de vraag is altijd of je zo'n precedent 1 op 1 naar je eigen situatie kan vertalen.

In mijn geval heb ik contact met de gemeente opgenomen en mijn zienswijze uitgelegd met verwijzing naar de uitspraken van de rechter in soortgelijke zaken. Dat was toen voldoende.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl