Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwen wij te hoog?
Naam: Calimero (datum: 23-04-2022 11:33)

Wie weet raad?
Onze achtertuin grenst direct aan de achtergevel (tevens erfgrens) van een voormalig bedrijfspand welk ca. 12 jaar geleden is gekocht door particuliere bewoners. Zij hebben meerdere (stenen) panden naast elkaar gekocht en gebruiken het pand linksachter als woonhuis, het (voormalig) bedrijfspand recht achter wordt sindsdien gebruikt als opslag met de bedoeling dit te betrekken bij het woonhuis links.
Ons perceel (1895, houtbouw) ligt wat hoger dan perceel achterburen (1900), achtergevel incl. dakgoot heeft een hoogte van 2 mtr (gemeten vanuit onze tuinbestrating), daarna volgt een soort naar achter hellende lichtstraat (25°) v.v. semi-transparant draadglas die over de hele breedte van de achtergevel endus onze tuin loopt. De hoogte van deze ramen is ca. 150cm. Hierop volgt de dakrand met daartegenaan een hek voorzien van schuttingdelen (180cm) omdat het dak gebruikt wordt als terras.
Wij hebben een aanbouw en daaraan leunende overkapping (25 jr. oud) met 3 dichte zijden. Helaas beide niet onderheid en aardig verzakt dus zijn we dit bijbehorend bouwwerk aan het vernieuwen + funderen. Aannemer & Vergunningscheck vertellen ons dat we hier geen vergunning voor nodig hebben en volgens regels mogen we tot 3 mtr hoog en komen we ca. 5mtr uit achtergevel. We blijven binnen de 50% bebouwingsnorm achtererf en achterwand overkapping komt ca. 50cm uit achtergevel buren. Breedte is 3 mtr.
Buren waren globaal op de hoogte van de plannen en hebben hen de afgelopen tijd getracht in te lichten echter de uitnodiging contact op te nemen hebben zij genegeerd. Wij hebben dit opgevat als onverschilligheid (relatie is niet optimaal). Nu ligt de fundering, zijn ze ineens wel geinterreseerd, en het niet eens met de hoogte (ca.2,8mtr, en blijft onder de 30cm boven de 1e verd.) ivm hun lichtstraat die zij willen vervangen voor afzonderlijke dakramen met helder glas welke naast elkaar geplaatst gaan worden zonder inachtneming van de 50cm-regel aan alle zijden. Het platte dak van onze aanbouw zou te hoog zijn en daarmee te veel licht wegnemen.
Hebben zij een punt?


Bijlage: achtertuin_situatie.jpeg Reageer
Re: Bouwen wij te hoog
Naam:
pino (datum: 23-04-2022 20:36)

hangt er vanaf of zij een gevestigde erfdienstbaarheid hebben.
met betrekking van ramen vlakbij de erfgrens.
dat kunt u nazien in u koopcontact.

is zoiets er niet dan is het dikke pech voor hun en mag u er gewoon voor langs bouwen

het plaatsen van helder glas op de erfgrens is in strijdt met de burgerwet art50 boek 5
Re: Bouwen wij te hoog
Naam:
Calimero (datum: 23-04-2022 21:06)

Dank voor je antwoord. Er staat in koopcontract inderdaad dat er geen erfdienstbaarheid is dus die is helder.
Nog één vraag (sorry): geldt die 2 mtr regel wb ramen ook wanneer de ramen niet loodrecht in de gevel zitten en daarom dus niet direct op ons erf uitkijken? Ik kan daar niets over vinden.
Re: Bouwen wij te hoog
Naam:
Alfred (datum: 24-04-2022 00:08)

Nee, geen punt om op te staan.
En die ramen mogen niet transparant worden.
Re: Bouwen wij te hoog
Naam:
Leon (datum: 25-04-2022 14:02)

Toch even een kleine kanttekening ten opzichte van het voorgaande. Er wordt heel stellig gezegd dat de buren geen rechten hebben, in beginsel klopt dat ook (feitelijk horen die ramen daar niet te zitten). Echter: na verloop van tijd kan die situatie wel verjaren (20 jaar), zijn die kozijnen 'leidend' en moet de buurman zich er op aanpassen! Dus weet waar je aan begint, wanneer het op een juridisch steekspel uitkomt. Probeer het in goed overleg op te lossen zou ik zeggen...
Re: Bouwen wij te hoog
Naam:
pino (datum: 26-04-2022 09:51)

Die ramen zijn nu niet doorzichtig.
en ook het terras is ook afgeschermd.
Die rechten door verjaring zijn er dus niet.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl