Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam: J. Asselman (datum: 20-04-2022 19:44)

Hallo,

Ons bureau is betrokken bij de uitbreiding van een pand op eigen perceel, waarbij enkele gemeentelijke rioleringsbuizen het perceel kruisen (deze moeten gehandhaafd blijven). Het riool willen wij overbouwen door de uitbreiding van het pand op poten van te plaatsen.
VRAAG: is er landelijke regelgeving m.b.t. aan te houden afstanden (horizontaal en verticaal) t.o.v. gemeentelijke rioolbuizen? Ik heb zelf geïnformeerd bij Stichting RioNed, maar zij kunnen mij niet verder helpen.

Bedankt!
Reageer
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
Alfred (datum: 20-04-2022 21:19)

Die zijn mij niet bekend. Ik zou deze vraag voorleggen aan de gemeente.
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
ron (datum: 21-04-2022 04:33)

ik neem aan dat er een erfdienstbaarheid rust op het perceel voor de aanwezige rioleringsbuizen. dergelijke erfdienstbaarheden worden normaliter notarieel vastgelegd met de daarbij behorende voorwaarden. ik zou daar eerst eens beginnen wat daar geregeld is over de aanwezige rioleringsbuizen.
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
J. Asselman (datum: 21-04-2022 10:31)

@Ron, dat klopt inderdaad. In de koopakte van het bestaande pand dat de leidingen in beginsel NIET overbouwd mogen worden. Met ons boerenverstand denken wij echter dat zolang er maar voldoende afstand worden gehouden (horizontaal en verticaal) zodat in geval van calamiteiten of onderhoud de buizen bereikbaar blijven (voor een kraan etc) hier toch een mouw aan te passen moet zijn. Om dit verhaal te ondersteunen ben ik dus op zoek naar de regelgeving die hiervoor geldt. Ik heb niet alle NEN-normen in huis, maar volgens mij gaan deze echt puur on de aanleg van de buizen zelf en niet zozeer afstanden tot bebouwing. Helemaal zeker weet ik dit echter niet.
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-04-2022 11:17)

'in beginsel niet' ... als het letterlijk zo in de akte staat beschreven, dan lijkt het alsof er mogelijkheden zijn (onder bepaalde voorwaarden uiteraard). Maar misschien is 'in beginsel' uw toevoeging?

Even voor de duidelijkheid; uw voorstel tot overbouwen betreft niet de bouwlaag op de begane grond, maar op de verdieping?

Wat voor gemeentelijk riool betreft het; een serieuze hoofdleiding of een kleine(ere) aftakking. Dat bepaalt mede wat voor materieel en werkzaamheden benodigd zijn bij onderhoud en/of vervanging?
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
J. Asselman (datum: 21-04-2022 13:53)

@Jack. "In beginsel" was inderdaad mijn eigen toevoeging, er staat letterlijk dat er NIET overbouwd mag worden. Dit voor lief nemen, waardoor het project niet door kan gaan is de makkelijkste optie, de andere optie (waar wij voor kiezen) is om te bestuderen op welke manier zowel aan de geest van deze regel als de wens van het bouwplan kan worden voldaan. Een gebouw op poten is concreet het voorstel waar we aan denken.
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
J. Asselman (datum: 21-04-2022 14:03)

Als toevoeging... er liggen in Nederland natuurlijk de nodige rioleringen onder waterwegen, viaducten etc. Ook allemaal plaatsen waar zich boven de buizen obstakels bevinden.
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
pino (datum: 21-04-2022 16:32)

3d gestuurd boren is momenteel vrij algemeen.
ook voor grote diameters.

Dus wat dat betreft is er niet zo heel veel probleem als er wat vervangen moet worden.

Ga eens overleggen met de gemeente afdeling die hier over gaat.
Bij veel gemeente is het wel beleid om waar mogelijk dit soort leidingen te verplaatsen naar openbare grond

Volgens mij is dit formeel geen onderdeel van de aanvraag toets.

maar het kan natuurlijk de gemeente het zo heeft geregeld dat het bestemmingsplan aansluit bij deze privaat rechtelijke beperking



Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
Leon (datum: 22-04-2022 09:59)

Gevoelsmatig zou een gebouw op poten, zoals voorgesteld, m.i. een goede optie kunnen zijn. Immers: als men er een keer bij moet (als ware het riool in de openbare weg), dan kan daar gewoon een kraan staan om de boel open te graven en waar nodig nieuwe buiselementen neer te leggen. Vanzelfsprekend zou ik dit wel bespreken met de gemeente. Bouwzaken/vergunningen is daarin feitelijk geen partij, maar zij kunnen mogelijk wel de juiste ingang bieden naar de afdeling die er wel over gaat. Het zal wellicht een beetje afhankelijk zijn van de houding van de gemeenteambtenaren, maar in mijn optiek is hier altijd wel een mouw aan te passen als het moet.
Re: Richtlijnen overbouwen gemeentelijke riolering
Naam:
J. Asselman (datum: 22-04-2022 10:26)

Allemaal bedankt voor jullie reactie.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl