Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: eis vrijloopdranger op een (brandwerend opgewaardeerde) voordeur
Naam: Kevin (datum: 14-04-2022 16:17)

Van een bestaand woongebouw uit medio 1990 worden de bestaande voordeuren opgewaardeerd door o.a. het aanbrengen van bij verhitting opschuimende strippen. De aannemer is nu van mening dat door deze werkzaamheden het bouwwerk veranderd (of ziet dit als verbouw) waardoor o.b.v. artikel 6.26 lid 6 de voordeuren dienen te worden voorzien van een vrijloopdranger.
De toelichting van het artikel zegt het volgende: Het nieuwe zesde lid , ingevoegd bij Stb. 2021, 147, regelt dat bij verbouw van de toegangsdeur van een woning de eisen voor zelfsluitendheid ook van toepassing zijn.

Mijn vraag is of het brandwerend opwaarderen van een bestaande voordeur, dan wel het geheel vervangen van een voordeur door een nieuwe brandwerende voordeur, onder ‘het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen van een bouwwerk’ wordt verstaan waardoor er op eens een vrijloopdranger is vereist?

Mijn mening hierbij is dat het een bestaand woongebouw betreft waardoor op basis van artikel 6.26 lid 2 de eis voor zelfsluitendheid niet van toepassing is.

Reageer
Re: eis vrijloopdranger op een (brandwerend opgewaardeerde) voordeur
Naam:
Jack , van SenS (datum: 15-04-2022 09:28)

Volgens mij heeft de aannemer gelijk;
je gaat iets veranderen, specifiek die deuren vernieuwen, dus is lid 6 van toepassing.

Lid 2 geldt als je de bestaande toestand laat voor wat het is (ofwel; het bouwbesluit eist niet dat je persé drangers moet voorzien in bestaande woonfuncties in een woongebouw).
Re: eis vrijloopdranger op een (brandwerend opgewaardeerde) voordeur
Naam:
Kevin (datum: 19-04-2022 10:32)

Is lid 6 niet gewoon bedoeld dat met 'verbouw van de voordeur' het vergunningsplichtig wijzigen van de brandscheiding wordt bedoeld, waarbij de locatie van de voordeur wordt verplaatst? Bij deze verbouwactiviteit kan ik begrijpen dat er een vrijloopdranger is vereist.

Welke veranderingen zouden anderzijds, behoudens het geheel vervangen van een voordeur, als 'verbouw van een voordeur' worden gezien?
Dien je bij het vervangen van een beglazing door brandwerende beglazing of het aanbrengen van een brandwerende valdorpel of brievenbus, terwijl de deur in basis voldoende brandwerend is, ook gelijk een vrijloopdranger aan te brengen?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl