Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam: B. Dover (datum: 23-02-2022 17:20)

Ik weet dat er diverse eisen in zowel het bouwbesluit als ook het burgerlijk wetboek staan over bouwen op of nabij een erfgrens. Meestal is vrij duidelijk wat de erfgrens is echter ik zit met een wat complexe situatie en vraag mij af wat er mag.

Mijn opdrachtgevers hebben een stuk grond gekocht bestaande uit meerdere aan elkaar grenzende kadastrale percelen met daarop verschillende bestemmingen (recreatie en agrarisch).

Op het perceel met de functie recreatie moet een (beheerders)woning komen (dit is toegestaan). Deze woning wil ik op de kadastrale grens plaatsen die de scheiding is tussen de recreatie en agrarische bestemming. Moet ik hierbij ook rekening houden met de regels uit het bouwbesluit en het burgerlijk wetboek mbt bouwen op/nabij de erfgrens? Ten overvloede: de grond aan weerszijde van de grens is dus in eigendom van de opdrachtgevers.
Reageer
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
pino (datum: 24-02-2022 08:26)

Eigendom grenzen zijn niet het zelfde als erfgrenzen.

Meestal zijn de bouwblokken op dergelijke percelen niet langs de grens gedefinieerd.
weer je zeker dat je woning op die plek wel mag?



Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 24-02-2022 09:00)

Of je tegen of op een bepaalde afstand van de perceelsgrens mag bouwen zou je in het bestemmingsplan moeten kunnen terugvinden.
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-02-2022 09:41)

Qua Burgerlijk wetboek kun je het eigendomsperceel aanhouden, dus de verzameling van alle lapjes kadastraal perceel.

Qua bestemmingsplan geldt de indeling in bestemmingsvlakken

Qua Bouwbesluit is het lastiger, en is het 'perceel' het beste te omschrijven als 'elke unit die bedoeld is zelfstandig te functioneren'. Meestal is dat ook een keuze die in het ontwerpproces wordt gemaakt, en erg afhankelijk van het plan zelf. Geen zinnig woord over te zeggen dus zonder extra info.
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
Leon (datum: 24-02-2022 10:00)

Ten aanzien van het Bouwbesluit: de BBL gaat de term 'perceel' vervangen door 'bouwwerkperceel'. En dat bouwwerkperceel kan je feitelijk zelf bepalen (al weet ik even niet zeker of een bouwwerkperceel ook eigendomsgrenzen mag overschrijden). Maar dat kan dus ook betekenen dat één eigendomsperceel juist meerdere bouwwerkpercelen heeft (denk aan een blok rijwoningen die verhuurd worden, maar wel op één kadastraal perceel staan).
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
Leon (datum: 24-02-2022 10:02)

In dit geval zou ik die (kadastrale) grens daarom niet zozeer zien als erfgrens als bedoeld in het Bouwbesluit, temeer omdat die beheerderswoning waarschijnlijk een wezenlijk onderdeel is van het gehele terrein (wellicht zelfs als bedrijfswoning aangemerkt?). Het is daarmee ook niet aannemelijk dat het ene perceel los wordt geknipt van het andere, waardoor vreemde situaties zouden kunnen ontstaan.
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
B. Dover (datum: 24-02-2022 20:21)

Dank voor jullie inzichten.

Zoals aangegeven staat er op dit moment een schuur die gesloopt gaat worden. Deze staat op ongeveer 2,5m. uit de grens tussen de 2 bestemmingen (en tevens kadastrale percelen). De footprint hiervan is tevens het bouwvlak zoals in het bestemmingsplan opgenomen. De gemeente heeft aangegeven hier met enige mate van flexibiliteit mee om te willen gaan. In het bestemmingsplan zelf wordt niets gezegd over het bouwen op de erfgrens.

Ik overweeg om de nieuwbouw tegen de grens aan te leggen en daarmee het bouwvlak iets te verbreden hetgeen de indeling van de woning ten goede komt. Het bebouwde oppervlakte blijft overigens gelijk. Maar dit is alleen mogelijk als ik de ramen aan die gevel wel gewoon mag meenemen in de daglichtberekening. Als dat niet mag is het sowieso geen optie aangezien er een verblijfsruimte komt.

Voor de koop behoorden de percelen tot 1 eigenaar en dit blijft dus zo. In de toekomst zou het natuurlijk altijd kunnen zijn dat de percelen met agrarische bestemming verkocht kunnen worden. Dat weet je natuurlijk nooit.

Zoals gezegd ben ik vooral benieuwd of er vanuit het bouwbesluit redenen zijn dat dit niet mag/kan.
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
pino (datum: 25-02-2022 12:13)

Als je gevel grenst aan openbaar groen is dat een uitzondering.
mogelijk wil de gemeente er in meegaan dat je dit als een gelijkwaardig geval beschouwd.

blijft dat je eerst nog het bouwvlak moet opschuiven dat is in zijn algemeenheid best een dingetje in het buitengebed

De verkoper kan bij verkoop voorwaarde opleggen aan de koper.
of een stukje van het kavel afsplitsen en dit zelf houden.
de toekomst is dus het probleem niet.



Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-02-2022 10:12)

Als het één eigenaar heeft, kun je het qua bouwbesluit als één perceel bezien, omdat het in dezelfde invloedssfeer valt.

Houdt er dan wel alvast rekening mee dat je vreemde situaties kunt krijgen op het moment dat het agrarisch perceel verkocht wordt. Ik weet niet of dat uiteindelijk de bedoeling is?
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-02-2022 10:15)

Bij verkoop zul je dan qua BW een beperking kunnen krijgen (hoewel dat bij agrarisch gebruik meestal geen probleem is). Qua bouwbesluit zou je, op het moment dat een nieuwe eigenaar je verplicht de ramen ondoorzichtig te maken en dicht te houden, nog steeds aan de eisen voor bestaande bouw moeten voldoen voor daglicht en ventilatie.
Daar zou je in het ontwerp nu al rekening mee kunnen houden.
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
Leon (datum: 27-02-2022 18:33)

Kan, of je bepaalt simpelweg een nieuwe kadastrale grens in geval van verkoop.
Re: bouwen op de erfgrens bij verschillende bestemmingen
Naam:
B. Dover (datum: 28-02-2022 11:04)

Dank voor de input.

Het is vooralsnog niet de bedoeling om de grond met agrarische bestemming te verkopen. Sterker, de opdrachtgever is bezig om er nog een aangrenzend stuk grond bij te kopen zodat het uitzicht gewaarborgd blijft.

Maar ik kan niet in de toekomst kijken dus wie weet dat (een volgende eigenaar) het ooit weer wil splitsen. Mocht dit t.z.t. voor problemen zorgen dan kunnen ze inderdaad de agrarische kavel splitsen zodat er een zone van tenminste 2m. tussen de gevel en de perceelgrens overblijft.

Volgende stap is om te kijken hoe de gemeente tegen het voorstel aankijkt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl