Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Aantal rookmelders vrijloopdranger voordeur
Naam: Iris (datum: 16-02-2022 08:28)

De voordeuren van de woningen van een corridorflat dienen met een vrijloopdranger zelfsluitend te worden uitgevoerd. Dient de vrijloopdranger nu te worden geactiveerd door een rookmelder in de woning en/of een rookmelder in de gemeenschappelijke gang?
Reageer
Re: Aantal rookmelders vrijloopdranger voordeur
Naam:
Roy (datum: 16-02-2022 08:54)

De vrijloopdeurdranger dient te worden aangestuurd door de rookmelder in de woning. Het doel is om rookverspreiding richting de gemeenschappelijke verkeersruimte (Extra Beschermde Vluchtroute) te voorkomen. Wanneer de vrijloopdranger wordt aangestuurd door een rookmelder in de verkeersruimte, dan is er al rook in deze (vlucht-) route aanwezig en dat is niet wenselijk. Tevens zijn in het algemeen geen rookmelders in de gemeenschappelijke verkeersruimte aanwezig.
Re: Aantal rookmelders vrijloopdranger voordeur
Naam:
Iris (datum: 16-02-2022 13:23)

Bedankt voor de reactie!
Is dit ook echter vast gelegd? Waar kan ik dit bijvoorbeeld vinden?
Re: Aantal rookmelders vrijloopdranger voordeur
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-02-2022 16:09)

In het bouwbesluitartikel zelf plus een stukje logica.

De dranger mag alleen werken bij een brand in de woning. Ook moet de woning zelf al voorzien zijn van melders, en de gang niet. Je wilt verspreiding van rook naar de gang voorkomen.

Je zit dan ook vast aan een melder in de woning, of een dranger met ingebouwde rookmelder.
Re: Aantal rookmelders vrijloopdranger voordeur
Naam:
Michiel (datum: 16-02-2022 16:19)

Dit is geregeld vanuit artikel 6.26 lid 5 in het bouwbesluit.
daarin staat overigens dat het alleen zelfsluitend is bij brand in de woonfunctie of het woongebouw waarin de woonfunctie is gelegen, dat wil zeggen dat het dus ook mag door een rookmelder in een gemeenschappelijke verkeersruimte. zie ook de toelichting van het bouwbesluit bij dat lid waarin nogmaals benadrukt wordt dat de vrijloopdranger geactiveerd mag worden door een rookmelder in de woning, rookmelder in de gemeenschappelijke verkeersruimte of een geïntegreerde rookmelder in de vrijloopdranger.

Uiteraard is het logischer om de detectie in de woning te doen om ervoor te zorgen dat de gemeenschappelijke verkeersruimte beter beschermd wordt, maar gekeken vanuit bouwbesluit staat het je dus vrij om dat zelf te bepalen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl