Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gasloos ook bij ingrijpende verbouwing?
Naam: Pieter Jansen (datum: 09-11-2021 14:57)

Bij nieuwe woningen is het al enige tijd verplicht gasloos te bouwen. Echter, nu gaf een opdrachtgever aan dat de gemeente-ambtenaar aangaf dat bij een ingrijpende verbouwing dat ook het geval zou zijn of zeer binnenkort zou worden? Dat is mij niet bekend... iemand meer info?
Reageer
Re: gasloos ook bij ingrijpende verbouwing
Naam:
Alfred (datum: 09-11-2021 19:09)

Als je toch ingrijpend verbouwd, dan is het toch logisch om gasloos te bouwen?

(Voor het milieu, de mensen in Groningen en je portemonnee)
Re: gasloos ook bij ingrijpende verbouwing
Naam:
pino (datum: 10-11-2021 09:52)

Dat is niet het geval.
Het is op dit moment een keuze die je helemaal zelf mag maken.

Persoonlijk zou ik voorlopig nog gas houden.
Re: gasloos ook bij ingrijpende verbouwing
Naam:
Leon (datum: 10-11-2021 16:25)

Ik houd hier even een slag om de arm, maar ik heb het vermoeden dat het hier om gaat:
*****
In het kader van de herziene Europese richtlijn voor hernieuwbare energie (RED II) is de verwachting dat per 1 januari 2022 eisen worden gesteld aan de minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie waarbij een technisch bouwsysteem voor verwarming of koeling wordt aangepast. Onder een ingrijpende renovatie wordt verstaan een renovatie waarbij ten minste 25% van de gebouwschil integraal wordt gerenoveerd (artikel 3.2 van de Regeling Bouwbesluit 2012). De eis gaat gelden voor alle gebruiksfuncties, met uitzondering van de industriefunctie en overige gebruiksfunctie.

Het wijzigingsbesluit is in april 2021 ter voorhang aan de Eerste en Tweede Kamer voorgelegd. In de Regeling Bouwbesluit 2012 zal worden bepaald dat om te beoordelen of de eisen van toepassing zijn, gebruik moet worden gemaakt van de Leidraad eis hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie.
*****

Het gaat hierbij dus om een aandeel hernieuwbare energie in geval van ingrijpende energie, maar dat wil volgens mij niet zeggen dat je per definitie gasloos moet. Er zijn ook hybride systemen in de handel, waarbij de gasketel 'hulp' krijgt van een warmtepomp. En PV-panelen vallen natuurlijk ook onder hernieuwbare energie. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de eis in dit geval dermate zwaar is dat een gasaansluiting praktisch niet meer kan, maar dat is een aanname van mijn kant. Temeer omdat uit diverse onderzoeken al is gebleken dat volledig gasloos maken van het bestaande woningbestand in de regel zwaar tegenvalt of zelfs redelijkerwijs onhaalbaar is. In geval van twijfel: je hebt het via via gehoord, gewoon dat lijstje terug volgen naar de persoon/partij die beweerd heeft dat het zo zit. En dan even om een onderbouwing vragen :)
Re: gasloos ook bij ingrijpende verbouwing
Naam:
Leon (datum: 10-11-2021 16:27)

Aanvullend: de link (inclusief doorklik linkjes en bijlagen) waar ik mijn quote uit gehaald heb:
https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/verwachte-wijzigingen-bouwbesluit-en-bbl-in-2022/?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Omgevingsweb%20nieuwsbrief%20dagelijks%2010-11-2021
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl