Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam: Pieter Jansen (datum: 18-10-2021 09:16)

Ik heb een nieuwbouw woongebouwtje van 2 bouwlagen. Zie bijlage.

Nu heb ik enkele vragen over de status van de gemeenschappelijke vluchtroutes (gang en trappenhuizen). Ik heb zitten studeren op art. 2.106 maar twijfel. Mijn vragen staan ook op de bijlage. Ben erg benieuwd naar de reacties...



Bijlage: CCF_000130.pdf Reageer
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 18-10-2021 09:25)

Het is even een kwestie van lezen (niet altijd in de volgorde van het Bouwbesluit helaas), maar even uit mijn hoofd is een woonfunctie in een woongebouw altijd een eigen brandcompartiment. Daarmee ligt de vluchtroute (gang/galerij/...) buiten het brandcompartiment en wordt het automatisch een EBV.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Jack , van SenS (datum: 18-10-2021 09:39)

Je voldoet aan art.2.106 lid 3c.

Maar, deze besloten gang heeft wél status van BVR of EBVR; juist omdat 2 vluchtroutes vanaf de uitgang van het subBC door dezelfde ruimte voeren (eerste zin lid 3).

Het is mbt lid 3 niet dat je aan één van de subleden moet voldoen, maar je moet aan álle subleden 3a t/m 3d voldoen.

Status BVR of EBVR is afhankelijk van het feit of je de vluchtroute wel of niet bij het BC betrekt; cq dan wel kunt betrekken.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Jack , van SenS (datum: 18-10-2021 09:52)

Ik deel overigens de mening van Leon, dat de gang in dit geval de status EBVR moet hebben.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Pieter Jansen (datum: 18-10-2021 10:15)

Dank heren!

Nog 2 vervolgvragen dan:
- De gang dus de status EBVR (want BVR is n.v.t. omdat het een woonfunctie betreft, en dan is het altijd EBVR)?
- De traphuizen hoeven geen status te hebben (geen EBVR). Want beide traphuizen zijn binnen 30 meter vanaf elke woningdeur te bereiken?
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 18-10-2021 11:37)

Als de trappenhuizen buiten het brandcompartiment liggen (wat doorgaans logisch is) dan wordt het trappenhuis ook een EBV. Klinkt spannend, is het niet. De toevoeging 'extra beveiligd' komt voort uit het feit dat het niet in een brandcompartiment ligt, en er dus redelijkerwijs geen brand zal kunnen ontstaan. De 'winst' zit 'm dan in de brandscheiding tussen gang en woning, die mag je dan normaliter verlagen van 60 naar 30 minuten.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Pieter Jansen (datum: 18-10-2021 12:11)

Dank. Is mijn conclusie juist dat het enige 'nadeel' van EBV t.o.v. zonder status is dat er strengere eisen aan de materialisatie worden gesteld?
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Pieter Jansen (datum: 18-10-2021 22:52)

Voor de duidelijkheid, dat is niet duidelijk aangegeven in mijn schets zie ik nu: Het zijn geen zelfstandige appartementen maar bewonerskamers in een woonzorggebouw. Elke kamer is wel als subbc beschouwd. Dat zou niet persé hoeven maar wil de opdrachtgever graag i.v.m. mindere zelfredzaamheid.

Verandert dat jullie mening over de status van de gang?
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 19-10-2021 09:20)

Dat kan het zeker anders maken ja, 'woonzorg' is namelijk geen functie in het Bouwbesluit. In principe heb je dan keuze tussen meerdere woonfuncties in een woongebouw, één grote woonfunctie of eventueel de gezondheidszorgfunctie. Zoals ik de plattegronden interpreteer zouden er voor mij eigenlijk direct al twee van de drie varianten afvallen, puur op basis van ervaring. Ik ga je echter niet alles voorkauwen (en mijn kennis gratis verkopen) ;) Ik neem aan dat je te maken hebt met een zorgverlendende instantie, mijn advies zou zijn om daar eens te vragen welke functie zij voor ogen hebben ten aanzien van de gebruiksmelding/-vergunning en (omvang van) de BMI. Bouwbesluitfuncties zegt ze in de basis niks, maar als je het koppelt aan de BMI dan heb je doorgaans vrij snel opheldering. En dat gaat waarschijnlijk de rode draad vormen voor welke bouwbesluitfunctie je gaat kiezen, en daarmee hoe jouw brandveiligheidsconcept er uit gaat zien.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Pieter Jansen (datum: 19-10-2021 09:32)

Dag Leon
Het is een gebruiksfunctie 'wonen', met als subgebruiksfunctie 'groepszorgwoning voor 24-uurs zorg'. Daarbij is het zo dat er een brandmeldinstallatie/ontruimingsinstallatie vereist is; het niveau van beveiliging is volledige bewaking met doormelding naar zowel de RAC (Regionale Alarm Centrale van de brandweer) als naar de zusterpost (in het gebouw zelf).
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 19-10-2021 10:48)

Ah, zover was je al. Dan toch even een doorkijkje naar hoe ik het zie: een groepszorgwoning is m.i. een concept waarbij alle bewoners (deels) een gezamenlijke huishouding voeren. Dan verwacht je dus ook gemeenschappelijke voorzieningen zoals een zaaltje/huiskamer, die zie ik hier niet (andere bouwlaag wellicht?) Goede stelregel is eigenlijk altijd de opstelplaats van het kooktoestel. Als de bewoners zelf een volwaardige keuken hebben met kookvoorzieningen, dan kunnen ze ook redelijkerwijs zelfstandig wonen en ontvangen ze hooguit thuiszorg. Bij een groepszorgwoning 'moet' dit gezamenlijk geregeld zijn, mensen koken dan ook niet zelf (hooguit onder begeleiding van zorgpersoneel). Maar in dat geval spreek je van een zorgclusterwoning, niet van een groepszorgwoning (vind ik, als je even het bouwbesluit doorspit op toelichtingen e.d. dan zul je dat met me eens zijn). Overigens kan je bij een zorgclusterwoning (in een woongebouw) volstaan met gedeeltelijke bewaking, maar je ziet wel vaker dat de opdrachtgever hier toch volledige bewaking wil. Dat kan/mag natuurlijk.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 19-10-2021 10:56)

Overigens: als het wel een groepszorgwoning 'moet' (gaat) worden, dan heeft dat inderdaad wel gevolgen voor je compartimentering en de status van je vluchtwegen. Er is dan namelijk geen sprake meer van meerdere woonfuncties, in mijn optiek is 'appartement' dan ook niet de beste naam om te gebruiken. Spannend is het allemaal niet, de gevolgen zullen beperkt zijn, maar het is wel goed om dat even scherp te hebben.
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 19-10-2021 10:58)

Aanvullend: een groepszorgwoning is namelijk niet meer of minder dan één (hele grote) woonfunctie. Van woningscheidende wanden of vloeren is dan ook geen sprake meer. Daar is dus eventueel ook wat op te bezuinigen (of je dat moet willen laat ik even in het midden, dat verschilt per geval).
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Pieter Jansen (datum: 19-10-2021 12:04)

Het gaat idd echt om een 'groepszorgwoning'. Voorzieningen zijn gemeenschappelijk inderdaad. Feitelijk slapen de mensen alleen in hetgeen ik nu als 'app' genoemd heb (je hebt gelijk, zijn meer bewonerskamers dan appartementen).

Feitelijk zou het hele gebouw dan 1 BC mogen zijn, en dat dan onderverdeeld in beschermde subbc's (de bewonerskamers, app. zoals ik ze heb genoemd in mijn tekening) en dan de gang en traphuizen volgens 2.106 3b beschermde vluchtroutes (want ze liggen binnen een BC en hoeven dus niet EBVR te zijn). Mee eens?

Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Leon (datum: 19-10-2021 12:23)

Klopt, al kun je er ook voor kiezen om de trappenhuizen buiten het BC te houden (en er een EBV van te maken). Het hangt er even van af of het gehele gebouw onder de 1000 m2 GO blijft en daarmee één BC kan zijn.

Houd er trouwens wel even rekening mee dat je bij een groepszorgwoning de meters van de 'algemene' gangen ook mee moet tellen als GO, dit drukt dus op je 55% verhouding. Bij een woongebouw mag je die er buiten laten. Allemaal onderdeel van de puzzel :)
Re: status besloten gang bij 2 vluchtroues
Naam:
Roy (datum: 21-10-2021 13:45)

Wanneer het bouwplan als een groepszorgwoning wordt bezien heeft dit aanzienlijke invloed op de Bouwbesluitregelgeving..

Iedere wooneenheid wordt uitgevoerd als één beschermd subbrandcompartiment maar is geen afzonderlijk subbrandcompartiment. De scheiding van het subbrandcompartiment loopt (waarschijnlijk) gelijk aan het brandcompartiment.

Indien je binnen 30 meter vanuit ieder punt binnen het gebruiksgebied de uitgang van het subbrandcompartiment kunt bereiken, is zelfs op de besloten gang geen status (BVR of EBVR)van toepassing.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl