Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hekwerk in trappenhuis
Naam: Visiplan, van Visiplan (datum: 12-10-2021 15:11)

Situatie: Trappenhuis met een schalmgat van circa 1m breed. Bovenste vloer ligt op circa 20m hoogte. Wordt het bordes gezien als onderdeel van de trap, waardoor de eis van 1,2m (boven de 13m) hier niet geldt, maar alleen gekeken wordt naar de eis t.a.v. hekwerken bij trappen? Of moet bij de vloeren en bordessen boven de 13m, het hekwerk een hoogte van 1,2m hebben?
Reageer
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
pino (datum: 12-10-2021 15:49)

Een bordes is in de basis geen onderdeel van de trap.Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-10-2021 16:11)

Ik denk dat je als ontwerper het beste zelf kunt bepalen of je trap tegen een vaste vloer aan loopt, of dat de bovenste trede van je trap groter is dan normaal.

Op het moment dat je de vraag stelt, denk ik dat je al weet dat je eigenlijk een vloer hebt, waarop je dus niet zomaar de eisen van een trap van toepassing kunt verklaren.
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Visiplan , van Visiplan (datum: 12-10-2021 16:52)

Het is mij allemaal wel duidelijk, echter ik heb een hekwerk leverancier (gerenommeerd bedrijf) die aangeeft dat de schalmhekwerken onderdeel zijn van de traphekken en derhalve aan dezelfde eisen als de traphekken moeten voldoen. Maak me dan zorgen waarom en hoe hier enige onduidelijkheid in kan bestaan en of dit dan niet bij meerdere projecten voor komt.
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 12-10-2021 19:01)

In mijn optiek is een bordes geen trap als bedoeld in het Bouwbesluit, maar eerder een vloer. Hoe ga je anders om bij het bovenste vloersegment, mag het hek daar dan ook ineens lager zijn?
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Visiplan , van Visiplan (datum: 13-10-2021 09:11)

@leon, dat is dus ook 1 van de punten. Volgens de leverancier dus wel. In mijn optiek is dit klare onzin, maar ik hoor graag de gedachten van anderen hierover.
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 13-10-2021 10:29)

Even praktisch: sinds wanneer bepaalt de leverancier de kwaliteit? Ik neem aan dat hij gewoon opdracht heeft om een bepaald hek te maken. Als hij blijft volhouden dat het anders/goedkoper/'niet naar mijn zin' mag, dan adviseer ik 'm doorgaans om die wijsheid vooral te gebruiken in z'n eigen huis of bij een volgend project (één waar ik dan niet bij betrokken ben). Verder kun je 'm bij twijfel natuurlijk altijd even vragen om wat (onafhankelijke) schriftelijke onderbouwing van hetgeen gesteld wordt. 'Dat doen we altijd zo en daar hebben we nooit iets over gehoord' vind ik nooit zo'n sterk argument.
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 13-10-2021 10:39)

Overigens: als je even in het Bouwbesluit kijkt dan zie je dat de borstweringshoogte vanaf de vloer altijd het vertrekpunt is (dus 1,0 meter). Vervolgens zijn daar afwijkingen op, bijvoorbeeld bij hogere gebouwen. Daarnaast geldt er een afwijking ter plaatse van trappen als bedoeld in het Bouwbesluit, ter plaatse van de tredevlakken. Ik vind het niet te verkopen dat je een bordes ziet als tredevlak. Temeer als je bedenkt dat je verder kijkt en ziet dat een trap aan de bovenzijde moet aansluiten op een VLOER van tenminste 0,8 x 0,8 m. Ook kennen we waarschijnlijk allemaal wel de regel dat een trap niet hoger mag zijn dan 4 meter. Dat kun je oplossen door een tussenbordes (vloer) aan te brengen. Ook daaruit kan je redelijkerwijs weer afleiden dat de 'trap' onderbroken wordt (ophoudt) bij dat bordes. En dus is een bordes geen trap.
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Visiplan , van Visiplan (datum: 13-10-2021 11:35)

@Leon,

Bedankt voor je reactie. Dezelfde zienswijze had ik ook teruggekoppeld richting de leverancier (maar dan in iets andere bewoording :) ).
Heb hem ook gevraagd om het aantoonbaar te maken dat zij 'voldoen' aan de eisen.
Nogmaals dank!
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Leon (datum: 13-10-2021 15:50)

Hoe is hier de uitvraag gedaan dan? Gewoon een karige omschrijving 'het moet voldoen aan alle geldende eisen' en dat is het? Overigens snap ik (denk ik) wel waar de reactie vandaan komt, want een vloerhek van 1,2 laat zich niet mooi aansluiten op een trapbalustrade van ca. 90 cm hoog (een vloerhek van 1,0 meter kun je vaak nog net mooi vloeiend over laten lopen). Maar goed, ook dat valt of staat met hoe de uitvraag is gedaan. Als er een detailtekening aan ten grondslag ligt, dan is die knoop al voorzien en/of opgelost.
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
pino (datum: 13-10-2021 16:47)

mooi moet je ontwerpen.
en niet aan een leverancier overlaten.

Verder is die 90cm een ondergrens niemand zegt dat die niet hoger mag als je een doorlopend geheel wilt
Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
pino (datum: 13-10-2021 16:49)


als het hek al klaar is en gemonteerd is de discussie overigens niet wat toegestaan is.
de discussie is dan wat je hebt besteld.

Re: hekwerk in trappenhuis
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-10-2021 14:14)

Toch kan ik me de discussie en verwarring wel voorstellen. Wanneer is een bordes onderdeel van de trap en wanneer is het een vloer?

Een klein 3-zijdig ingesloten tussenbordes halverwege een trap gebruik je niet anders dan de trap zelf. Je kunt eigenlijk alleen maar naar boven of naar beneden. De breedte van het schalmgat zal dan beperkt zijn.

Zodra het een groter tussenbordes betreft (of niet rondom ingesloten) kun je je afvragen waar het omslagpunt ligt. Feitelijk is dat er niet. Het Bouwbesluit kent de term (tussen)bordes niet en maakt geen onderscheid met de aansluiting van een trap op een vloer of op een bordes.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl