Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam: Hans (datum: 29-09-2021 10:02)

Wij zijn bezig met de aanvraag omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van een timmerwerkplaats van circa 400mē gebruiksoppervlak met inpandig een kantine en een ondersteunend kantoor van 35mē.

Mijn vraag is het kantoortje en kantine energieplichtig zijn?
Ik kan niet anders concluderen op basis van wat ik gevonden krijg dat het kantoor en kantine energieplichtig is, echter worden deze ruimtes maar sporadisch gebruikt en zijn het in feite nevenfuncties van de industriefunctie.

Vroeger bij EPC-berekeningen had je vanuit de NEN7120 volgens mij de 10% regel en was er voor het ondersteunde kantoor en kantine in deze situatie geen EPC-berekening nodig.
In de NTA8800/ ISO 75.1 kom ik die 10% regel echter niet meer tegen.
Reageer
Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 29-09-2021 16:20)

stel het is wel zo, en je gaat het gewogen gemiddelde bepalen met dat soort kleine oppervlaktes, op wat voor voor energiebehoefte kom je dan uit?
Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
Hans (datum: 30-09-2021 09:06)

Bedoel je conform bouwbesluit?
Voor zowel een kantoor als kantine is de maximale energiebehoefte 90 kWh/mē en de industriefunctie heeft geen voorschrift.
Het gewogen gemiddelde blijf dan toch 90 kWh?
Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-09-2021 12:39)

Ik dacht je je volgens de NTA het naar oppervlakte gewogen gemiddelde moest nemen:

(waarde kantoren * oppervlakte kantoren)+ (waarde bijeenkomst * oppervlakte bijeenkomst) + (waarde industrie * oppervlakte industrie)

en dan dat geheel delen door de totale oppervlakte. Als de waarde voor industrie nul is, dan gaat dat nogal wat schelen in de totale energiebehoefte. Misschien kun je dat als argument richting de gemeente gebruiken om het verder niet te gaan uitwerken.
Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
Hans (datum: 30-09-2021 16:31)

Dat klopt maar voor een industriefunctie geldt geen maximale energiebehoefte dus kun je die niet in het gewogen gemiddelde meenemen. (Waarde is in feite oneindig hoog en niet 0)

Bij UNIEC software kun je de industriefunctie derhalve ook niet invullen. De schil tussen industrie en kantoor/kantine wordt buiten beschouwing gelaten omdat deze grenst aan een verwarmde ruimte (als bij een woning scheidende wand tussen geschakelde woningen).

Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-09-2021 17:28)

Mhhhh... dan misschien toch aangeven als 'nevenfunctie industrie', en er het beste van hopen?
Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
Leon (datum: 01-10-2021 08:57)

Mijn ervaring met Uniec 1 en 2 is dat ze niet alleen kennis hebben van software ontwikkelen, maar juist ook van de regels er omheen en hoe je met e.e.a. om moet gaan. Hoe het met Uniec 3 (BENG) en daarmee de samenwerking met DGMR is weet ik niet, maar het kan nooit kwaad om het eens bij hun supportdesk te proberen.
Re: Beng kleinschalige kantine en administratie bedrijfshal
Naam:
Hans (datum: 06-10-2021 09:51)

Ik heb inmiddels een reactie van Uniec:

Je hoeft voor de industriefunctie geen berekening op te stellen. Als je kantine en kantoor samen < 50 m2 zijn, dan mag je deze negeren. Daarboven niet.

Dit conform ISSO 75.1 volgen. In hoofdstuk 7.1

Als het gebouw grotendeels een industriefunctie heeft maar een of meer energieprestatieplichtige gebruiksfuncties kent met een gesommeerde gebruiksoppervlakte van &#8805; 50 mē, dan moet voor de energieprestatieplichtige gebruiksfunctie de
energieprestatie worden bepaald
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl