Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandweerlift en rooksluis
Naam: Jack, van SenS (datum: 28-09-2021 10:04)

In een logiesgebouw met hoogste vloer >20m boven aansluitend terrein is een brandweerlift vereist. Ook moeten besloten trappenhuizen waardoor een vluchtroute voert worden vzv een rooksluis (resp. 'afzonderlijk beschermde vluchtroute').

Tbv de brandweerlift is een 'tegen brand beschermde hal' nodig. Mag deze samenvallen met de tbv het trappenhuis benodigde rooksluis (ofwel; mag dat één en dezelfde ruimte zijn)?
Reageer
Re: brandweerlift en rooksluis
Naam:
Roy (datum: 28-09-2021 11:56)

Ja dat mag en wordt meestal ook zo uitgevoerd.
Re: brandweerlift en rooksluis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-09-2021 15:22)

Ligt er een beetje aan hoe je die sluis uitvoert. Je zegt het zelf al, dat is een ROOKsluis, en je trappenhuis is waarschijnlijk een EBVR. Dan ligt er rondom je trappenhuis een 'echte' EW/EI-60 brandscheiding. Je rooksluis is een toevoeging daarop, is een beschermde vluchtroute en de begrenzing mag als E-20 zijn uitgevoerd.

Wanneer het op die manier is ingericht, kun je niet zomaar de lifthal die EBVR moet zijn gelijktrekken met een portaal wat BVR moet zijn. Dan moet je dus je portaal wat upgraden naar een EBVR.

Wat je wel vaker ziet, is dat de brandweerlift en het trappenhuis op zich gecombineerd zijn. Of dat kan zal ook liggen aan de permanente vuurlast die je op die manier inbrengt.
Re: brandweerlift en rooksluis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-09-2021 15:25)

Deze ATGB casus lijkt wel wat op jouw vraag:
https://www.bouwbesluitonline.nl/docs/atgb/adviezen/1011-2010/advies-1011-2010
Re: brandweerlift en rooksluis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-09-2021 15:28)

Wel al een wat ouder advies, dus je moet even om de oude artikelen heen lezen. Het geeft wel een goed beeld denk ik, en laat tegelijk ook zien hoe belangrijk het is de brandweerlift ook als zodanig uit te voeren. Dus niet alleen een brandweerschakelaartje op de begane grond, maar het hele pakket uit de NEN-EN 81-1/2.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl