Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam: Erik (datum: 28-08-2021 10:27)

Het betreft een huis met fundering op staal (2005). Gekocht in 2018. Ik zag een verticale scheur op de hoek van het huis, lopend langs de stenen, dus alleen door de voegen. Ik kan zien dat deze voegen al eens dichtgesmeerd zijn. Ik heb op de hoek gegraven tot de fundering. Het blijkt dat de muur een stukje doorloopt over de fundering. Ik zie ook een draad (afgebroken?) betonijzer. Is dit een stabiele situatie? Een verborgen gebrek?

Bijlage: P1060434.JPG Reageer
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Alfred (datum: 28-08-2021 20:52)

Deze foto zegt niet zo veel, maar lijkt niet te passen bij een huis met fundering uit 2005. Als de voegen al een keer zijn dichtgesmeerd, dan zou dit kunnen duiden op verborgen gebrek. Geen idee hoe dit juridisch zit na 3 jaar na aankoop. Schakel eventueel rechtsbijstand in.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
pino (datum: 29-08-2021 08:29)

hoezo zou de fundering niet uit 2005 kunnen zijn?

is de scheur boven breder als onder?
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Erik (datum: 29-08-2021 09:12)

Nee, de scheur is onder breder. In de bovenste voegen zit geen scheur. De fundatie hoort eigenlijk een stuk uit te steken buiten de muur. Ook omdat er betonijzer bloot ligt doet mij vermoeden dat er een stuk is verdwenen. Heel vreemd.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
ron (datum: 30-08-2021 06:51)

Zit de scheur aan de kant vanwaar de foto is genomen. Je zou denken dat de gevel aan het afschuiven is. Ik ken de grondslag verder niet en de krachten die op de muren spelen.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 30-08-2021 09:26)

De foto zegt niet zo veel. Niet te zien of de gevel alleen op de hoek over de rand van de fundering steekt of over de gehele lengte. Als het zich beperkt tot dit hoekje, dan lijkt het me niet zo spannend.

Is dit geheel op eigen grond of nabij erfgrens? Indien dit laatste dan kan het een bewuste keuze zijn de fundering geheel op eigen grond te houden.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Erik (datum: 30-08-2021 10:23)

De scheur zit inderdaad aan de kant waar de foto is genomen. Ik heb 3 meter verder gegraven. De Het stukje uitsteken van de bakstenen blijft gelijk over deze lengte. Ik heb nu ook gezien dat er op de andere hoek, gezien vanaf de foto, ook een scheurtje loopt door de voegen. Deze dan weer bovenin en verdwijnend naar beneden. Deze scheur zit in de gevel die iets oversteekt. De eerder genoemde scheur dus op de hoek van de gevel die niet oversteekt. Ik dacht dat bij bouw op staal de fundering altijd aan weerszijden van de muur uitstak? Er is geen reden de fundering te beperken qua uitsteken, zoals een erfgrens.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Thomas (datum: 30-08-2021 10:48)

In theorie zou je dit moeten zien (link):

http://www.bouwonderwijs.net/Galleries/Funderingen/Fundering_op_staal/Afbeeldingen.html

Wellicht de bouwtekening (constructietekening) opvragen bij de gemeente of aannemer? Om te zien hoe het destijds ontworpen is.

Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
ron (datum: 30-08-2021 11:35)

funderingen op staal: de funderingen kunnen ook theoretisch de breedte van de muur hebben. Maar dan bouw je op rots of gelijkwaardig. Het kan een excentrische funderingsvoet hebben ofwel naar binnen. is dat vast te stellen in de kruipruimte??
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Erik (datum: 30-08-2021 12:32)

Ik zie onder de rechte betonnen muur een verbreding, dus dat klopt dan wel. Maar omdat de bakstenen overhangend op de muur gemetseld moesten worden, heb ik de indruk dat ze een uitpuilende laag cement van 9 cm dik hebben gebruikt om dit probleem op te lossen. Is cement hiervoor geschikt? Ik zie ook dat de scheur boven de betonnen muur onder de schuinstaande steen op de foto is ontstaan (2e van links onder). Moet ik hier een specialist naar laten kijken?
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
ron (datum: 31-08-2021 09:52)

Het is geen verborgen gebrek, het aan te smeren was ook wellicht niet snel maar waarneembaar bij de koop. U heeft een bouwkundige keuring laten uitvoeren voor de koop? in de regel zouden dergelijke zaken naar voren. Het kan ook zijn dat de verkoper het niet eens geweten heeft ( hoe lang was hij hiervoor eigenaar) Ik zou zelf de situatie wel op laten lossen op termijn is dit niet voldoende stabiel. Ik zou de fundering laten verbreden t.p.v. genoemde gevel zodat de gevel volledig ondersteund wordt wat nu niet het geval is. Daarna zou ik de stenen gescheurde stenen uittanden en vervangen door gehele stenen waardoor het verband weer teruggebracht wordt.en aansluitend weer afvoegen.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
pino (datum: 31-08-2021 10:13)

op de foto is niet te zien of de hele gevel naast de fundering staat of dat er alleen een klein hoekje uitgebroken is.

als de scheur onder breder is
lijkt het mij eerder verhinderde krimp door het ontbreken van een dilatatie
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
ron (datum: 31-08-2021 10:30)

het blijven inderdaad aannames op basis van een foto en wat summiere informatie. De vraagsteller heeft ook een scheur aan de andere zijde vastgesteld je zou denken dat er eenzelfde probleem daar speelt en dan heel waarschijnlijk over de gehele lengte. Maar goed het zijn aannames op basis van summiere informatie zonder het geheel te kennen.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Leon (datum: 31-08-2021 11:25)

De dikke laag specie die je ziet onderaan zal in hoofdzaak bedoeld zijn om op de juiste hoogte te starten met het metselwerk (zodat het in de hoogte overal goed uitkomt rondom kozijnen bijvoorbeeld). Dat het metselwerk iets 'naast' de fundering staat lijkt me in dit geval eerlijk gezegd niet zo'n punt, het 'overstek' is immers zeer beperkt (er van uit gaande dat het zich beperkt tot hetgeen we zien op de foto). Een gebrek aan dilataties lijkt me inderdaad aannemelijker als oorzaak van de scheurvorming.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Erik (datum: 01-09-2021 05:19)

Leon,
Je slaat de spijker op de kop. Ik heb contact gehad met een ingenieurs bureau en de betreffende constructeur vertelde mij precies hetzelfde. De gevels zijn 12 m lang zonder dilatievoeg. Het zou nu stabiel moeten blijven.
Iedereen bedankt voor zijn bijdrage.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
Leon (datum: 01-09-2021 13:24)

Constructief zal het stabiel zijn, of de scheurvorming ook 'stabiel' is valt nog te bezien. Onder invloed van temperatuur bijvoorbeeld blijft materiaal gewoon werken. 'Vroeger' was de specie veel zachter, waardoor zettingen zichzelf op losten. Bij oude woningen (zeg net na de oorlog) zul je ook geen dilataties zien, en over het algemeen weinig scheurvorming. Tegenwoordig zijn aannemers er veel scherper op om dilataties toe te passen (al had ik die bij je woning uit 2005 ook al wel verwacht). Je kan de scheuren dus dichtmaken, maar het is niet 100% gezegd dat de boel dan niet opnieuw losscheurt.
Re: fundatie te kort/stuk verdwenen
Naam:
ron (datum: 01-09-2021 14:30)

naar mijn mening wordt er tegenwoordig juist te veel gedilateerd. al is om risicos uit te sluiten. Het wordt er niet altijd fraaier van is mijn mening.
Dat de specie zachter was in het verleden kan er bij mij niet zo in. wel werden de stenen langer te drogen gezet op tasveld bij de steenfabriek. Nu zijn ze zelf in enkel geval nog warm van de fabriek als ze op de bouw komen. Het zit hem meer in de stenen die nog krimpen waardoor dilataties meer dan vroeger noodzakelijk zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl