Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Spouwmuur isoleren
Naam: John Zondag, van Zondag CS Architecten (datum: 11-05-2021 15:06)

Dag, als architect ontwerp ik zo nu en dan een zelfbouwwoning waarbij bij rijwoningen de woningscheidende wanden elkaar kunnen overlappen. Hier hoef je dan geen gevelbekleding toe te passen.

Terugkerende discussie met andere architecten en bouwers is de vraag of deze wand geďsoleerd moet worden of niet. Ik ben van mening dat er enorm veel warmte verloren gaat via de spouw en dat dat vooral gebeurt door ventilatie.

Zie de afbeelding van een theoretische spouw van 6cm breed, 1 meter hoog en 1 meter diep. Door te variëren met de hoeveelheid ventilatieopening wordt afhankelijk van de windkracht een bepaalde hoeveelheid warmte verloren via ventilatie. Een spouw met zeer weinig openingen zal kunnen opwarmen tot bijna kamertemperatuur. Een niet of nauwelijks afgesloten spouw staat gelijk aan buiten: door de ventilatie koelt de spouw sterk af.

Mijn vraag is: in hoeverre kun je uitrekenen / voorspellen wat de warmtevraag zou zijn bij een spouw die al dan niet quasi-luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld met een strook van 30cm steenwol rondom? Hoe kun je het verschil in winddruk hierin meenemen? Een volledig luchtddichte spouw is natuurkundig onmogelijk immers?

Bijlage: Schermafbeelding 2021-05-11 om 14.55.31.png.pdf Reageer
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
a (datum: 11-05-2021 16:47)

Ik weet niet zeker of ik het snap. Heb je wellicht een detail?
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Leon (datum: 11-05-2021 18:17)

Dit is toch ook de reden waarom je bouwmuren afsluit met een strook isolatie. Op die manier blokkeer je de luchtstroming die (eventueel) vanuit de buitenspouw ontstaat.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
pino (datum: 11-05-2021 19:14)

Als je er aan wilt rekenen moet je wel eerst even een knap detail maken hoe je die spouw aansluit op de voor- en achtergevel
hij eindigt immers niet in de buitenlucht.
normaal sluit je de spouw gewoon af met een isolatie stook
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
A (datum: 11-05-2021 21:46)

Als het om dat detail gaat wat de heren hierboven benoemen dan helpt die strook ook tegen geluid en brandproblematiek.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Jack , van SenS (datum: 12-05-2021 09:06)

Zelfbouw i.c.m. rijwoning is op zich al bijzonder ... ?
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Leon (datum: 12-05-2021 10:32)

@Jack
Dat is zeker bijzonder, maar het komt voor. Het leidt dan eigenlijk tot een moderne versie van de oude grachtenpanden. Het vraagt wel om duidelijke richtlijnen vanuit de gemeente, en het totaalbeeld kan tot positieve en negatieve verrassingen leiden.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Leon (datum: 12-05-2021 10:34)

In de wijk Roombeek in Enschede is dit bijvoorbeeld ook gedaan (bij de wederopbouw na de vuurwerkramp), dat heeft m.i. best goed uitgepakt.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
John Zondag , van Zondag CS Architecten (datum: 12-05-2021 21:13)

@a @Leon @pino: ik ga ervan uit dat we de spouw afsluiten met een strook van 300mm steenwol. Dat is theoretisch een zéér goede isolatie. In de praktijk kan de isolatie nat worden of net even wat minder luchtdicht afsluiten of... In alle gevallen zal er door drukverschil altijd lucht ontsnappen, ook door een theoretisch perfecte laag van 300mm steenwol. En daar gaat mijn vraag over. Hoe verwerk je dat in een rekenmodel waarin je doet alsof je de warmtevraag kunt voorspellen.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
John Zondag , van Zondag CS Architecten (datum: 12-05-2021 21:19)

@Jack ik werk in Amsterdam daar is het in derdaad zo dat de meeste zelfbouwwoningen in een rij worden gebouwd. Er wordt daarbij veel gepocht over duurzaamheid en een EPC-berekening ziet er al snel goed uit maar in de praktijk zijn mensen gierig, kiezen luie architecten voor de makkelijke weg en gaat er daardoor bijvoorbeeld via een niet geďsoleerde spouw enorm veel energie verloren.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
John Zondag , van Zondag CS Architecten (datum: 12-05-2021 21:24)

Ik probeer aan mensen uit te leggen dat ze én hun bouwmuur moeten isoleren én dat ze er goed aan doen om samen met hun buren te investeren in een zo luchtdicht al mogelijk afgesloten spouw.

Wat in de praktijk vrijwel onmogelijk is omdat je twee aannemers moet laten samenwerken om een precair detail te realiseren op een manier waarbij twee bouwstromen niet samenvallen.

Dat is allemaal heel praktisch: mijn vraag ging over de theoretische onderbouwing.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Leon (datum: 12-05-2021 21:36)

Ik zie niet in waarom er zoveel warmte verloren zou gaan via de bouwmuur. Rondom de ankerloze spouw goed vullen en de thermische schil netjes aan laten sluiten en klaar. Waarom zou de isolatie nat worden? Waarom zou het zo tochten op die plek? Waarom zou hier meer warmte verloren gaan dan op andere plekken van de spouwmuur? Ik zie het eerlijk gezegd niet.
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Jack , van SenS (datum: 14-05-2021 09:41)

Aangezien het rijwoningen zijn en er toch al goede onderlinge afspraken moeten worden gemaakt, is het misschien te overwegen om te kiezen voor massieve woningscheidende wanden?
Tevens minder risico op resten in de spouw (want daar zal niet iedereen even zorgvuldig mee omgaan) en dus minder kans op contactbruggen die kunnen leiden tot geluidhinder?
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 17-05-2021 12:24)

Er wordt hier gesproken over minerale wol die een luchtdichte schil moet vormen?!?
Ik hoop dat ik het niet goed heb begrepen want minerale wol is niet luchtdicht en het is ook niet mogelijk om de spouw luchtdicht uit te voeren.
Althans niet zonder een luchtdichte folie aan het buitenblad te bevestigen, maar ik vrees dat een architect hier zeer makkelijk denkt over luchtdichtheid.

Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 17-05-2021 12:35)

Een rekenkundige of theoretische onderbouwing van het vrij complexe systeem is hier waarschijnlijk niet mogelijk omdat een 1-d berekening als een Rc waarde hier onvoldoende dekkend is.

Een 2d koudebrugberekening is al beter maar neemt verschillende invloeden als vocht en luchtstroming onvoldoende mee.

Je zult dus al naar een 3D CFD simulatie moeten om een beetje inzicht te krijgen.
En dan de invoervariabelen zijn van groot belang. Hoe kierend is het binnenblad bijvoorbeeld.
En realiseert u zich dat een verkeerde aanname in de huidige weerstand van kieren kan leiden tot een dermate ander resultaat dat de gehele berekening overbodig wordt.

Graag meer informatie over uw plan, want als u denkt dat minerale wol luchtdicht is dan kunt u beter deze opdracht terug geven.

Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Leon (datum: 17-05-2021 14:15)

@Jack
Massieve wanden toepassen lijkt mij ook vragen om problemen. Waarschijnlijk wordt elke woning in z'n eigen bouwstroom, met eigen planning gerealiseerd. Uitgaand van een 'klassiek bouwsysteem' wordt de oplegging van de vloeren al snel een probleem. Nog los van het eeuwige geëmmer over wie de boel gaat betalen. Bij ankerloos regel je lekker je eigen helft van de bouwmuur en ben je van niemand afhankelijk (in principe...)
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
Leon (datum: 17-05-2021 14:21)

@Michiel Meinema
Inderdaad, 100% luchtdicht is zo'n strook natuurlijk niet. Net zoals de bekende plastic (regen)doppen in de kanaalplaten ook niet luchtdicht zijn (ook zo'n klassieke denkfout). Maar je hebt luchtdicht en luchtdicht. Laten we het volgens de filosofie van de bouwfysisch benodigde bouwfolies dan maar even hebben over 'luchtremmend'. En hoe beter aangebracht, hoe meer het doet. En volgens mij mogen we er wel van uit gaan dat zo'n strook minerale wol 'voldoende luchtdicht' is en er in ieder geval voor zorgt dat er geen ongewenste luchtstromen door de bouwmuur gaan.

(Ten overvloede, doch voor de volledigheid: voor de luchtdichtheid van de woning zelf heb je het sowieso niet nodig natuurlijk, dat los je normaliter op in je binnenblad).
Re: Spouwmuur isoleren
Naam:
pino (datum: 18-05-2021 17:06)

Ik ben bij tientallen zelfbouwkavels op IJburg betrokken geweest.

John heeft gelijk dat coördinatie belangrijk is en dat dit zelden van begin tot heit einde goed gaat.

constructief is een 4 lagen hoog zelfstandige woning van 6 bij 12 zoals deze op IJburg gerealiseerd werden verre van standaard als ze geheel op zichzelf moeten blijven staan




Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl