Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Brandklasse dakraam
Naam: E.Dorst (datum: 26-04-2021 14:37)

Goedendag,
we willen dakramen plaatsen op zolder en volgens de regels moeten deze brandwerend zijn uitgevoerd. Maar welke brandklasse is dan minimum vereist? is brandwerend dan automatisch klasse A1?


Reageer
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-04-2021 19:13)

brandklassen gaan over brandvoortplanting over het materiaal heen, niet over brandwerendheid naar de buren.

Of dat nodig is, ligt aan de afstand tot de perceelsgrens, en aan de grootte van het raam.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 28-04-2021 16:59)

Als ik heb goed heb begrepen zegt de NEN 6068 geldt weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van minimaal 20 minuten, als de afstand tussen een brandcompartiment naar een andere brandcompartiment < 5 meter.
Bij ons is die afstand ongeveer 4 meter. De groote van het dakraam hebben we nog niet bepaald.
We kunnen natuurlijk vragen bij een dakraam-leverancier welke brandklasse nodig is, maar liefst willen we de informatie van een objectieve bron krijgen. Is het op internet beschikbaar? of kunnen we dit soort details alleen opvragen via professionele bureaus?
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-04-2021 18:08)

De eis staat in het bouwbesluit, en die 20 minuten is het minimum van het minimum. Op het moment dat u gaat verbouwen heeft u ten minste 30 minuten nodig, en dan ten opzichte van uw situatie over de erfgrens heen gespiegeld.

Die 5 meter komt inderdaad uit de NEN6080, maar dat is de afstand waarbinnen je van brandoverslag MOET uitgaan (tenzij je met een berekening aan kunt tonen dat je meer dan 3x de uittredende vlamdiepte verwijderd bent van je andere opening.
In spiegelsymmetrische situaties betekend dat dan ook dat je minimaal 2,5 meter van je perceelsgrens verwijderd zou moeten zijn om de brandwerendheid af te schalen. Of dat kan ligt dan alsnog aan de grootte van je opening.
Bij een schuin dak moet je die 2,5 meter meten vanaf het midden van het raam, haaks op het raam. Kan dus nog wel meevallen.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 03-05-2021 08:59)

Dank voor de uitleg.
We hebben nogmaals de afstand tussen het dak de erfgrens gemeten, op de plek waar we de dakraam zouden willen. We komen toch niet verder dan 2.0-2.1 m.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 03-05-2021 09:02)

maar dat is niet haaks op het raam...
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
Leon (datum: 03-05-2021 10:35)

Het ligt een beetje aan de situatie waarin je zit, waar hebben we hier mee te maken? Gewoon een langskap van meerdere woningen (dus doorgaand pannendak)? Dan is het doorgaans niet zo spannend, het wordt wat lastiger wanneer wanneer je dakraam ook 'uitkijkt' op een ander bouwwerk, hetzij aan de overkant of aan de zijkant.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 03-05-2021 13:39)

We wonen in een gewone rijtjes woning. Onze buren hebben dezelfde puntdak als wij. Ons idee was om de dakraam zo hoog mogelijk te plaatsen, dan is de afstand tot het dak van de buren het grootste.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
Leon (datum: 03-05-2021 15:27)

Je hebt dus per woning een eigen dwarskap? (Zie ook: https://www.joostdevree.nl/shtmls/dwarskap.shtml) En vanuit je dakraam kijk je naar de dwarskap van de buren? Of begrijp ik je dan verkeerd?
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 03-05-2021 18:43)

Inderdaad. Vanuit dakraam straks zou ik de dwarskap van de buren zien.

De afstand die we hebben gemeten vanuit midden van de dakraam naar de erfgrens, hebben we momenteel bepaald op de horizontale as, wat dus niet haaks is tov het raam of dak. Mogelijk is dit dus onjuist?
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
Leon (datum: 04-05-2021 08:53)

Je mag de afstand inderdaad haaks op het dakvlak/dakraam meten, in het midden van het dakraam. Afhankelijk van de dakhelling zit je dan al gauw aan 2,5 à 3 meter. Je zou overigens eens kunnen kijken in de oorspronkelijke bouwtekeningen (gemeentearchief) of er iets is genoemd over de brandwerendheid van de kap. Logischerwijs zou er wel iets over genoemd moeten zijn, met een beetje geluk kun je zelfs achterhalen welk segment van het dakvlak brandwerend moet zijn. Als je daar buiten zit met je dakraam, dan zit je sowieso goed.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 04-05-2021 09:58)

Meestal gaan ze een dak niet 'half' brandwerend maken, maar kiezen ze een constructie die dat sowieso is en werken daar het hele dak mee af.


Re: Brandklasse dakraam
Naam:
Leon (datum: 04-05-2021 10:13)

Klopt, maar als uit de stukken blijkt dat alleen de onderste x meters brandwerend dienen te zijn dan is daar je antwoord.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 04-05-2021 16:08)

Ons huis is niet super oud; ongeveer 10j oud. Dus ik neem aan dat het gebouwd was volgens bouwstandaard wat redelijk actueel is. Ik weet alleen niet wat dit precies inhoudt mbt de brandwerendheid.
Het dak ziet er constructief uit als 1 geheel. Ik bedoel dat het niet lijkt alsof de onderkant meer brandwerend is uitgevoerd dan de bovenkant van het dak.
In het oorspronkelijk ontwerp was er dus geen dakraam. Maar om meer daklicht te creeeren op zolder zouden we dat graag willen. Ik zal nog even checken wat de afstand is tot de erfgrens haaks op de dakvlak.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
Leon (datum: 04-05-2021 21:54)

Bouwjaar is niet zo relevant, exacte uitvoering van het dak ook niet. Ik ben zelf gewend om in dat soort situaties aan te geven welk deel van de kap brandwerend moet zijn (bijvoorbeeld de onderste helft), juist omdat je bij woningbouw altijd wel te maken hebt met dakkapellen en dakramen. Dan is het veel simpeler om een zone aan te wijzen waar je ongestraft je gang kan gaan, dan hoef je niet elke variant door te laten cijferen. Wellicht is dat hier ook het geval. Al sluit ik niet uit dat er helemaal niks over gemeld is, er werd (en wordt...) wat af gerotzooid soms in de projectmatige woningbouw. Helaas...
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
E.Dorst (datum: 05-05-2021 12:19)

Een andere vraag; aan de hand van de uitleg hierboven kunnen we nu wel een betere schatting maken van de afstand tot de erfgrens, maar is onze eigen berekening eigenlijk voldoende bevestiging voor de wet?
Het is nml niet mogelijk voor ons om nu zelf het dak op te komen, dus ter plekke meten kan helaas niet.
Re: Brandklasse dakraam
Naam:
Leon (datum: 05-05-2021 13:46)

Strikt genomen moet je er altijd aan rekenen, op basis van vuistregels is er veel te doen maar de resultaten van een berekening willen daar nog wel eens van afwijken. Soms gunstig, soms juist niet. Brandoverslag is van meerdere factoren afhankelijk, in eerste instantie van hoeveel energie er wordt opgebouwd en vervolgens hoe die energie naar buiten 'spuit'. Kleine/weinig openingen kunnen dan bijvoorbeeld juist nadelig werken, omdat de vlammen dan verder naar buiten schieten. Gemiddelde stelregel gaat uit van een vlamlengte van 5 m1, op basis van spiegelsymmetrie is dat 2,5 m1 tot de erfgrens. Zeker wanneer je je dakraam hoog in het dak plaatst denk ik dat je wel goed zit in dit geval, maar dat blijft een aanname. De maat controleren hoeft trouwens niet vanaf het dak, als je de horizontale maat weet dan kun je dat op basis van de dakhelling gewoon uitrekenen. Mocht je e.e.a. onderbouwd willen hebben, dan vraagt dat toch om een overslagberekening. Een brandadviesbureau kan je daar mee helpen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl