Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bebouwing
Naam: Jose van Rooij (datum: 31-03-2021 09:34)

Beste,
wij hebben een dijkwoning en hebben ruim 1400 m2 grond. We hebben handhaving gehad en nu blijken we 188 m2 bebouwd te hebben en moeten we afbreken. We hebben echter veel geinvesteerd in deze bijgebouwen, die laag zijn, als houthok dienen. Het is geheel landelijke stijl. Mijn vraag is, is dit nog aan te vechten bij de gemeente zodat we met uitzondering dit kunnen laten staan? Hartelijk dank
Reageer
Re: Bebouwing
Naam:
erik (datum: 31-03-2021 12:58)

missen we het woordje teveel in uw relaas?

is de 188 m2 het totaal aan bijgebouwen? of is dit inclusief het hoofdgebouw. Hoe groot is u achtererfgebied? zie de bepaling bij
vergunningsvrijbouwen van de rijksoverheid.
Re: Bebouwing
Naam:
. (datum: 31-03-2021 13:59)

In Nederland kun je dit inderdaad aanvechten, door bezwaar in te dienen tegen het handhavingsbesluit. Vervolgens beroep en hoger beroep.

Alleen als er 188 m2 (meer?) is gebouwd dan het bestemmingsplan toestaat, dan is de kans klein dat dit alsnog wordt gelegaliseerd. Een perceelsoppervlakte van 1400m2, landelijke uitstraling en veel ge´nvesteerd zijn geen gegronde redenen.
Re: Bebouwing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 31-03-2021 15:06)

Even afhankelijk van de bestemming van de grond, de plaatsing van het hoofdgebouw en de grootte van je achtererf mag je wel een aantal m2 vergunningvrij bouwen, zelfs wanneer het bestemmingsplan dit niet toestaat. Ze kunnen je ten hoogste aanschrijven voor datgene wat je teveel hebt gebouwd, niet voor de volledige oppervlakte.

Er is echter wat weinig info om daar iets over te zeggen.
Re: Bebouwing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 31-03-2021 15:09)

Het volledig vergunningsvrij bouwen (zonder bouwtoestemming en zonder ruimtelijke toets) kapt in ieder geval af op 130 m▓. Op het moment dat het bestemmingsplan meer toestaat, mag je die oppervlakte ook zonder bouwtoestemming neerzetten.

Er zijn nog wat voorwaarden voor de hoogte en de soort van dak, maar het kan dus zijn dat je 'maar' 30 m▓ hoeft weg te halen.
Re: Bebouwing
Naam:
pino (datum: 31-03-2021 16:37)

de gemeente hoort een aanschrijving zorgvuldig voor te bereiden en ook rekening te houden met vergunningsvrije onderdelen.

als het alleen illigaal is maar wel mogelijk zou dit reeds in de aanschrijving vermeld moeten zijn.

als er enkel een verzoek is om af te breken betekend dat dat u bezwaar terzijde zal worden gelegd en u in principe pas bij de volgende ronde in hoger beroep misschien een kans maakt. mits u voor de rechter goede argumenten kunt aanvoeren waarom die bouwsels gehandhaafd zouden moeten worden
Re: Bebouwing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 31-03-2021 19:04)

Wel mooi wanneer mensen nog steeds denken dat handhavers hun werk juridisch correct uitvoeren. :)

8 van de 10 aanschrijvingen die ik langs zie komen hebben fouten. Dus wel degelijk de moeite waard om even te checken of ze overal rekening mee hebben gehouden.
Re: Bebouwing
Naam:
pino (datum: 31-03-2021 19:33)

waar mensen werken worden fouten gemaakt maar 8 van de 10 lijkt me wat veel.
vooral omdat fouten uiteindelijk altijd in het nadeel van de gemeente zijn
Re: Bebouwing
Naam:
Leon (datum: 01-04-2021 09:00)

Een gemeente is geen bedrijf pino. En als je een burger vraag om 'te veel' bebouwing weg te halen en men gaat daar in mee, dan is het 'prima' toch? Bij opmerkingen/verzoeken tot aanvulling op bouwaanvragen heb ik ook nog nooit meegemaakt dat het volledig juist is. De meeste punten kun je vaak direct weerleggen (Het zit wel bij de aanvraagstukken, kwestie van beter kijken. Of men begrijpt/kent de regelgeving niet). Dan kon 8 van de 10 wel eens aardig kloppen...
Re: Bebouwing
Naam:
pino (datum: 01-04-2021 15:01)

@Leon
Er is een groot verschil tussen een opmerking op een aanvraag en een aanschrijving.

Bij een aanschrijving is het de gemeente zelf die het uitzoekwerk moet doen en de verantwoording heeft dat dit goed is.
En niet slechts een al dan niet toetsende derde.

Dat daarin ook fouten worden gemaakt bestrijd ik niet.
De aanschrijvingen die in onder ogen krijg zijn in zijn algemeenheid goed uitgewerkt.

Al moet ik er wel bij zeggen dat die hoofdzakelijk uit Amsterdam komen en die hebben veel ervaring met de materieRe: Bebouwing
Naam:
pino (datum: 01-04-2021 15:16)

mischien moet je de ingediende documenten een logischere naam geven of voorzien van een inhoudsopgave.
Als je vaak opmerkingen krijgt die je zo kan weerleggen.

wij krijgen ook vaak rapporten die alleen maar een nummer hebben als naam en soms niet eens voorzien zijn van een voorblad of datum.Re: Bebouwing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-04-2021 15:17)

Dan zien we dezelfde. Ik ben niet onder de indruk van de inhoud. Kan komen omdat ik zelf ook bij afdelingen vergunningen en handhaving heb gewerkt, en weet hoe het hoort.

De meeste handhavers zijn praktijkmensen, die niet zoveel ophebben met de regels, en kwaliteit willen maken. Op het moment dat het lijkt dat de regel dat niet doet (omdat het bouwbesluit/woningwet/wabo nou eenmaal politieke concessies zijn), is de neiging vaak er een eigen sausje overheen te gooien.

Ook het nakijken of iets 'binnen afzienbare tijd legaliseerbaar' is, wordt vaak niet goed gedaan.

Maar goed, your mileage may vary.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl