Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: is een tuinmuur een bouwconstructie?
Naam: Arno (datum: 19-03-2021 09:35)

ik heb met een aannemer en constructeur de discussie of er voor een tuinmuur constructieve voorschriften gelden. Gesteld wordt dat de muur geen bouwconstructie is (Bouwbesluit).
Het gaat om een gemetselde muur van granieten natuursteenblokken. 5 meter lang, 1,3 m hoogte boven maaiveld en 150 mm dik. Te plaatsen op betontegels 600x600x60 mm, aanleg diepte 400 mm - MV, direct op de bestaande ondergrond.
Komt in de openbare ruimte, dus vergunningplichtig, in Amsterdam.
Aannemer geeft aan, dat de muur zich niet kwalificeert als bouwconstructie. De tuinmuur draagt enkel zichzelf. Geen constructieve berekeningen zijn nodig, kan direct geplaatst worden, zonder aanpassingen aan de ondergrond. Maximaal verwachtte verzakking is 50 mm.

Hebben we het over een bouwconstructie en gelden voor de muur de eisen omtrent constructieve veiligheid?
Bijlage: tuinmuur fundering.pdf Reageer
Re: is een tuinmuur een bouwconstructie
Naam:
pino (datum: 19-03-2021 16:48)

Dus jij wilt het risico lopen dat muur in elkaar flikkert als er iemand eens lekker tegenaan staat te duwen of iets dergelijks

Het is openbare ruimte dus zet het ding gewoon goed stevig neer

En als je perse een stok zoekt.
die tegels onder die muur vormen een fundering die de muur draagt

de muur dient ook bestand te zin tegen ander zaken als zijn eigen gewicht zoals wind of iemand die er over heen klimt.Re: is een tuinmuur een bouwconstructie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-03-2021 19:06)

Het is misschien geen 'gebouw' maar wel degelijk een 'bouwwerk'. Daar kun je in het bouwbesluit gewoon de vereisten voor terugvinden. En die zijn grotendeels hetzelfde als voor gebouwen.

Of je er een constructeur op moet loslaten om die reden: Tja, dat zal liggen aan de grootte van die muur. Hoe aannemelijk is het dat hij ook wel zonder doorrekenen stevig genoeg is?
Re: is een tuinmuur een bouwconstructie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-03-2021 19:12)

Met een hoogte van 1,3 meter zou ik me er zelf niet al te druk om maken. De definitie van 'bouwwerk' in de woningwet stelt ook dat het moet gaan om een constructie van 'enige omvang'. Een laag muurtje vindt ik dan weer minder spannend dan een hogere muur.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl