Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Propaangas aansluiting
Naam: Roel (datum: 17-03-2021 12:07)

Ik ben met een nieuwbouwwoning bezig en deze mensen willen een propaangasaansluiting. Tank kan prima 25mtr verderop staan. Zijn/staan er ook ergens documenten die aangeven dat verwarmen van nieuwbouw op propaan kan/mag.... of niet mag? Voor zover ik kan zien moet dit prima kunnen. Aardgas mag uiteraard niet (of je moet in een uitzonderingsgebied liggen) maar propaan moet m.i. wel kunnen. Iemand hier toevallig ervaring mee?
Reageer
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 17-03-2021 12:59)

We zien ze wel eens bij woonboten, maar je zit wel aan strenge regels vast. Zie https://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/activiteitenbesluit/activiteiten/overslag-transport/gassen/propaan-tanks/automatische/

Je wordt ook als particulier door het plaatsen automatisch een type B inrichting voor de wet Milieubeheer, moet dan ook een melding doen conform het activiteitenbesluit(gelijktijdig met de bouwaanvraag, anders is het een weigeringsgrond), en je zult aan de PGS-19 regels moeten gaan voldoen.

Daarnaast ben ik benieuwd of de gemeente dit bestemmingsplantechnisch wil toestaan, dat zal aan de situatie liggen. Midden in een woonwijk ga je die toestemming niet krijgen, aan een afgelegen dijk misschien wel.
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 17-03-2021 13:00)

Ben ook wel benieuwd hoe je dit dan in de EP-berekening gaat invoeren, en hoe energiezuinig je woning hierdoor wordt.
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
Leon (datum: 17-03-2021 14:31)

Volgens mij krijg je dat er nooit fatsoenlijk door in je BENG-berekening. Woningbouwinstallaties en de bijbehorende certificaten zijn daar niet op toegespitst dus je moet dan aardig wat compenseren om het recht te breien lijkt me. Waarom niet gasloos? Dat is toch de toekomst, er zijn tegenwoordig ook legio oplossingen om dat voor elkaar te krijgen...
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
pino (datum: 17-03-2021 19:47)

technische kan dat prima.

of er wijzigingen zijn naar aanleiding van het aardgasloos bouwen is mij onbekend
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
Roel (datum: 18-03-2021 09:22)

de woning is vorig jaar al ingediend. De woning staat in het buitengebied en ruimte zat daar. Dat zal geen probleem zijn. In de EPC berek. is aardgas aangehouden met een opmerking erbij want deze optie staat niet in het rekenprogramma. Er is dus gewoon een HR ketel aangehouden. met wat aanpassingen kunnen die prima op propaan draaien.
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-03-2021 10:03)

Is de vergunning ook al afgegeven, of heb je al een aanvullingsverzoek gehad? Die activiteitenmelding had je sowieso al moeten doen dan.

Bij je forfaitaire waarden zul je propaan inderdaad niet gaan terugvinden. Maar dan moet je in plaats van die 'vaste' waarden de juiste rendementen zelf invoeren. Volgens mij is propaan qua opwekkingsrendement zelfs wat gunstiger dan aardgas.

En ga alsjeblieft niet prutsen aan ketels die voor aardgas bedoeld zijn. Je kunt op de markt prima een HR ketel kopen die voor propaangas is aangepast. Ook daarbij is het zaak dat je niet de 'standaard' HR ketel kiest, maar zelf de exacte rendementen in gaat voeren in je berekening. De leverancier kan je die vast wel geven.
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
Leon (datum: 18-03-2021 13:46)

Ah ok, ik was in de veronderstelling dat de aanvraag nog plaats moest vinden. Strikt genomen klopt je EPC dan niet inderdaad, als je een propaangasketel plaatst die minimaal hetzelfde rendement levert dan zal dat voor de bestaande vergunning niet zo'n probleem zijn verwacht ik. Helemaal als het specifiek in de berekening is genoemd en het zo vergund is. Ik moet trouwens de eerste ambtenaar nog tegenkomen die een EPC-berekening inhoudelijk kan lezen en beoordelen, maar dat terzijde.
Re: Propaangas aansluiting
Naam:
pino (datum: 18-03-2021 13:57)

hoezo prutsen.
Er zijn genoeg leveranciers die zelf die ombouwsets leveren.

verder gaat dit over de theorie niet over het daadwerkelijk plaatsen van de ketel
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl