Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: rechtens verkregen niveau issue
Naam: Ron van de Berg (datum: 12-03-2021 11:26)

Ik heb een bestaand kantoorpand (zie afbeelding) dat getransformeerd gaat worden tot appartementen. Dus van kantoor- naar woonfuncties, functiewijziging. Het bestaande pand heeft 2 onafhankelijke vluchtroutes.

Nu vraag ik me af: je kijkt naar rechtens verkregen niveau voor de zaken die je gaat verbouwen. Het hele pand wordt feitelijk 'verbouwd', er komen nieuwe woningen, verkeersruimtes e.d.

Moet ik nu voor wat betreft de vluchtroutes aan feitelijk de nieuwbouweisen voor woonfuncties voldoen? Dus in principe 2 onafhankelijke vluchtroutes (of evt. portiekontsluiting). Omdat er in de bestaande situatie ook 2 vluchtroutes zijn? Of is dat in dit geval n.v.t. omdat de gebruiksfunctie wijzigt?

Bijlage: Screen Shot 03-12-21 at 11.25 AM.JPG Reageer
Re: rechtens verkregen niveau issue
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-03-2021 16:22)

Nee, je bekijkt het per specifiek onderdeel. Het RVN is dan ook geen 'standaardniveau' wat je over je hele gebouw tegelijk uitrolt, het is een kwaliteitsniveau wat je alleen in de praktijk kunt bepalen door te kijken 'wat er zit', en 'of dat legaal tot stand gekomen is'.

Daarnaast heb je het hier ook over een functiewijziging. Dus in eerste instantie toets je of de situatie 'as is' kan voldoen aan de eisen van bestaande bouw voor de nieuwe functie (woonfunctie). Als dat zo is, hoef je niets te veranderen, ben je dus (ook weer per onderdeel) niet aan het bouwen en zijn de eisen bestaande bouw leidend. Pas wanneer je niet meer aan bestaande bouw kunt voldoen, en moet gaan veranderen, ga je checken wat het RVN is. En voor onderdelen die nog niet aanwezig zijn, is er geen RVN dus die vallen in de meeste gevallen ook weer terug naar bestaande bouw.

Op die manier kun je inderdaad een erg woon- en gebruiksonvriendelijk gebouw maken, maar dat is een risico wat ze bij het opstellen van het bouwbesluit op de koop toe genomen hebben, onder het motto 'dat lost de markt zelf wel op'.
Re: rechtens verkregen niveau issue
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-03-2021 16:26)

Het bevoegd gezag, en dan met name de brandweer, willen het resulterende niveau nog wel eens te laag vinden, en proberen het tijdens de aanvraag ongemotiveerd op te krikken door een te hoog niveau van voorzieningen als eis te verpakken.
Aanvragers durven daar dan weer niet goed tegenin te gaan, met als gevolg dat je erg onduidelijke gebouwen krijgt.

Belangrijk is dat je eerst weet wat je MOET, om daarna zelf te bepalen wat er meer MAG.

Mocht je daar qua brandveiligheid nog wat advies in zoeken, zoek dan even op google naar onze bedrijfsnaam, en stuur een mailtje.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl