Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen?
Naam: Miranda (datum: 22-02-2021 15:43)

Hallo,

In 2009 hebben wij een draagmuur doorgebroken naar een reeds bestaande aanbouw (met vergunning). De aanbouw is gerealiseerd door de vorige eigenaar de doorbraak pas later door ons.

Ik was in de veronderstelling dat deze doorbraak vergunningsvrij was. Wij zijn hier in ieder geval niet op gewezen door de aannemer. Wel is er een constructieve berekening gedaan.

Anno 2021 twijfel ik eraan of het wel vergunningsvrij was. Sterker nog ik ben ervan overtuigd van niet. Ik wil dan ook de mogelijke illegale situatie die er is legaliseren indien nodig.
Doorbraak van draagmuur naar vergunningsvrije aanbouw mag als deze tegelijkertijd wordt uitgevoerd maar anders is er een vergunning nodig. Voor handhaving maak ik mij geen zorgen maar wel bij een eventuele verkoop of verzekeringstechnische zaken.

Ik heb de volgende vragen;
Is er sprake van een illegale situatie als de aanbouw en doorbraak van de draagmuur nu vergunningsvrij zijn? Ik ben er redelijk overtuigd dat de zowel de aanbouw als de doorbraak nu vergunningsvrij mits ze tegelijkertijd worden uitgevoerd. Klopt dit? Zo ja, is de situatie dan legaal?

Als ik een vergunning aanvraag voor het doorbreken van de draagmuur welke normen/besluit worden dan gehanteerd? Uit 2009 of uit 2021?
De constructieve berekening die ik nu heb is van eind 2008, begin 2009 doorbraak gerealiseerd.

Wanneer de huidige normen gehanteerd worden zit er dan verschil in? Moet ik rekening houden met mogelijke verzwaringen van normen waardoor de berekening misschien afgewezen wordt door de gemeente.
Er ligt in ieder geval een HEB balk 240 in met een lengte van 4 meter ondersteund door twee ingemetselde stalen balken met een grondplaat.

Welke stappen kan ik nu het beste ondernemen? Ik wil in ieder geval een legale situatie.
Is de dit situatie nu legaal?

Met welke mogelijke obstakels moet ik rekening houden bij het achteraf aanvragen van vergunning? Is het mogelijk dat er constructieve aanpassingen gedaan moeten worden omdat er nu andere normen gelden?

Heel graag jullie advies/visie.
Reageer
Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
Leon (datum: 22-02-2021 16:04)

Ik zou me er eerlijk gezegd niet zo druk om maken. Als je een vergunningsvrije uitbouw plaatst, dan is de muurdoorbraak die daar bij hoort ook vergunningsvrij. In dit geval is dat niet gedaan, maar je hebt die muurdoorbraak wel laten berekenen door een constructeur. Dat is eigenlijk het voornaamste. Ik zou zeggen: bewaar de documenten die bij die uitbouw horen, inclusief die doorbraak, dan heb je m.i. voldoende 'dossier'. Alsnog legaliseren kan natuurlijk, maar ik zie daar persoonlijk de meerwaarde niet zo van in. Wat is voor jou de reden dat je dit wil gaan doen?
Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
Leon (datum: 22-02-2021 16:07)

Ter info: tussen moment van uitvoering en nu heb je eigenlijk twee grote wijzigingen:
- Vergunningvrij mag je veel meer (gunstig);
- Constructieberekeningen gaan nu op basis van eurocodes, over het algemeen zijn de veiligheidsmarges wat groter dan voorheen. Volgens mij zijn de verschillen vooral bij gewapend beton van toepassing, ik weet niet of dit ook bij staal speelt.

Mocht je dit achteraf toch vergund willen hebben, dan lijkt het mij reŽel dat men de uitgangspunten van toen hanteert. Als die berekening op het moment van uitvoering correct was, dan kunnen ze daar nu moeilijk op terugkomen. Ik weet niet hoe groot je uitbouw is, maar je zou op www.omgevingsloket.nl eens kunnen kijken of deze nu niet vergunningsvrij is. Dan ben je m.i. sowieso klaar.
Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
pino (datum: 22-02-2021 17:23)

Nergens staat een uitvoeringsvolgorde of een bouwtijd bij een vergunningsvrije uitbouw

Als jij dat wil mag je de doorbraak 10 jaar later maken dan de uitbouw.

jouw uitbouw was echter in 2009 schijnbaar niet vergunningsvrij het is natuurlijk de vraag of hij dat nu wel is.

voor de diudelijkheid het betreft alleen de doorbraak in de gevel naar de uitbouw
als er meer is doorbroken is dat niet vergunningsvrij

Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
Miranda (datum: 22-02-2021 19:08)

Beste Pino en Leon,

Bedankt voor de reacties!

Ik weet vrij zeker (al ben ik een leek) dat de aanbouw nu vergunningsvrij is. Er zijn twee buren die een veel grotere uitbouw vergunningsvrij hebben gerealiseerd. Wanneer ik omgevingsloket raadpleeg kom ik ook op vergunningsvrij.

Ik wil niet onnodig een illegale situatie voort laten duren omdat dit verkooptechnisch en verzekeringstechnisch problemen op kan leveren.
Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
Leon (datum: 23-02-2021 08:03)

Dan denk ik dat je (voorheen) illegale situatie bij deze alsnog legaal is geworden. Zo zal een gemeente dit ook zien, iets dat vergunningsvrij is kan immers niet illegaal gebouwd zijn. Zolang die muurdoorbraak uitsluitend is bedoeld om de uitbouw aan de bestaande woning te trekken zit je m.i. helemaal goed nu.
Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 23-02-2021 11:03)

De volgorde maakt niet zoveel uit, en dit is niet illegaal (hoe raar dat ook lijkt).
Beetje een technisch verhaal, maar in het Bor (de regels voor vergunningvrij bouwen) gebruiken ze een formulering die zorgt dat alle werkzaamheden die 'betrekking hebben op'... een bepaald onderdeel vergunningvrij zijn. De werkzaamheden voor die doorbraak hebben betrekking op jouw vergunningvrije uitbouw, en zijn dus direct ook vergunningsvrij.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ramen en gevelwijzigingen. Op het moment dat die in een vergunningvrije uitbouw zitten, is het veranderen daarvan ook vergunningsvrij.

Het is wel goed dat je het constructief hebt laten doorrekenen, want vergunningsvrij is niet 'regelvrij'. Je moet gewoon aan het Bouwbesluit voldoen, maar er is niemand die dat preventief voor je gaat controleren.
Re: Mogelijke illegale constructieve aanpassing gedaan in 2009. Hoe nu handelen
Naam:
Ernst (datum: 03-03-2021 13:08)

Als ik het me goed herinner staat ook in de BOR dat ook een wijziging aan een uitbouw vergunningsvrij kan zijn. Dat lijkt me hier het geval.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl