Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Mandelige schoorstenen
Naam: Likor (datum: 10-02-2021 11:51)

Ik heb 2 mandelige schoorstenen die helaas beide lekken. Ze zijn gebouwd in 1972 en er wordt gemiddeld eens per jaar iemand ingehuurd om een lekkage op te lossen. De lekkages worden steeds erger en nu zijn de houten platen aan de binnenkant ook nat en zacht geworden. Verzekering wil pas betalen na een offerte en die kan pas gegeven worden als de lekkage is opgelost. Beide buren hebben op dit moment geen lekkage. Buren aan een kant hadden vorig jaar wel lekkage, maar na het aanbrengen van een verbeterde pijp is bij hun de lekkage weg en juist aan onze kant begonnen.
Vanmorgen is er een erkend schoorsteenveger komen inspecteren en die heeft voorgesteld om in ieder geval alles te impregneren en de bovenplaat af te smeren. Gezien de leeftijd en staat van de schoorstenen was volgens hem de beste optie om een overzetschoorsteen te plaatsen, zodat alle problemen door veroudering opgelost zijn. Uiteraard is dit een duurdere oplossing, maar blijkbaar wel de beste. Kan ik nu beide buren vragen om ook voor deze duurdere oplossing te kiezen, of zal ik weer genoegen moeten nemen met het goedkopere werk en hopen dat dit weer een tijdje goed zal gaan? Inmiddels wordt het dak van binnen natuurlijk steeds slechter, omdat het lekt en het water in de dakbeschot, isolatie en afwerking trekt. Kan ik ze ook aansprakelijk stellen als ze bijvoorbeeld tegenwerken?
De ene buur vraagt regelmatig of en hoe erg het nog lekt en of we al een oplossing hebben, maar de andere buur zegt dus vorig jaar al een dure pijp te hebben laten plaatsen en vindt het eigenlijk wel best zo.
Reageer
Re: Mandelige schoorstenen
Naam:
ron (datum: 10-02-2021 14:07)

verzekering wil pas betalen na offerte. En offerte pas na herstel. ???

volgens mij laat je eerst een offerte maken en als je daarmee akkoord ga volgt het herstel. en verzekering zal onder voorwaarden eventueel tot betaling overgaan. Ik zou niet weten onder welke verzekering dit zou kunnen vallen. Algemene onderhoud is doorgaans geen verzekering voor af te sluiten. En een schoorsteen van bijna een halve eeuw oud, zou je het beste vervangen. Vervelend dat deze mandelig is. In hoeverre is hij nog daadwerkelijk door u in gebruik? Je ziet vaak dat dergelijke schoorstenen worden verwijderd doordat er een andere schoorsteenvoorziening is gecreeerd. Maar goed dan moet u uw buren mee hebben. U zou hem kunnen impregneren maar dat is iets wat periodiek opnieuw gedaan moet worden. De overzetschoorsteen is het beste maar ik vrees dat uw buren niet zullen bijdrage in de kosten. Maar beter 1 x een kwartje uitgeven dan 3 x een dubbeltje. Ik zou voor een degelijke (helaas duurdere oplossing) gaan
Re: Mandelige schoorstenen
Naam:
pino (datum: 10-02-2021 17:22)

waarom niet?
persoonlijk zou ik wel mee betalen

Als het lood lekt heeft impregneren geen enkele zin

Re: Mandelige schoorstenen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 11-02-2021 09:14)

De verzekering vergoedt niet de oorzaak, maar slechts de vervolgschade. Dus voor hij offertes voor herstel aan de binnenzijde opvraagt wil hij het probleem/lekkage oplossen.

Het is mandelig, dus ged. herstel is geen optie. Je zult bij elke optie op z'n minst de goedkeuring van de buren moeten hebben, en redelijkerwijs betalen zij de helft mee. Lastig omdat zij geen problemen hebben en verplichten kun je ze niet.
Re: Mandelige schoorstenen
Naam:
Likor (datum: 11-02-2021 09:40)

De opstalverzekering vergoed inderdaad alleen de gevolgschade, maar dan moet de oorzaak (beide lekkende schoorstenen) wel eerst opgelost zijn. Ze vergoeden namelijk maar één keer.
Aangezien het om 2 schootstenen gaat, is het voor mij alleen wel erg duur om het in m'n eentje te betalen. Sterker nog: dat kan ik niet. Dat impregneren zal inderdaad goedkoper zijn, maar dat komt regelmatig terug en dan nog zijn de schoorstenen 50 jaar oud. Volgens de schoorsteenveger is dat slechts een lapmiddel.
Een schoorsteen wordt door de buren gebruikt voor hun cv-afvoer en door ons niet meer (was natuurlijk ventilatiekanaal, maar hier hebben wij een dop in gezet), de andere schoorsteen is voor onze cv-afvoer en wordt door de andere buren gebruikt voor natuurlijk ventilatie.
Re: Mandelige schoorstenen
Naam:
Leon (datum: 11-02-2021 11:14)

(Oude) schoorstenen zijn doorgaans de eerste plekken waar lekkage ontstaat. Ze staan in weer en wind, er komen verschillende bouwkundige delen bij elkaar en vaak heeft er in het verleden ook nog een (schotel)antenne aan gezeten die de nodige uitwerking heeft gehad. Als je het goed wilt doen, en het aangezicht van de woning laat het toe, dan is de beste oplossing simpelweg om de schoorstenen te verwijderen. CV-ketels en ventilatievoorzieningen vervang je door een standaard kunststof dakdoorvoer. Kost ook een paar centen, maar dan ben je voorgoed van alle ellende af. Lijkt een dure oplossing, maar elk jaar een mannetje het dak opsturen kost ook genoeg. Als je het voor meerdere woningen/schoorstenen combineert en de kosten vervolgens naar rato verdeelt dan denk ik dat het nog wel te overzien is.
Re: Mandelige schoorstenen
Naam:
Likor (datum: 11-02-2021 22:14)

Ieder jaar een mannetje het dak op voor lapmiddelen wil ik dan ook niet meer. Als de kosten te delen zijn, is het inderdaad te overzien, maar in ieder geval één buur vindt het allemaal niet nodig omdat ze nu geen lekkage hebben.
Het gaat mij erom in hoeverre ik ze kan 'verplichten' om hier aan mee te betalen. Bij mij moeten dus al diverse stukken dakbeschot vervangen worden omdat er toch iedere keer weer lekkage ontstaat. Kan ik een permanente oplossing eisen in de vorm van de meest voordelige werkzaamheden: de overzetschoorsteen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl