Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam: N. (datum: 02-02-2021 19:05)

Goedenavond,

Ik heb een vraag over het bestemmingsplan van 2005 van onze gemeente en een positieve uitkomst van een vergunningsvrije check voor onze aanbouw. Bestemmingsplan is onduidelijk. We mogen niet meer dan 3 meter diep uitbouwen, mits de afstand naar het einde van het perceel (achter) tenminste 8 meter bedraagt (19 meter bij ons). Nu willen wij 6 meter diep gaan bouwen, waarvan al 2,15 meter eerder door voorgaande eigenaren was aangebouwd. De aanbouw heeft een scheidingswand en heeft een ondergeschikte functie aan het hoofdgebouw. De wet geeft aan 4 meter en indien dieper, dan moete deze een ondergeschikte functie hebben. Kan de gemeente hier dan bovenstaan? We blijven ruim binnen de 50% van het totale bebouwingsgebied en 25m2 is totale nieuwe aanbouw. Twee onder 1 kap.

Bestemmingsplan zegt:

g. in aanvulling op het bepaalde sub f is uitbreiding van hoofdgebouwen aan de bestaande achtergevel toegestaan met inachtneming van de volgende bepalingen:

1. de diepte van de uitbouw mag niet meer bedragen dan 3 m, mits de afstand van de achterzijde van de uitbouw tot de achterste perceelsgrens tenminste 8 m bedraagt;

2. de diepte van de uitbouw van een vrijstaande woning mag niet meer bedragen dan 5 m, mits de afstand van de achterzijde van de uitbouw tot de achterste perceelsgrens tenminste 20 m bedraagt en de diepte van het hoofdgebouw inclusief uitbouw niet meer bedraagt dan 30 m;3. de diepte van de uitbouw van een vrijstaande woning mag niet meer bedragen dan 8 m, mits de afstand van de achterzijde van de uitbouw tot de achterste perceelsgrens tenminste 30 m bedraagt en de diepte van het hoofdgebouw inclusief uitbouw niet meer bedraagt dan 30 m;

4. de diepte van de uitbouw van een vrijstaande woning mag niet meer bedragen dan 10 m, mits de afstand van de achterzijde van de uitbouw tot de achterste perceelsgrens tenminste 40 m bedraagt en de diepte van het hoofdgebouw inclusief uitbouw niet meer bedraagt dan 30 m;

Bedankt alvast!
Reageer
Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 02-02-2021 19:50)

Ligt er een beetje aan volgens welk artikel uit het Besluit Omgevingsrecht je vergunningsvrij bent. De gevallen uit artikel 2 zijn zowel voor het bouwen als voor het afwijken van de regels ruimtelijke ordening vergunningsvrij. De gevallen, uit artikel 3 zijn alleen voor het bouwen vergunningsvrij, maar wanneer je je daarbij niet aan het BP houdt moet je alsnog een ontheffing daarvan aanvragen.

Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
N. (datum: 02-02-2021 23:15)

Bedankt voor uw snelle reactie. Weet u toevallig of ik het volgende goed interpreteer? Artikel 2 geeft aan met maximum van 4 meter uitbouwen en Artikel 3 zegt hier niets over. Vallen we dan onder artikel 3, omdat we 6 meter willen uitbouwen?
Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
Jack , van SenS (datum: 03-02-2021 07:59)

Uw situatie valt m.i. sowieso niet onder art. 2, 3 of 4, want die gelden bij 'n vrijstaande woning. Uw vraag betreft een 2^1 kap woning.
Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
N. (datum: 03-02-2021 08:54)

Bedankt voor je reactie Jack.
Weet je dat zeker?
Want in mijn opgesomde rijtje in mijn eerste mail staat bij G. punt 1 nog nietst over vrijstaande woningen, daar beginnen ze pas bij punt 2 over.
Verder zie ik helemaal niets in het BP over twee onder 1 kap. Vandaar dat ik dacht dat wij onder punt 1 vallen.
Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
pino (datum: 03-02-2021 10:38)

schep jack.

inderdaad alleen artikel 1 is van toepassing als de woning niet vrij staat
Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 03-02-2021 11:51)

Nu lopen er twee zaken door elkaar:

Voor het bepalen van je vergunningsvrije mogelijkheden kijk je in het Besluit Omgevingsrecht (het BOR), in bijlage II, en dan art. 2 en/of 3. Zaken die volledig in art. 2 vallen, zijn vergunningvrij voor bouwen EN RO. Daarvoor hoef je je dus niet aan te trekken van het bestemmingsplan, dat wordt overruled.

Wanneer je een art. 3 geval hebt, moet je WEL onderzoeken of je het van het BP mag bouwen, en zo niet, een ontheffing daarop aanvragen.

Wat de laatste paar posters deden is kijken naar de artikelen uit het BP zelf. Maar die zijn misschien helemaal niet relevant, omdat de aanbouw helemaal in BOR bijlage II art. 2 past.
Re: Bestemmingplan uit 2005 en vergunningsvrije check
Naam:
Jack , van SenS (datum: 04-02-2021 07:42)

In mijn vorige reactie benoem ik art. 2, 3 en 4. Ik bedoelde daarmee te verwijzen naar de punten 2 t/m 4 in de vraag (dat zijn mogelijk geen art.nummers?). Misschien is daar enige verwarring door ontstaan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl