Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning??
Naam: erica (datum: 21-01-2021 06:02)

Afgelopen zomer ( begin augustus 2020) hebben wij onze nieuwe woning betrokken (opgeleverd juni 2020). Nu verwachten wij bij een nieuwe woning een energiezuinig woning. In de woning is een luchtwarmtepomp opgenomen. Met de jaarwisseling hebben we de meterstanden opgenomen en we zijn ons een hoedje geschrokken toen. voor de periode van juni tot met december hadden we al een energieverbruik van 2100 kwh. Volgens nibud is het gemiddeld verbruik voor 2 persoonshuishouden 2860 kwh gemiddeld voor een jaar. Als ik het verbruik extra poleer dan kom ik hard richting de 6000 kwh. Wij hebben ons probleem aangekaart bij de projectonwikkelaar: die geeft aan dat het verbruik altijd over een jaar moet beoordelen en dat de warmtepomp gemiddeld een verbruik 4000kwh op jaarbasis heeft. Dit laatste komt nu om de hoek, dit is ons niet eerder verteld. De mooie verkoopbrochhure praatte over een energiezuinige woning. Ik weet niet waar de energiezuinigheid blijft maar aan de elektrarekening zien we die niet. Okay, we hebben geen gasrekening. maar per saldo zijn onze energiekosten niet lager dan onze vrienden die in jaren 80 huis. iemand een idee wat we hier mee kunnen. We verwachten bij energiezuinige woning een lagere energierekening dan gemiddeld.
Reageer
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
A (datum: 21-01-2021 08:09)

6000-2100= 3900kwh om uw huis te verwarmen. Is ca 800 euro per jaar. Wellicht levert u ook nog energie terug?

Dat is minder geld dan de meeste huizen... het hangt natuurlijk samen met de afmetingen van uw huis en de instelling van de thermostaat. Mijn ervaring is wel dat warmtepompen meer stroom verbruiken dan diverse organisaties beloven.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
a (datum: 21-01-2021 08:23)

Sorry, ik bedoel 6000-2860=3140kwh = ca. 700 euro aan verwarming en douchekosten.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Leon (datum: 21-01-2021 08:29)

Zie ook dit topic: http://www.bouwhelp.nl/vraag/73686_nul_op_de_meter

Moraal van het verhaal: dit soort zaken beschouw je over een heel jaar. Jouw huis zal ook zonnepanelen op het dak hebben, daar heb je al een hele bak opbrengst van gemist in voorjaar en de zomer. Daar komt nog eens bij dat een groot deel van je stroomverbruik gewoon wordt veroorzaakt door de losse inrichting (kooktoestel, verlichting, etc.). Dat staat los van de energiezuinigheid van een woning. Daar heeft die warmtepomp geen schuld aan.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2021 09:10)

Om te beginnen moet je het verbruik inderdaad over 'n heel jaar beschouwen.

Bovendien betekent energiezuinig niet per definitie ook goedkoper. Daarnaast is met een gasaanluiting heel makkelijk onderscheid te maken tussen wat je verbruikt voor verwarming en warmwater. Nu krijg je alleen de elektra rekening.

Wat misschien ook nog meespeelt in deze periode is dat je vanwege covid vaker thuis bent en dus meer elektra verbruikt?
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
pino (datum: 21-01-2021 10:40)

de onzin van de verbruikers en de opwekking door elkaar te beschouwen volgens de regelgeving wordt hier weer pijnlijk duidelijk.

In een huis met veel snufjes voldoet men met minder isolatie aan de voorschriften.
tenzij je een 0 op de meter woning of iest dergelijks hebt gekocht kan je er van uitgaan dat de isolatie zo goedkoop mogelijke is uitgevoerd.


Verder schrijf je dat het niet aan jouw verwachtingen voldoet maar heb je ook ergens concreet iets op papier met betrekking tot je gebruik.
m.a.w. heb je een energiezuinig huis gekocht of gewoon een nieuwbouw huis.

Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Leon (datum: 21-01-2021 10:54)

Dat van die goedkope isolatie ben ik niet met je eens pino. Uiteraard zal het per ontwikkeling verschillen, maar de NOM-woningen waar ik bij betrokken ben geweest hebben altijd significant hogere Rc-waarden dan standaard Bouwbesluit. Grootste misverstand echter is dat mensen denken dat verwarmen van de woning (veel) energie kost, dat is al lang niet meer het geval. Verwarming is maar een fractie van de energiekosten, de grootste post vanuit het gebouwgebonden systeem is je warm tapwater. Gebruiksgebonden apparatuur wordt over het algemeen buiten beschouwing gelaten of forfaitair meegerekend. Dat kun je oneerlijk vinden, maar gedrag van de mens is niet te normaliseren en dus nauwelijks in een berekening te vangen. Er zijn wel rekenmethoden die daar gerichter op ingaan, o.a. de methodieken die horen bij de passiefbouw. Maar dat is wel een stukje complexer. Dat kan de overheid wel verplicht gaan stellen, maar dan loopt iedereen ook weer te piepen dat de aanvraag ingewikkelder en duurder wordt.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Leon (datum: 21-01-2021 10:58)

Ter vergelijk: kijk naar de wijziging in de energielabeling. Het oorspronkelijke energielabel was een aanfluiting, kwam niet in de buurt van wat je redelijkerwijs een fatsoenlijke berekening mag noemen. Nu is dat hersteld, gaan we het exacter bepalen in lijn met de BENG-rekenmethodiek. Gevolg: zo'n label is niet meer gratis. Gek he, geen enkele adviseur werkt voor niks. Maar dan gaan partijen als Vereniging Eigen Huis bezwaar maken dat huiseigenaren op kosten worden gejaagd. Ja, wat wil je dan? (Ja, we willen alles, het mag alleen niks kosten...). Maak daar vervolgens een stukje politiek van en je weet dat je na heel veel gepolder nog steeds niet iedereen tevreden hebt gesteld. Dat is dan weer het voordeel van onmogelijke opgaven, je weet dat je er met geen mogelijkheid uit gaat komen.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
pino (datum: 21-01-2021 11:04)

goed lezen
Dan zie je dat ik jouw nom woning reeds als uitzondering heb vermeld.

niet iedere nieuwe woning is echter een nom woning
er worden er ook genoeg op de markt gezet die alleen maar aan het bouwbesluit voldoen

Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
erica (datum: 21-01-2021 11:24)

De verkoopbrochure stond een voorwoord van de wethouder en die had het erover dat in het nieuwbouwplan het over woningen zouden komen die bijna BENG zouden zijn. Dus mede daardoor mijn verwachtingen ook ontstaan. Volgens de projektonwikkelaar zegt nu dat de wethouder het over de andere type woningen had die in optiesfeer voor NOM woning hadden gekozen. maar dat stond er niet bij. Maar dat maak ik niet uit de verkooptekst op. Ik ben ook maar een leek

Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Leon (datum: 21-01-2021 11:35)

@pino
Excuus, ik had de 'tenzij' gemist :)
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Leon (datum: 21-01-2021 11:40)

@Erica
BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw (en dat is een stap lager dan NOM bijvoorbeeld). Je hebt het over bijna BENG. In de praktijk zal je zien dat BENG maar in beperkte mate afwijkt van de van de EPC-normering, dat was dus al bijna BENG. Het is dus vooral een verkooppraatje waar met veel dure woorden eigenlijk niks inhoudelijks wordt gezegd. Maar in tijden waarin we steeds meer op duurzaamheid focussen bekt het natuurlijk wel lekker.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
pino (datum: 21-01-2021 12:27)

het systeem van pv panelen en luchtwarmte pomp gaat er aan voorbij dat je de meeste warmte nodig hebt als er weinig licht is.
en de pomp op dat moment niet effectief is wegens te lage buitentemperatuur

De kosten voor het beschikbaar hebben van voldoende energie in de koude winterperiode worden op deze manier niet eerlijk verdeeld.

er komt een moment dat dit ook helder wordt bij de politiek en de voordelen vervallen
(Er rijden hier nog bussen met de tekst deze bus rijdt op groen aardgas)


Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
erica (datum: 21-01-2021 12:34)

Maar als ik verwacht een energiezuinige woning te kopen, onder andere doordat de kreet bijna BENG (bijna energie neutrale gebouw) genoemd wordt dan reken ik niet op energierekening die weinig afwijkt van de rekening van vrienden met een woning met energielabel D. Ik zie de energiezuinigheid dan niet.

Mij doet dit alles denken aan de sjoemelsoftware bij de audi's van weleer. In theorie en onder bepaalde omstandigheden zal het energiezuinig zijn alleen de theoretische omstandigheden zullen wel nooit gehaald worden.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
pino (datum: 21-01-2021 12:53)

een goed jaren 80 huis is ook bijna beng met een windmolen of een stuk of 20 pv panelen
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Thomas (datum: 21-01-2021 15:06)

@Erica, ik zou toch eens vragen aan de wethouder om te reageren op jouw ervaring irt zijn verkoop-praatje.

(ik ken trouwens geen wethouders die zich lenen voor een verkoopbrochure)
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
pino (datum: 21-01-2021 15:30)

koel je overigens ook met die warmte pomp?

De energie kosten daarvoor zitten zeker niet in energie kosten van een gemiddelde woning.


Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2021 16:10)

Deze link biedt wellicht wat extra info:
https://www.debespaarvakman.nl/gas-versus-elektra/
(zie ook slotopmerking mbt warmwater)
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Michiel Meinema (datum: 26-01-2021 15:25)

Mijn woning is zogenaamd duurzaam maar toen ik de epc berekening vroeg aan de aannemer schrok ik van de 0,4 score. Het minst bij wet toelaatbaar noem ik bijvoorbeeld niet duurzaam.
NOM wil bijvoorbeeld ook niet zeggen dat je nul op de meter hebt. Want in sommige gevallen is alleen de energie ten behoeve van de woning gedekt en dus niet gebruiksgedrag (als tv, pc waterkoker enz.).
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 27-01-2021 09:24)

... 'duurzaam' betreft niet alleen de energiezuinigheid / resultaat epc.
Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
ron (datum: 27-01-2021 10:03)

duurzaam is een containerbegrip geworden. mijn houte gewolmaniseerde berging is ook duurzaam. als is het wolmaniseren weer niet zo duurzaam vanuit milieu oogpunt is mijn mening.

net als kwaliteit: hetzelfde schuurtje is ook kwaliteit, maar een andere dan een geisoleerde stenen variant die ook het stempel kwaliteit meekrijgt maar voor de gemiddelde mens associeren de meeste mensen die laatste variant als kwaliteit.

kortom kwaliteit, duurzaam en langszaamaan energiezuinig zijn meer en meer mooie verkoopkreten geworden die feitelijk niet veel zeggen.

Re: verbruik warmtepomp. energiezuinige woning
Naam:
A (datum: 28-01-2021 23:01)

Vergeet niet het woord circulair dat is het nieuwe duurzaam ;)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl